Είπα-Ξείπα του ΦΟΔΣΑ. Είναι ώρα για συνεννόηση των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Απέσυρε την προσφυγή στο ΣτΕ ο Ν. Καλαντζής
Συνεδριάζει το Δ. Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Ζητούμενο να μη πληρώσει ο λαός το κόστος των αποφάσεων

Πριν αλέκτωρ λαλείσαι, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, πήρε πίσω την απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ, ενάντια στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού ύψους 37 εκατομμυρίων Ευρώ, για την διαχείριση των σκουπιδιών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η ανάκληση της απόφασης ήρθε μετά από σφοδρές αντιδράσεις Αυτοδιοικητικών παραγόντων και ειδικά με την δημόσια επιστολή του Δημάρχου ΖΙΤΣΑΣ που με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, (και Δήμαρχο Ζηρού) κ. Καλαντζή, ζητούσε η απόφαση να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕΠ. Ηπείρου και όχι από την Εκτελεστική Επιτροπή
«Εκτιμούμε ότι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αρμόδιο για τη νόμιμη ανάθεση σε δικηγόρο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η Εκτελεστική Επιτροπή. Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό. Είναι μια ενέργεια που επιλέξατε να βαραίνει αποκλειστικά εσάς και ελπίζουμε πως αυτό δε θα οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις την πολυαναμενόμενη άμεση λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου. Βέβαια η απόφασή σας να επιμένετε ακόμη και τώρα στη μελέτη των 37εκατ. ευρώ για να δοθεί η λειτουργία και διαχείριση των ΣΜΑ σε ιδιώτη, ξεκαθαρίζει μια και καλή ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν το διάλογο και ποιοι είχαν πάρει τις αποφάσεις τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που μοναδικό στόχο έχουν την προάσπιση των συμφερόντων όλων των Ηπειρωτών», σημείωνε στην επιστολή ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Η πρώτη ανάθεση

Να σημειωθεί πως η πρώτη απόφαση του προέδρου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια με Αρ.Πρωτ .: 243/5-3-2021 ανέφερε:
«O ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΥ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ έχοντας υπόψη «Τη με αρ. πρωτ. 19162/19.2.2021 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Ηπείρου ∆υτικής Μακεδονίας με την οποία ακυρώθηκε κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας κατ’ άρθρο 226 του ν. 3852/2010 όπως ισχύει η ως άνω απόφαση…Το γεγονός ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο των οποίων ο ρόλος είναι κρίσιμος στην αλυσίδα διαχείρισης των ΑΣΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣ∆Α Ηπείρου και επομένως θα πρέπει να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα για την ακύρωση της ως άνω απόφασης.
Χορηγώ προς τον δικηγόρο Αθηνών Βασίλειο Χατζηγιαννάκη του Ευαγγέλου (α.μ./∆.Σ.Α. 28288), μέλος της «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης ∆ικηγορική Εταιρεία» (α.μ./∆.Σ.Α.: 80216) με έδρα την Αθήνα, Βησσαρίωνος 8-10 την ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα όπως: α) ασκήσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της με αρ. ̟ερωτ. 19162/19.2.2021 Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Ηπείρου ∆υτικής Μακεδονίας με την οποία ακυρώθηκε η με αρ. 35/2020 Απόφαση του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας με θέμα «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και

Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου».
Να παρασταθεί κατά την ορισθείσα δικάσιμο ή σε όποια μετ’ αναβολή, ματαίωση, επανασυζήτηση, μετά από παραπομπή σε άλλο τμήμα ή σύνθεση δικάσιμο,
– ασκήσει προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Α.Ε.Π.Π. κατά των παραπάνω πράξεων,
– ασκήσει παρέμβαση στις ανοιγείσες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας δίκες με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης σύμφωνα με την ΠΝ 3/2021 Πράξη της Επιτροπής του άρθρου 1 του Ν. 3900/2010 επί αιτήσεων του ∆ήμου Πύργου και να παρασταθεί κατά τις ορισθείσες δικασίμους ή σε όποια μετ’ αναβολή, ματαίωση, επανασυζήτηση, μετά από παραπομπή σε άλλο τμήμα ή σύνθεση δικάσιμο, στις οποίες συζητούνται νομικά ζητήματα σχετιζόμενα με την ως άνω υπόθεση του Συνδέσμου,
– να υποβάλλει υπομνήματα για άπασες τις ως άνω υποθέσεις και κάθε σχετική αίτηση ή δήλωση και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για τη διεκπεραίωση της εντολής και να εξουσιοδοτεί τρίτους συνεργάτες του, με τις ίδιες ή λιγότερες εντολές. Η παρούσα θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία θα προσδιοριστεί και η αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.∆.Σ.Α ∆Π. Ηπείρου Καλαντζής Νικόλαο».

