Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2025 της Περιφέρειας Ηπείρου Προϋπολογισμός με 189 εκατομμύρια

Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη

Το μεγαλύτερο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας με 23.600.000 ευρώ

Καχριμάνης: «δρομολογήσαμε δύσκολα έργα που δεν άγγιξε ποτέ κανείς …»

Με πάνω από 189 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2025, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης.
Η συζήτηση και η ψήφισή του από την πλειοψηφία, ήταν και μια ευκαιρία απολογισμού των έργων που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Την κεντρική εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί το εργαλείο και την βάση όλων των έργων και δράσεων που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια αξιοποιεί όλες τις χρηματοδοτικές πηγές όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέφερε ο κ. Σιαράβας, ενώ έκανε ειδική μνεία στον δρόμο από τα Πηγάδια ως τη Γέφυρα Πλάκας, ως ένα από τα μεγαλύτερα που εκτελείται αυτό το διάστημα.

Καχριμάνης: «δρομολογήσαμε δύσκολα έργα»
Με αναφορές στον Γράμμο αλλά και στην στήριξη στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ήταν η τοποθέτηση από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως η Περιφερειακή Αρχή έχει δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια δύσκολα έργα που δεν άγγιξε ποτέ κανείς όπως είναι η Παράκαμψη Νικοπόλεως, τα διοικητήρια σε Άρτα και Πρέβεζα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην οποία συνέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου με εγκαταστάσεις, δίκτυο οδικό και ύδρευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως βρήκε την χοιροτροφία στην Άρτα διαλυμένη και σήμερα κάνει εξαγωγές.

Ο Περιφερειάρχης, υπενθύμισε πως «δεν ασχολήθηκε κανένας με τις κομπίνες στον Γράμμο» μιλώντας και πάλι για «ωραία βοσκοτόπια» που χρησιμοποιούν κάποιοι για να εισπράττουν επιδοτήσεις, αναφέρθηκε και στις ανάγκες του κτηνοτροφικού κλάδου, έχοντας στο επίκεντρο τον δρόμο στον Γράμμο, που προκάλεσε πανελλαδικό σάλο, ενώ υπερασπίστηκε το έργο της Περιφέρειας στις υποδομές με τους κόμβους που σώζουν ζωές αλλά και με την εκπόνηση των μελετών για τον δρόμο Φιλιππιάδας- Πρέβεζας.

Απαντώντας στις έρευνες για την οικονομική θέση και το ΑΕΠ της Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε πρόσφατη μέτρηση, σύμφωνα με την οποία στην Ήπειρο καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό φτωχοποίησης στον κόσμο.

Η αντιπολίτευση
Την εισήγηση εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε ο Σάββας Δημητριάδης, απόντος του επικεφαλής της Γιάννη Στέφου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και ξεκίνησε λέγοντας πως είναι ο 15ος προϋπολογισμός της ίδιας Περιφερειακής Αρχής, στην τέταρτη θητεία της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με τον ίδιο Περιφερειάρχη και χαρακτήρισε ειδυλλιακή την περιγραφή που έκανε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Χαρακτήρισε συνήθη επανάληψη γνωστών στερεότυπων τα όσα ειπώθηκαν, μίλησε για στενότητα οικονομικών για βασικές υποδομές, απουσία απαντήσεων στο βασικό ερώτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και για τους σημαντικούς δείκτες που είναι σε υστέρηση. Απουσιάζει το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ήπειρο, απαιτείται συλλογική λειτουργία και επένδυση στη συζήτηση και το διάλογο και όχι στο «πως θα εξασφαλίσουμε κάποιους εκλογικούς μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή». Δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης ο προϋπολογισμός, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Ο Άλκης Παπαχρηστάκης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις», υποστήριξε πως είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός αποκομμένος από την κοινωνία και που δεν διαφέρει από προηγούμενους προϋπολογισμούς, διαχειριστικής λογικής χωρίς προτεραιότητες, χωρίς κατευθύνσεις τονίζοντας πως οι διοικήσεις Καχριμάνη διαχειρίστηκαν συνολικά περί τα 2 δισ. ευρώ τα 15 χρόνια από το 2010 ως σήμερα. Ο επικεφαλής της παράταξης Στέφανος Ζούμπας αναρωτήθηκε που κατευθύνονται οι πόροι αφειδώς: σε απευθείας αναθέσεις απάντησε ενώ πρόσθεσε πως η Ήπειρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» Γιώργος Πρέντζας ανέφερε πωςς ο σχεδιασμός κυβέρνησης, είναι σχεδιασμός ΕΕ. Σε αυτά οι παρατάξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου και ελληνικού κοινοβουλίου και άρα είπε, είναι αντιφατικό να λένε πως διαφωνούν με τον Καχριμάνη και κατηγόρησε την ασκούμενη πολιτική για την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, μιλώντας για επιτελική Περιφέρεια που δε μπορεί να υλοποιήσει ούτε τα βασικά και εξαρτάται πάντα από εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα. «Αν δεν ενδιαφέρονται ιδιώτες, δεν προχωρά το έργο… την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες μένουν ακάλυπτες» είπε ο κ. Πρέντζας.

