Εκδήλωση από τη Λέσχη Μοντελιστών Άρτας

Ο Άγγελος Τζουρμανάς μιλά στην «Η» για τους στόχους της

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε εκδήλωση η Λέσχη Μοντελιστών Άρτας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Επιμελητηρίου Άρτας με θέμα «Arta Scale Model Show» Έκθεση-Διαγωνισμός Στατικού Μοντελισμού), από τις 8 ως τις 10 Φεβρουαρίου.

Ο Άγγελος Τζουρμανάς από τους πρωτοπόρους μοντελιστές και ψυχή της Λέσχης Άρτας, μιλά στην «Η» για την ίδρυση, αλλά και τους στόχους της Λέσχης, τονίζοντας πως

«Απώτερος στόχος μας είναι με την αυξημένη σταδιακά ποιότητα των εκθέσεών μας, να βάλουμε την Άρτα στον Πανευρωπαϊκό χάρτη και σε συνδυασμό ίσως με την κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου, γιατί όχι και στο κέντρο της Ευρώπης»

-Πιο αναλυτικά ο κ. Τζουρμανάς αναφέρει: «Η Λέσχη Μοντελιστών Άρτας ιδρύθηκε άτυπα περίπου πριν ένα χρόνο και επίσημα πριν 10 μήνες. Ο σκοπός της ίδρυσης συλλόγου ήταν από την αρχή, πέραν του διαμοιρασμού γνώσεων σε θέματα Στατικού Μοντελισμού και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των εντόπιων μοντελιστών καθώς και των μοντελιστών άλλων Ελληνικών και μη πόλεων, η προετοιμασία της 1ης έκθεσης στατικού μοντελισμού στην πόλη μας. Οι απαιτήσεις όλων των μελών για την οργάνωση της έκθεσης ήταν από την αρχή πολύ υψηλές, έτσι ώστε να μπορέσουμε με αξιοπρέπεια να εκπροσωπήσουμε την πόλη μας σε αυτό το χόμπι, το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως αλλά και στον Ελληνικό χώρο.

Στατικός Μοντελισμός

Πριν προχωρήσω όμως περαιτέρω, λίγα λόγια για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Στατικός Μοντελισμός. Ο Στατικός Μοντελισμός αφορά την ακριβή αναπαράσταση ιστορικών και μη αντικειμένων και προσώπων και περιλαμβάνει θέματα πολιτικά, στρατιωτικά και φαντασίας. Ο κάθε μοντελιστής επιλέγει την κατηγορία ή τις κατηγορίες που του προκαλούν προσωπικό ενδιαφέρον και προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αναπαραστήσει το αντικείμενο το οποίο έχει επιλέξει. Υπάρχει στο εμπόριο πλέον μια τεράστια γκάμα τόσο θεμάτων όσο και υλικών για να μπορέσει να επιτύχει το σκοπό αυτό.

Στην μοντελιστική κοινότητα δε, υπάρχουν και αρκετοί καλλιτέχνες οι οποίοι «σκαλίζουν» δικά τους θέματα, φτιάχνουν διοράματα (μακέτες) χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκει οπουδήποτε ακόμα και οικοδομικά υλικά, χώμα, φυτά κ.α. γενικώς δηλαδή, πρόκειται για ένα χόμπι χωρίς περιορισμούς.
Αυτός ήταν και ο λόγος που όλοι εμείς κάποτε ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν στην Άρτα είχε ανοίξει και το πρώτο αξιοπρεπές μοντελιστικό κατάστημα στο υπόγειο γνωστού βιβλιοπωλείου οπού εμείς, παιδιά τότε, συρρέαμε για να «χαζεύουμε» τα διάφορα κιτ τα οποία αγοράζαμε μαζεύοντας τα χρήματα από τα χαρτζιλίκια μας.

«Σχολές» μοντελισμού

Από τότε μέχρι τώρα όμως ο μοντελισμός έχει εξελιχθεί σε επιστήμη και την αγορά έχουν κατακλύσει μια πληθώρα μοντελιστικών υλικών, οι τεχνικές δε που ακολουθούνται έχουν αποκτήσει τεράστιο εύρος καθώς έχουν δημιουργηθεί «σχολές» όσον αφορά τις τεχνικές παλαίωσης και την χρήση των διαφόρων υλικών.

Η εκδήλωση λοιπόν αυτή αποσκοπούσε κατά πρώτο λόγο να δείξει στην Αρτινή κοινωνία τις δυνατότητες αυτού του χόμπι, την υποστήριξη που έχουμε σαν σύλλογος τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους άλλους συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τους οποίους μας συνδέει βαθιά φιλία καθώς και το όφελος που μπορεί να αποκομίσει η πόλη μας και τα καταστήματα της, εάν καταφέρουμε να καθιερώσουμε αυτή την έκθεση ως θεσμό. Επιπλέον σκοπεύουμε να «εθίσουμε» σε αυτή τη καθόλα δημιουργική απασχόληση τους νέους της πόλης μας, τους οποίους με ιδιαίτερη λύπη παρατηρούμε να απορροφά όλο και πιο πολύ η ενασχόληση με ανούσια παιχνίδια στις ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον όλοι διαθέτουν.

Και οφείλω να σας πω ότι κανένα ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά της δημιουργίας και με το συναίσθημα που μας κατακλύζει όταν αντικρίζουμε με περηφάνια το τελειωμένο μοντέλο μας.

Με την επέτειο του «ΟΧΙ»

Ο στόχος μας λοιπόν από εδώ και πέρα είναι η συμμετοχή με φυσική παρουσία στις εκθέσεις όλων των συλλόγων που μας τίμησαν με την παρουσία τους έτσι ώστε να έχουμε τη χαρά να τους υποδεχτούμε και εμείς πάλι στην νέα μας έκθεση τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία σαν χρονιά συμπίπτει με τα 80 χρόνια από το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Άξονα το οποίο εξετάζεται από τα μέλη του συλλόγου και ως θεματική ενότητα της έκθεσης.

Ο απώτερος στόχος μας είναι με την αυξημένη σταδιακά ποιότητα των εκθέσεών μας, να βάλουμε την Άρτα στον Πανευρωπαϊκό χάρτη και σε συνδυασμό ίσως με την κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου, γιατί όχι και στο κέντρο της Ευρώπης.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που έδωσαν τον οβολό τους, όλα τα μοντελιστικά καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ρωσία) που συνέδραμαν με προθυμία να μας ενισχύσουν, τον Πολιτιστικό σύλλογο Μακρυγιάννης για την παραχώρηση της αίθουσας για το paint & take, τα τοπικά ΜΜΕ για την κάλυψη της εκδήλωσης, και φυσικά το Επιμελητήριο Άρτας το οποίο στάθηκε κοντά μας σε όλη την προετοιμασία και μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα».