Δώρον…Άδωρον!!!
Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για την Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών
Δεν ενισχύονται φυσικά πρόσωπα, και ατομικές επιχειρήσεις
Δικαιούχοι Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Μένει εκτός του προγράμματος η Άρτα για τα εσπεριδοειδή
Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι η Μελέτη Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου ΑΑΤ.
Προκειμένου να δοθεί χρόνος στους δυνητικούς δικαιούχους για το σχεδιασμό της πρότασής τους και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών για την 31η Οκτωβρίου 2022 ώρα 12:00 μμ.
Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν τελικά οι αιτήσεις για συμμετοχή στο υποέργο «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών», του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού προϋπολογισμού 166.720.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του υποέργου «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών», δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις ΜΜΕ, εγγεγραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα, που τηρούν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Οικονομικός Μετασχηματισμός Του Αγροτικού Τομέα απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
β) Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Δεν ενισχύονται φυσικά πρόσωπα, και ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Εκτός η Άρτα
Σε ότι αφορά την Άρτα, η μελέτη που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, θα είχε ενδιαφέρον για το σκέλος των εσπεριδοειδών, αφού είναι διαπιστωμένο πως είναι πλέον αναγκαίο οι εσπεριδοκαλλιεργητές να στραφούν σε νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και λεμονιάς.
Όμως επειδή στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται μόνο συνεταιρισμοί και στην Άρτα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού παραγωγοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στις ενισχύσεις του προγράμματος.
Η μελέτη
Το κείμενο της μελέτης πραγματοποιήθηκε, μετά από τη συγκέντρωση συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις φυτωρίων, συνεταιρισμών, κατασκευαστών υποστυλώσεων και ευρύτερα υποδομών, γεωργικών συνεταιρισμών και γραφείων γεωτεχνικών μελετών/συμβουλών, ώστε να υπολογισθεί το κόστος εκρίζωσης παλαιών φυτειών και η επανεγκατάσταση νέων (κυρίως γραμμικής μορφής).
Επίσης συνεγράφη κείμενο, πού αφορά τα απαραίτητα γεωτεχνικά στοιχεία για την εγκατάσταση τόσο των οπωροφόρων δένδρων (πλην ελιάς), όσο και των αμπελιών (πλην οιναμπέλων). Για την συγγραφή όλων των παραπάνω, η μελετητική ομάδα, με σκοπό την επισκόπηση των καλλιεργητικών συστημάτων και την οικονομική διάσταση της εγκατάστασης νέων δένδρων/πρέμνων, πραγματοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξειδικευμένες επισκέψεις, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν δενδροκομικό και αμπελουργικό ενδιαφέρον (Κρήτη, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη) λαμβάνοντας χρήσιμα γεωτεχνικά στοιχεία καθώς και στοιχεία κόστους εγκατάστασης, από γεωργούς, συνεταιρισμούς, φυτώρια, γεωπόνους συμβούλους.
Καρποφόρα δένδρα
Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας μας και στα πλαίσια αυτής της μελέτης καταγράφονται οι βασικές προϋποθέσεις που διέπουν την ορθή επιλογή του είδους, του υποκειμένου και της ποικιλίας ενός καρποφόρου δένδρου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις γραμμικές καλλιέργειες, όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο (με τις προδιαγραφές του συστήματος υποστήλωσης του ΕΛΓΑ), καθώς υπό αυτή τη μορφή καθίσταται αποτελεσματικότερη και
γρηγορότερη η εκμετάλλευση της έκτασης εκάστου αγροκτήματος, οι καλλιεργητικές φροντίδες γίνονται οικονομικότερα και αποτελεσματικότερα και επιτυγχάνεται μέγιστο κέρδος ανά επιφάνεια εδάφους, ενώ δίδεται και η δυνατότητα τοποθέτησης αντιχαλαζικών διχτύων ή διχτύων σκίασης ή αντιβρόχινων (όπου και όταν απαιτηθούν) για προστασία της καλλιέργειας.
Επιπλέον, οι γραμμικές φυτεύσεις δίνουν τη δυνατότητα της πλήρους κάλυψης (άνωθεν και στα πλάγια) της καλλιέργειας μελλοντικά και εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος φορέας, με δίχτυ (εντομοστεγές ή μη, ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάγκες), με στόχο τη μείωση της πίεσης προσβολής από εχθρούς και ασθένειες και τη μείωση εν γένη του κόστους καλλιέργειας, αποτέλεσμα των μειωμένων εισροών.
Τυποποίηση-εργατικά
Στη μελέτη επισημαίνεται πως πολύ σημαντικός επίσης είναι και ο στόχος επιλογής της συγκεκριμένης καλλιέργειας (είδους, ποικιλίας) σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς (πρώιμη, μεσοπρώιμη, όψιμη – επιτραπέζια χρήση ή μεταποιημένο προϊόν κτλ) αλλά και τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις τυποποίησης και
συσκευασίας, συντήρησης και μεταποίησης στην περιοχή.