Ο Δημήτρης Βασιλάκης, περιφερειακός σύμβουλος των «Οριζόντων Ηπείρου» υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και έκανε ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κειμένου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος, δεν είδε καμία αναπτυξιακή δυναμική στον προϋπολογισμό. «Κανένας κόμβος δεν φέρνει ανάπτυξη ούτε στη Λαψίστα ούτε στο Πολυστάφυλλο», σχολίασε χαρακτηριστικά και υπάρχει τέλος παντελής έλλειψη στοχοθεσίας που θέλουμε να πάει η Ήπειρος την επόμενη πενταετία ή δεκαετία, ενώ πρότεινε μία φορά το τρίμηνο ή το εξάμηνο να γίνεται από την διοίκηση της Περιφέρειας θεσμοθετημένη διαβούλευση με τους Δημάρχους της Ηπείρου.

Ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής 
Όπως υπογράμμισε ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, «είναι ένας προϋπολογισμός δημιουργίας και προοπτικής», έχει συνταχθεί με απόλυτη διαφάνεια και σύμφωνα με τους ισχύουσες διατάξεις και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων υπουργείων, ενώ έχει ελεγχθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α..

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στην αρχή της τοποθέτησής του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
« Η Περιφερειακή Αρχή, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι διεκδικεί πόρους από κάθε πηγή χρηματοδότησης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πολύ πέραν των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την επίλυση προβλημάτων των πολιτών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Σήμερα έχουμε όμως μια συνολική στρατηγική για την περιοχή της Ηπείρου. Αξιοποιούμε όλες τις χρηματοδοτικές πηγές που υπάρχουν (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κλπ) για μεγάλα και μικρά έργα και υποδομές στην Ήπειρο».

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο δουλειάς και λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών. Δίνει όμως παράλληλα την εικόνα των προθέσεων και των κατευθύνσεων της Περιφερειακής Αρχής για το επόμενο έτος.

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αλλά για μια απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι η βάση για όλα τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια από δικούς της

πόρους, από το ΠΔΕ, από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα το 2025.
Ο προϋπολογισμός του 2025, είναι ισοσκελισμένος στα 189.399.269,10 ευρώ.

Όμως η Περιφερειακή Αρχή, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι διεκδικεί πόρους από κάθε πηγή χρηματοδότησης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πολύ πέραν των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την επίλυση προβλημάτων των πολιτών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Σήμερα έχουμε όμως μια συνολική στρατηγική για την περιοχή της Ηπείρου. Αξιοποιούμε όλες τις χρηματοδοτικές πηγές που υπάρχουν (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κλπ) για μεγάλα και μικρά έργα και υποδομές στην Ήπειρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα περίπου 31 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκτελούνται και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο- την τρέχουσα περίοδο- είναι το οδικό τμήμα Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τρεις πηγές χρηματοδότησης. Τα υπόλοιπα έργα αφορούν κυκλικούς κόμβους σε Λούτσα Πρέβεζας, σε Βελανιδοράχη Μεσοποτάμου Πρέβεζας (διπλός κόμβος), στη ΛαψίσταΖίτσας Ιωαννίνων, σε Επισκοπικό Ιωαννίνων με ποσό 6.800.000 ευρώ.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν επίσης:
• Το σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 58 χλμ. στην περιοχή της Πρέβεζας. Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι διπλή από το Κάστρο του Παντοκράτορα και την οδό Λασκαράτου και ακολουθεί δίπλα ή κοντά στη θάλασσα διασχίζοντας τις κοινότητες – παραλίες Μύτικα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Ριζά, Χειμαδιό, Βράχο, Λούτσα, Μεσοπόταμο, Αμμουδιά. Και αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

