Είχαν ρημάξει τη πόλη και χωριά των Ιωαννίνων

Οι δράστες είναι ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης της χώρας

Εξιχνιάσθηκαν πλήθος κλοπών και διαρρήξεων στα Γιάννενα με τους δράστες να είναι ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης της χώρας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσερις ημεδαποί συνεργοί τους που κατηγορούνται για κλοπή κατά συναυτουργία.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα εμπλέκονται συνολικά σε (19) υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια, τελεσμένες και σε απόπειρα απ’ όπου οι δράστες αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα ενώ εκτιμάται ότι η λεία από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις (50.000) ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση του τρόπου δράσης και η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση πολυάριθμων περιπτώσεων κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια, που διαπράχθηκαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, μέσα από την ανάλυση, επεξεργασία και συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, με τη συνδρομή και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες, είχαν ενωθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), δρούσαν ως ακολούθως:
• ανάλογα με τις συνθήκες και την περίπτωση, επέλεγαν περιστασιακά κάποιον από τους συνεργού τους, οι οποίοι διέθεταν ανάλογη εμπειρία και πλούσιο εγκληματολογικό παρελθόν στις κλοπές,
• μετέβαιναν στους «στόχους» που επέλεγαν χρησιμοποιώντας διάφορα οχήματα, η πλειοψηφία των οποίων άνηκε σε συγγενικά τους πρόσωπα,
• βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών και στη συνέχεια διαρρήγνυαν τις οικίες, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφαιρούσαν κυρίως κοσμήματα αξίας και χρήματα,
• προέβαιναν στην συχνή ενοικίαση κατοικιών, σε ονόματα συγγενικών τους προσώπων, τις οποίες χρησιμοποιούσαν είτε ως «ορμητήρια» είτε ως «καβάτζες» για την απόκρυψη των κλοπιμαίων.
Από την αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά -19- περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών (τελεσμένες και σε απόπειρα), οι οποίες έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Ιανουαρίου του 2020 έως και τα τέλη Μαΐου του 2020 στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων (Σταυράκι, Πεδινή, Αμπελιά, Αμφιθέα, Κρανούλα, Πέραμα, Ελεούσα, Κουτσελιό, Βουνοπλαγιά).

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες, ενεργώντας με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης και με τη συμμετοχή κατά περίπτωση των συνεργών τους, έχουν διαπράξει:
• (10) κλοπές – διαρρήξεις σε σπίτια, από όπου αφαίρεσαν χρήματα, πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων καθώς και σε μία περίπτωση ένα κυνηγετικό όπλο,
• (7) διαρρήξεις σε σπίτια, χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάτι από το εσωτερικό τους,
• (2) απόπειρες διάρρηξης κατοικιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και κλοπιμαία, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συλλήψεις για τζόγο και «πριβέ» πάρτι με όπλα!
Έφοδο σε τέσσερα σπίτια, σε όλη την Ελλάδα, έκανε η Αστυνομία παραμονή Χριστουγέννων μετά από καταγγελίες για συναθροίσεις και μη τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς της Covid-19, συνέλαβε 12 άτομα συνολικά, που οδηγούνται στο αυτόφωρο και επέβαλε πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και συμμετέχοντες.
Μεταξύ των παραπάνω περιπτώσεων ήταν ένα πάρτι στην Κεφαλονιά και το στήσιμο παράνομου τζόγου στη Ζάκυνθο.
Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο συνελήφθησαν εννέα άτομα σε ένα καλύβι, το οποίο είχαν μετατρέψει σε «λέσχη» και έπαιζαν το τυχερό παιχνίδι «Θανάση». Και σαν να μην έφτανε αυτό, βρέθηκαν στο χώρο τρία μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας και 105 μέτρα φυτίλι, ενώ σε όχημα ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετική καραμπίνα με τέσσερα φυσίγγια. Επίσης κατασχέθηκαν 3.225 ευρώ, 12 τράπουλες, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 8.400 ευρώ, (3.000 ευρώ στον διοργανωτή και από 300 στους συμμετέχοντες). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι, συνελήφθησαν δύο άτομα κατηγορούμενοι για μη τήρηση των μέτρων διασποράς Covid-19 και παράνομη κατοχή όπλων και ναρκωτικών, καθώς είχαν διοργανώσει «πριβέ» πάρτι σε σπίτι, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα και πολεμικό τυφέκιο με δώδεκα σφαίρες, τα οποία ο ιδιοκτήτης κατείχε παράνομα καθώς και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον διοργανωτή του πάρτι και από 300 ευρώ σε έξι συμμετέχοντες. Τα άλλα δύο σπίτια όπου έγινε έφοδος ήταν στην Λευκάδα και στην Εύβοια, όπου υπήρχαν παράνομες συναθροίσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ στους δύο ιδιοκτήτες των σπιτιών και των 300 ευρώ σε έξι στην Λευκάδα και δέκα στην Εύβοια.

Ιωάννινα: Συνελήφθη γιατί μετέφερε παράτυπο μετανάστη

Συνελήφθη στις 25-12-2020 το πρωί στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών (στο ύψος του κόμβου της Εγνατίας Οδού), από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε με αυτό αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων προϋποθέσεων εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.