Ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για το «Open Mall»

ΑΛΛΙΩΣ …ξεκίνησε…σχεδιάστηκε…προχώρησε

Και συνεχίζει με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ

Τσιρογιάννης: επιδιώκουμε ενιαία αναβάθμιση της Αγοράς

Με μια ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων κλήθηκε να συζητήσει για το μεγάλο έργο που υλοποιείται από τον Δήμο Αρταίων και τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Άρτας/ Open Mall».
Η συνεδρίαση προκλήθηκε μετά από αίτημα τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αφορμή τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο εταίροι του έργου, με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας να δηλώνει πως υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου και να διαμαρτύρεται για έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Οι ενστάσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της έναρξης των διαδικασιών για Open Mall στην αγορά της πόλης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το 2017, πήγαμε με τον κ. Τσιρογιάννη στην κ. Φωτονιάτα, επειδή είχε προκηρυχθεί ξανά το πρόγραμμα, κάναμε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, για τον Δήμο, που μας ζήτησε να υποδείξουμε ποια περιοχή θα ενταχθεί. Το πρόγραμμα έλεγε τότε για το πεζοδρομημένο κομμάτι της αγοράς. Εμείς καταφέραμε να εντάξουμε μια μεγάλη περιοχή του κέντρου της πόλης» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, στην τοποθέτησή του, αναφέροντας πως τελικά εντάχθηκαν 19.808 τετραγωνικά πεζόδρομων και δρόμων πρόσβασης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, στη συνέχεια ανέφερε ποια έργα περιελάμβανε η πρόταση, αναλυτικά ενώ ανέφερε την αλληλογραφία με τις υπηρεσίες, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε ενημέρωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρότι ήταν εταίρος στην υπόθεση του OPEN MALL.
Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους σχετικά με την πορεία του έργου.
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση, πέραν των άλλων προσκεκλημένων παρευρέθηκαν και οι μελετητές του έργου, όπου κατέθεσαν την επιστημονική τους θέση και διευκρίνισαν πτυχές της μελέτης, μετά από ερωτήσεις.

Αναβάθμιση του κέντρου της πόλης
Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την σκοπιμότητα του έργου, η οποία –όπως τόνισε- έχει να κάνει με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Άρτας. Πρόκειται –είπε- για ένα πλήθος παρεμβάσεων, που σίγουρα θα τονώσουν τα καταστήματα και την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης. Άλλωστε αυτοί είναι και οι λόγοι που η Δημοτική Αρχή «τρέχει» με τόση επιμέλεια το έργο.

Οι εργασίες
Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αρταίων, το Open Mall θα αφορά, τελικά, όλο το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου της πόλης, δηλαδή περίπου 20.000τ.μ του κέντρου της πόλης της Άρτας, ενώ επεσήμανε ότι οι πρώτες εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την Δημοτική Αρχή, έκαναν λόγο για τμήμα του εμπορικού κέντρου και όχι για το σύνολο του.
Το έργο θα αφορά αντικατάσταση πλακοστρώσεων, νέα φωτιστικά led, σιντριβάνια σε διάφορα σημεία, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρηστα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός και πολλά ακόμη.

Πρώτη χρηματοδότηση
Όπως εξήγησε ο Χρ. Τσιρογιάννης, ο Δήμος προτείνει για το Open Mall σχετικά με την πρώτη χρηματοδότηση, να δημοπρατηθούν άμεσα και εντός Απριλίου τα 1,5 εκ. ευρώ, από την χρηματοδότηση που ήδη έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ και με αυτά τα χρήματα να γίνουν τα εξής έργα:
-Σιντριβάνι στη κεντρική πλατεία
-Νέα παγκάκια
-Έξυπνες διαβάσεις
-Σύστημα wifi
-Υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων
-Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων
-Κοινόχρηστα ποδήλατα.
Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, αυτά που ζητά ο Δήμος να κάνει με την πρώτη χρηματοδότηση, αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των έργων που κάνουν άλλες πόλεις για τα Open Mall τους.

Η συνέχεια
Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται με το 2ο πακέτο χρηματοδότησης και συγκεκριμένα, μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΕΣΠΑ), προχωρά η άμεση δημοπράτηση εντός Μαρτίου 1,5 εκ. Ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών led, σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας.

Ταμείο Ανάκαμψης
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε τι αφορά το 3ο πακέτο χρηματοδότησης που επιδιώκει ο Δήμος. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ετοιμάζεται για την υποβολή πρότασης και για τρίτη χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια, προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση πρόκειται να υποβληθεί μέσα στο Μάρτιο και έχει αντικείμενο την ολοκληρωτική αντικατάσταση του πεζοδρομημένου τμήματος. Πρόκειται για έργο που υπολογίζεται να κοστίσει 10 εκ. ευρώ, αλλά κρίνεται απαραίτητο καθώς ο πεζόδρομος που υπάρχει τώρα χρονολογείται στο τέλος του 2000, με τις φθορές που αυτό από μόνο του συνεπάγεται.
Οι 3 αυτές φάσεις χρηματοδότησης, που όχι μόνο δεν συνιστούν απένταξη του έργου αλλά ίσα, ίσα ένταξη σε περισσότερα προγράμματα και άρα χρηματοδότηση, σημείωσε η Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως όλα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε έωλες τις αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, λέγοντας πως για το Open Mall έχουν γίνει οι εξής συναντήσεις:

-Τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 28 Ιουνίου 2021
-Επιστολική αλληλογραφία του Δήμου για καταγραφή ζητημάτων και ενημέρωση τις 6 Ιουλίου 2021 προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
-Αντίστοιχη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα και την πορεία τους, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου 2021
Να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Συμβούλιο τον λόγο πήραν και οι μελετητές, οι οποίοι προχώρησαν σε διευκρινίσεις αλλά και σε επιστημονικές κρίσεις για τα όσα ακούγονται είτε με την απένταξη, είτε με τα κοστολόγια σε άλλες περιοχές, σημειώνοντας πως το OPEN MALL της Άρτας, αλλιώς ξεκίνησε, σχεδιάστηκε και προχωρά για νέες χρηματοδοτήσεις. Ακούστηκαν επίσης και οι απόψεις της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών κα. Σοφίας Γρύλλια και του Προϊσταμένου κ. Άγγελου Σακκά.

Λάθος εντυπώσεις
«Λάθος εντυπώσεις για τους λάθος λόγους» σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, λαμβάνοντας το λόγο μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης αφού επανέλαβε τις κινήσεις που έχουν γίνει για να υπάρξει μια αναβαθμισμένη πρόταση, ώστε να λάβει και την ανάλογη χρηματοδότηση, είπε: « θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά, αυτό που εμείς πρεσβεύουμε: δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα δύο ταχυτήτων, εμείς τις επιχειρήσεις τις βλέπουμε ενιαία. Γι’ αυτό κοπιάζουμε. Το εύκολο ήταν να πούμε «κύριοι μην φωνάζετε τσάμπα. Θέλετε ένα έργο με δύο παγκάκια και ένα σιντριβάνι σε δύο δρόμους; Ορίστε πάρτε το». Αν το λέγαμε αυτό, όλα θα είχαν τελειώσει και δεν θα ακούγαμε πράγματα που στερούνται και έμπνευσης και οράματος. Το εύκολο θα ήταν «θέλετε εμπόρους δύο ταχυτήτων; Τους προνομιούχους και τους ριγμένους; Ορίστε, δικό σας προεδρείο είναι, αφού το θέλετε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».