• Η αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Τέμενος Ιμαρέτ θα λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Για την καλή λειτουργία του μνημείου μετέπειτα, υπεύθυνη θα είναι η ΕΦΑ Άρτας, ως αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

• Το εθνικό δίκτυο Μονοπατιών των Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου», με δικαιούχο τον Ωφελούμενο Φορέα «Περιφέρεια Ηπείρου.
Δεν είναι μόνο αυτά.

-Είναι και η ωρίμανση και άλλων έργων, όπως η σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, ενώ ήδη έχει προηγηθεί η μεγάλη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση της μελέτης για το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο υπογράφεται αύριο η σύμβαση με τον ανάδοχο.

-Ετοιμάζουμε τα νέα Διοικητήρια σε Πρέβεζα- Άρτα.

-Συνεχίζονται οι εργασίες στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) σε βόρεια Πίνδο με τα ιαματικά λουτρά (Αμαράντου, Καβασίλων, Πυξαριάς) και στη νότια Πίνδο με επίκεντρο το όρος Λάκμος (Μικρό και Μεγάλο Περιστέρι) και τους οικισμούς των Τζουμέρκων (Συρράκο, Καλαρρύτες, Βαθύπεδο, Ματσούκι), ενώ παράλληλα με κέντρο το Τετραχώρι Σουλίου σχεδιάζουμε ΟΧΕ από το Σούλι μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα.

-Στον πρωτογενή τομέα στηρίξαμε με πολλά μικρά, αλλά ουσιαστικά έργα (πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους, ιχθυοκαλλιεργητές κ.λ.π.), μεριμνώντας για ασφαλή οδική πρόσβαση, κατασκευάζοντας δρόμους προς τις μονάδες τους και με έργα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

– Παράλληλα έχουμε ήδη σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και των δικτύων των ΤΟΕΒ κυρίως Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας που φτάνει περίπου τα 20 εκ. ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το γνωστό σε όλους μας Π.Α.Α.

-Για το δασικό χωριό στον Καταρράκτη Άρτας, αναμένουμε την οριστική μελέτη, που εκπονείται σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ετοιμάζεται επίσης η μελέτη για την πρώην Γεωργική Σχολή Κατσικά. (…)

Όλα αυτά τα έργα και άλλα μικρότερα θα βοηθήσουν σήμερα τις τοπικές κοινωνίες στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, στην καλύτερη εξυπηρέτηση, στην οδική ασφάλεια, στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Κύριοι Συνάδελφοι,

Η περιοχή μας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με ισχυρό πρωτογενή τομέα, με έμφαση στην πτηνοτροφία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α., με παρουσία στο εμπόριο, την μεταποίηση, αλλά και με ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τουρισμό, που αποτελεί πλέον καθοριστική πηγή εσόδων για τον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τα έργα και τις πράξεις της Περιφέρειας, με σκοπό να πετύχουμε στο έργο μας και να πάμε την Ήπειρο ακόμη πιο ψηλά.

Όλοι σε αυτή την αίθουσα ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσδιορισμό του καθενός μας, προσβλέπουμε στο καλό της Ηπείρου. Δεν είμαστε δογματικοί. Δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική, πολύ δε περισσότερο δεχόμαστε τη δημιουργική κριτική με προτάσεις βελτίωσης για το καλό του τόπου μας.