Εγκατάσταση Πλωτού Φωτοβολταΐκού Σταθμού στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου
Ουσιαστική η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
Στις 26 Ιανουαρίου 2022 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων με θέμα: «Διατύπωση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Πλωτού Φωτοβολταΐκού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης Ισχύος 103MW στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου».
Από το ΔΣ της ΠΣΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος Χρυσόστομος (Μάκης) Κιάμος-Χήτος, ο Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Κολιούσης, το μέλος Νίκος Γιαννούλης. Επίσης, ο Αντώνης Κοντός, αν και προσκλήθηκε με την ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων, δήλωσε και την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΠΣΕ. Ο Νικόλαος Γιαννούλης μίλησε διεξοδικά και ανέπτυξε το θέμα.
«Με πρόσχημα την κλιματική κρίση, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο υπάρχει αυτός ο καταιγισμός των επενδύσεων κυρίως στις ΑΠΕ, στις οποίες η ΠΣΕ δεν στέκεται αρνητικά και μακριά από μας κάθε μηδενισμός. Όμως δεν θα μπορούσαμε να λέμε συνεχώς όχι εδώ όχι εκεί όχι στα Τζουμέρκα, όχι στο Σούλι, όχι στα Ζαγοροχώρια γιατί κάπου θα πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα. Ωστόσο, μέσα από επίπονη αναζήτηση που κάναμε καταλήξαμε ότι αυτές όλες οι προσπάθειες θα πρέπει πρώτα και κύρια να υπακούουν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν είναι δική μας εφεύρεση», τονίσθηκε στην ομιλία-Παρέμβαση του Νίκου Γιαννούλη. «
Είναι πολλές οι επιπτώσεις κι εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι το εξής: Θα μπορούσε να πει κανείς είστε αρνητικοί; Για να δούμε όμως; Το τελευταίο διάστημα την 5ετία στην Ήπειρο έχουμε πολλές εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Πόσες πρέπει να γίνουν; Σύμφωνα με δημοσίευμα της ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ” με το ρυθμό που πάμε η Ελλάδα θα υπερκεράσει κατά 6 φορές το στόχο που έχει στα Αιολικά Πάρκα!! Το 2030 η ΕΕ έχει στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά 30%. Εμείς το κάναμε 35%. Και ήδη όχι μόνο το πλησιάζουμε θα το υπερκεράσουμε. Που πάμε; Είναι πολλά τα συμφέροντα, 70% είναι οι επιδοτήσεις στην περιφέρειά μας από Προγράμματα. Και βέβαια το αντίτιμο το βλέπουμε είναι ενεργειακή φτώχεια και πολλά άλλα που μας περιμένουν. Δεν υπάρχει και εμπειρία διεθνώς. Πουθενά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ. Ψάχνουμε όλοι, όσοι ασχολούμαστε επιστημονικά να δούμε κάποια δεδομένα. Δεν υπάρχουν.
Ξέρετε που υπάρχουν στην Κίνα και το Βιετνάμ. Αν δείτε τη φωτογραφία που παραθέτει μέσα η μελέτη των φωτοβολταϊκών από την Κίνα είναι μια απέραντη έκταση σε λιμνάζοντα ύδατα κι εκεί έχει γίνει το φωτοβολταϊκό. Αλλά μιλάμε σε μια έρημο. Τα μεγέθη δεν συγκρίνονται. Το ανάγλυφο της Ηπείρου και κύρια της περιοχής της Άρτας με αυτά της Κίνας είναι στη σφαίρα της φαντασίωσης… Η κλασική Ελλάδα εκτός των άλλων μας πριμοδότησε και με πολύ σοφία για την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος. Ο πολύπαθος Άραχθος μου φέρνει στο μυαλό τον μύθο του Αχελώου. Κι αυτός πολύπαθος. Πάλεψε ο Αχελώος με τον Ηρακλή και ο Αχελώος ήταν ένας άνθρωπος με κεφαλή ταύρου. Στην πάλη αυτή πάλεψε η φύση με την υπερδύναμη που ήταν ο Ηρακλής. Σήμερα είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η εξέλιξη. Κοιτάξτε πότε επιτυχημένο είναι το παράδειγμα του μύθου. Η σύγκρουση ανόμοιων πραγμάτων με όχι ίδια κριτήρια. Στην πάλη αυτή ο Ηρακλής έκοψε το ένα κέρατο από το κεφάλι του. Κι ο Αχελώος βλέποντας την εικόνα του στο ποτάμι, τον παρακαλούσε να το δώσει πίσω. Και τι θα μου δώσεις του είπε ο Ηρακλής. Θα σου δώσω το ”κέρας της Αμάλθειας”, του απάντησε. ”Την Αμάλθεια” όλη η κλασσική Ελλάδα την είχε ως πρόοδο, ευφορία κλπ…».