
Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου Αλ.Καχριμάνης: διαχείριση του ΕΣΠΑ δεν γίνεται από την Περιφέρεια
Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε επί θεμάτων που έθεσαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα για τα ζητήματα που προέκυψαν για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, θέμα που κατέθεσε η παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», δια του περιφ. Συμβούλου κ. Δημήτρη Βασιλάκη.
Ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
Η διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» δεν γίνεται από την Περιφέρεια, αλλά από την Ειδική Υπηρεσία που είναι ανεξάρτητη και στην οποία απλά προεδρεύει ο Περιφερειάρχης.
Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται στις Επιτροπές Παρακολούθησης, οι συνεδριάσεις της οποίας είναι δημόσιες και μπορεί κάθε περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και κάθε πολίτης να τις παρακολουθήσει και να θέσει τα ερωτήματά του. Πιο διαφανής διαδικασία, δεν γίνεται.
Η μεταφορά έργων από το ένα στο άλλο ΕΣΠΑ είναι πρακτική που προβλέπεται από τους Κανονισμούς, ισχύει για όλα τα κράτη της Ε.Ε. και δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ήπειρος. Με τη μεταφορά ολοκληρώνονται έργα που έχουν ξεκινήσει και δεν ολοκληρώθηκαν για διάφορους λόγους, αλλά και κοινωνικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.
Η απορρόφηση και γενικά η υλοποίηση των έργων αφορά κατά ένα μέρος την Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα για τα έργα που η ίδια έχει εντάξει. Ο μεγαλύτερος αριθμός έργων και δράσεων υλοποιείται από άλλους φορείς. (Δήμοι, Πανεπιστήμιο, Ιδιώτες κ.α.)
Από την άποψη αυτή η εισαγωγή του θέματος στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα μπορούσε να είχε νόημα εάν αφορούσε έργα που υλοποιεί μέσω του Προγράμματος «Ήπειρος».
Σε απόλυτους αριθμούς μέχρι και την περασμένη Παρασκευή οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 166,930 εκ. ευρώ και οι πληρωμές ανήλθαν σε 73,428 εκ. ευρώ. Καταθέτω τον αναλυτικό πίνακα.
Η Περιφέρεια και γενικά οι Περιφέρειες δεν έχουν ούτε αρμοδιότητα, ούτε δυνατότητα για επίλυση ζητημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων, ούτε και για μηχανισμούς εγγυοδοσίας, για δημιουργία ενδιάμεσων δομών στήριξης κ.α.