Εκδήλωση από την Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων για την παρουσία των Βενετών στην Άρτα

Η Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων διοργάνωσε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και ώρα 19.30 στο Επιμελητήριο Άρτας εκδήλωση με θέμα: «Η παρουσία των Βενετών στην περιοχή της Άρτας τον 18ο αιώνα». Προσκεκλημένος ομιλητής ο φιλόλογος και ιστορικός Ελευθέριος Βέτσιος, o οποίος κατάγεται από την Άρτα.
Ο κ. Βέτσιος αρχικά παρουσίασε τα επιστημονικά εργαλεία της έρευνας του, τα Βενετικά αρχεία (πρωτότυπα χειρόγραφα) τα οποία αφού μελέτησε,αποκόμισε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Βενετία στην οικονομική άνθηση της Άρτας.

Συγκεκριμένα :
• Στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.
• Στο αρχείο archiviodistratodiVenezia ( το πλουσιότερο αρχείο με 300 αίθουσες εγγράφων) και BibliotecadelMuseocorrel. (βιβλιοθήκη του μουσείου Κορελ).
Μέσα από τα πρωτότυπα χειρόγραφα και τους χάρτες της εποχής, μάθαμε για το ζωηρό ενδιαφέρον των Βενετών για τον Αμβρακικό κόλπο και το εμπόριο το οποίο είχε καταστήσει την Αρτα πολύ σημαντικό κέντρο πέρα από τα όρια της Ηπείρου έως τον Θεσσαλικό κάμποκαι την στάση των Οθωμανών οι οποίοι είχαν πολύ σημαντικούς λόγους να διατηρείται η δραστηριότητα αυτή και δεν ήταν άλλοι από τους φόρους που εισέπρατταν και την έλλειψη προβλημάτων λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.Δύο τα σημαντικά λιμάνια σε όλη την περιοχή, της Κόπραινας και της Σαλαώρας.

Οι αλυκές με την παραγωγή αλατιού, οι λιμνοθάλασσες, οι ιχθυοκαλλιέργειες πλούσιες σε ψάρια, το βαμβάκι, το μαλλί, το κερί, η ξυλεία, το μετάξι και άλλα προϊόντα εξάγονταν ενώ τα υφάσματα, το χαρτί, η ζάχαρη,ο χαλκός, φωτιστικά για τους εύπορους Αρτινούς, το φημισμένο και ακριβό φάρμακο της εποχής ΄΄θεριακή΄΄ και άλλα, εισάγονταν.

Πληροφορίες πήραμε για τα ονόματα περιοχών και χωριών που έχουν μείνει ίδιες,για την περίφημη ετήσια εμποροπανήγυρη300 χρόνια τώρα τον Σεπτέμβριο με την ονομασία μουχούστ ή κατσικοπάζαρο καθώς και για τις μεγάλες επιδημίες (πανώλη,ενδημικός πυρετός).
Ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σχόλια όσων παρακολούθησαν την ομιλία.