Ποικιλίες οι οποίες θα επιλεγούν για επιτραπέζια χρήση, κρίνεται σκόπιμο να γνωρίζουμε τυχόν απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό (ιδιαίτερα κατά την περίοδο της συγκομιδής), σε ψυγεία, σε συσκευαστήρια κτλ τα οποία θα πρέπει να έχουν εξασφαλισθεί πριν την επιλογή της ποικιλίας. Για είδη και ποικιλίες που προορίζονται για μεταποίηση, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει η δυνατότητα μεταποίησης των προϊόντων, εντός της ευρύτερης περιοχής καλλιέργειας, ώστε και η πώληση των προϊόντων να εξασφαλιστεί και το κόστος μεταφοράς να είναι μικρό.
Εσπεριδοειδή
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της μελέτης για τα εσπεριδοειδή, αφού περιλαμβάνουν στοιχεία που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς που καλλιεργούν σε ατομικό επίπεδο διάφορες ποικιλίες εσπεριδοειδών.
Η μελέτη για τα εσπεριδοειδή μεταξύ άλλων αναφέρουν:
-ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae, υποοικογένεια Aurantioideae και στο γένος Citrus. Ευδοκιμούν σε περιοχές με υγρό και θερμό κλίμα, που έχουν ήπιους χειμώνες και η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0°C. Οι κρίσιμες θερμοκρασίες, στις οποίες ζημιώνονται τα διάφορα όργανα, ενδεικτικά είναι οι εξής:
• Άνθη (πλήρης άνθιση) → -1,6°C
• Καρποί (πρώτο στάδιο ανάπτυξης) → -1,1°C
• Νεαρή βλάστηση → -2°C
• Ώριμοι καρποί → -3,3°C
• Μεγάλης ηλικίας βλαστοί → -5°C
• Ξύλο → -5,5°C
• Νεκρώσεις δένδρων → -10°C
Τα δένδρα αναπτύσσονται πολύ καλά σε γόνιμα, ελαφριά εδάφη, με καλό αερισμό, καλή αποστράγγιση και περιεκτικότητα σε ολικό ανθρακικό ασβέστιο όχι πάνω από 30%. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένας οπωρώνας, κυμαίνεται ανάλογα και με τις βροχοπτώσεις από 600-800 κυβικά μέτρα/στρέμμα/έτος.
Σε αγροτεμάχιο που προϋπήρχαν εσπεριδοειδή και υπάρχει επιθυμία για επαναφύτευση, συστήνεται αγρανάπαυση για τουλάχιστον 10 χρόνια. Ο λόγος είναι η συσσώρευση τοξικών ουσιών από την προηγούμενη καλλιέργεια στο έδαφος, καθώς και παθογόνων εδάφους, όπως το Thielaviopsisbasicola(μύκητας που προκαλεί τη μαύρη σήψη των ριζών) και το Tylenchulussemipenetrans (νηματώδης).
Αλλαγή ποικιλίας
Οι ποικιλίες που θεωρούνται επιθυμητές, σύμφωνα με τις απαντήσεις των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εσπεριδοειδών, πρέπει να φέρουν τα εξής χαρακτηριστικά:
• Γρήγορη είσοδο σε καρποφορία και ικανοποιητική καρποφορία.
• Καλή προσαρμοστικότητα σε πυκνές φυτεύσεις.
• Εύκολες στη διαχείριση και μικρές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες.
• Επιθυμητή εποχή ωρίμανσης (αύξηση της περιόδου εμπορευματικότητας του προϊόντος, κλιμάκωση της εποχής ωρίμανσης με τη φύτευση άνω της μίας ποικιλίας).
• Ανεκτικότητα-ανθεκτικότητα σε ασθένειες και ιώσεις.
• Ανεκτικές-ανθεκτικές στο μικροκλίμα της περιοχής.
• Δεν εμφανίζουν σχίσιμο καρπών.
• Επιθυμητά ποιοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά (ικανοποιητικό μέγεθος, σχήμα, πάχος φλοιού, χρώμα φλοιού και σάρκας, ανθεκτικότητα φλοιού, ικανοποιητικός αριθμός σπερμάτων, επιθυμητή γεύση, άρωμα, ποσότητα χυμού, ποιότητα και διατροφική αξία χυμού).
• Διατήρηση του καρπού στο δένδρο για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
• Εύκολη συγκομιδή.
• Ανθεκτική στους τραυματισμούς κατά τη συγκομιδή.
• Καλή συντηρησιμότητα σε απλή ψύξη, σε ελεγχόμενες συνθήκες, στο ράφι και κατά τις μεταφορές.
• Υψηλή τιμή και ζήτηση στην εγχώρια και ξένη αγορά .
Τα υποκείμενα των εσπεριδοειδών που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν τα εξής
χαρακτηριστικά:
• Καλή συμβατότητα με την ποικιλία.
• Επιτάχυνση της εισόδου σε καρποφορία.
• Ομοιόμορφη ανάπτυξη δένδρων.
• Αύξηση παραγωγής και βελτίωση ποιότητας καρπών.