Η ανάκληση
Μετά τις αντιδράσεις, ήρθε άλλη απόφαση του προέδρου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 251/8-3-2021 ανέφερε:
O ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΥ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Περί Κύρωσης του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων».
2.Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτη» (Α’ 87).
3.Τις διατάξεις του Ν.4555/2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της ∆ημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.∆Σ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» (Α ́ 133).
4.Τις διατάξεις του 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (A’ 134).
5.Την αριθμ 243/5.3.2021 Απόφαση Προέδρου .

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Χορηγούμε την πληρεξουσιότητα προς το δικηγόρο Βασίλειο Χατζηγιαννάκη του Ευαγγέλου (α.μ./∆.Σ.Α. 28288), μέλος της «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης ∆ικηγορική Εταιρεία» (α.μ./∆.Σ.Α.: 80216) με έδρα την Αθήνα, Βησσαρίωνος 8-10, όπως υποβάλει παραίτηση από
α) την από 5.3.2021 (Ε573/2021) αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ,
β) την από 8.3.2021 (ΕΝ 79/2021) αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας,
γ) την από 5.3.2021 προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Α.Ε.Π.Π.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.∆.Σ.Α Π. Ηπείρου Καλαντζής Νικόλαος»

Πρόσκληση σε συνεδρίαση
Στη συνέχεια της ανάκλησης ήρθε και η πρόσκληση σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η πρόσκληση ανέφερε πως O ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΥ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ σας καλεί στις 12του μηνός Μαρτίου 2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 μμ σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕΠ. Ηπείρου η οποία θα πραγματοποιηθεί ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων είναι και αποφάσεις για τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στη Βλαχέρνα, αλλά και για τους Δήμους της Άρτας Ν. Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.
Τα θέματα είναι:
1.Συζήτηση και λήψη Απόφασης για τις ενέργειες του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ.Π. Ηπείρου ως Αναθέτουσας Αρχής για την Λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου
2.Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης , 1oυ Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. ,1ηςσυμπληρωματικής τροποποιητικής σύμβασης εργασιών ήσσονος σημασίας του υποέργου1«ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΑΡΤΑΣ» και 2ηςπαράτασης του υποέργου 1 «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΑΡΤΑΣ» της Πράξης «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤ 3ης ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ » με Κωδικό MIS (ΟΠΣ) 5037435.
3.Έγκριση του Πρακτικού ΙΙ της Επιτροπής Διεξαγωγής του συνοπτικού Διαγωνισμού για την σύναψη δημόσιας σύμβασης Μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΣΔΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» και κατακύρωση διαγωνισμού.

4. Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
5.Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Πάργας για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
6.Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Νικολάου Σκουφά για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
7.Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

8.Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
9.Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ Π. Ηπείρου και του Δήμου Ζηρού για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Ο ρόλος της Περιφέρειας

Κατόπιν όλων αυτών, διευρύνονται οι φωνές ανάμεσα στους Αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου, που λένε πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για να δοθεί η καλύτερη λύση. Ο κ. Καχριμάνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, υπενθύμισε όλα όσα έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι το λάθος βρίσκεται στη μη συμμετοχή της Περιφέρειας στην όλη υπόθεση.
Ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης , αναφερόμενος στην απόρριψη εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου βάσει της Σύμβασης που έχει υπογράψει οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο.

«Είμαστε μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων λέγοντας και τα εξής: «Δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.(…)

Εμείς έχουμε τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη), συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από «παντού βάζουν νερό». Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».