Ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για τον OpenMall

Χριστόφορος Σιαφάκας: Όχι σε ανέξοδες πολιτικές για τη δημιουργία εντυπώσεων

Τη Δευτέρα, 07.10.2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων ευρεία ανοιχτή Ειδική Συνεδρίαση, διά ζώσης & διαδικτυακά, του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων για το έργο Open Mall. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Δημοτικής Παράταξης ‘’Αρτινών Συνεργασία’’, με αίτημα προς συζήτηση την τροποποίηση της μελέτης του εν εξελίξει έργου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν διά ζώσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, η διευθύντρια Προγραμματισμού, εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Α., η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας και δημότες της Άρτας, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν αντιδήμαρχοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής και οι μελετητές του έργου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μακροσκελής επιστολή του ΤΕΕ Ηπείρου, όπου αναφέρονταν ότι το έργο Open Mall εντάχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς να προηγηθεί ‘’εκτεταμένη και ουσιαστική διαβούλευση’’. Στην επιστολή, πέραν των άλλων, αναφέρθηκε σαφώς ότι οποιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης του έργου είναι αφενός εξαιρετικά δύσκολη και περιορισμένου βαθμού (λόγω των συμβάσεων με τον ανάδοχο) και αφετέρου θα σημάνει τη διακοπή εργασιών και σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ παράλληλα προαπαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη τόσο του μελετητή όσο και των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών του έργου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χρ. Σιαφάκας, ενημερώνοντας για την πορεία του έργου Open Mall και αναφέροντας ρητά ότι η εν λόγω συνεδρίαση προκλήθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και συνέχισης της ανέξοδης αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σιαφάκας τόνισε ότι το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε δύο φάσεις, όπως και υλοποιείται. Όταν ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα το έργο ήταν ήδη σε εξέλιξη και με σημαντικές καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025. Υπερθεμάτισε δε για τη δέσμευσή του και την υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής για τη συνέχιση του έργου. Η νέα δημοτική αρχή εξαρχής δήλωσε την πρόθεση για συνέχιση του έργου και έβαλε ως στόχο την ταχεία και απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του, με συνεχή και καθημερινή επίβλεψη των εργασιών, προκειμένου για τη βέλτιστη κατασκευή. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, με αυτεπιστασία από τη Δ.Ε.Υ.Α. Άρτας, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την πόλη και να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο υποδομής για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σιαφάκας τόνισε, επίσης, ότι με τη συνεχή επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, το έργο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, έχοντας πλέον προσεγγίσει περίπου το 70% του συνολικού εμβαδού του έργου, από το 20% που ήταν στις αρχές του έτους, όταν και ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή. Πέραν αυτών, ο κ. Σιαφάκας ξεκαθάρισε την δεδομένη υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει την εγκεκριμένη μελέτη, χωρίς να υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει τροποποίησή της, καθώς μια τέτοια επιλογή, όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη λόγω των δεσμεύσεων και των περιορισμών της απόφασης ένταξης, αλλά είναι και πολιτικά ανεύθυνη, διότι πέρα από την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Αρταίων, αυτό θα σημάνει και τη διακοπή του έργου για μεγάλο χρονικό διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες και τον εμπορικό κόσμο. Καθημερινά βέβαια γίνονται μικρές βελτιώσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σιαφάκας ανέφερε ρητά ότι εφόσον αποδεδειγμένα απαιτηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, που θα εξυπηρετεί τον εμπορικό κόσμο και τους δημότες, προφανώς θα εξεταστεί και θα πραγματοποιηθεί, ενώ υπερθεμάτισε ως προς τη δέσμευσή του να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας ‘’ως ανέξοδες πολιτικές’’ τα όποια έωλα αιτήματα περί τροποποίησης της μελέτης. Ταυτόχρονα ‘’ζήτησε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να καταθέσουν άμεσα και εγγράφως τις όποιες προτάσεις τους περί τροποποίησης της μελέτης του έργου, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο σαφώς η χρηματοδότηση και η ταχεία και εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων πορεία υλοποίησής του’’.

Με την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης, κατέστη σαφές ότι ο κ. Σιαφάκας και η νέα δημοτική αρχή τηρούν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις τους, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη, καθώς βούληση όλων είναι η ταχεία και βέλτιστη ολοκλήρωση του έργου. Όπως και με την ανοιχτή σύσκεψη του περασμένου Απριλίου στο Επιμελητήριο Άρτας, έτσι και τώρα απεδείχθη προδήλως και προς πάσα κατεύθυνση ότι η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, δεν πρόκειται να μπουν σε ‘’παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε να κρυφτούν και να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο της πολιτικής υπεκφυγής και της μετακύλισης ευθυνών’’, αλλά θα ‘’προχωρήσουν με σταθερότητα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση του Open Mall, εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πόλη και τους δημότες, με καθημερινή επίβλεψη και παρουσία στο έργο’’.