Εκδήλωση από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο H ανοικοδόμηση των αστικών κέντρων πρέπει να είναι φιλική προς τον πολίτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το 4ο Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD2024) με τίτλο: Urban Resilience for Future-Ready Cities, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο The MET.

Το TFTD αποτελεί μία θεσμική εκδήλωση που ξεκίνησε το 2021 και χρησιμεύει ως πλατφόρμα ανοιχτής συζήτησης, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων για ζωτικά ζητήματα που αφορούν τα επιχειρηματικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά οικοσυστήματα μέσα από μια καινοτόμο αλλά θεμελιώδη προσέγγιση στη Βόρειο Ελλάδα, με μια ματιά στο μέλλον.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις για τον σχεδιασμό των πόλεων, πρακτικές διακυβέρνησης που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου αστικού περιβάλλοντος καθώς και σημαντικά έργα ανάπτυξης που πρόκειται να αναδιαμορφώσουν το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος δήλωσε: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τα αστικά μας κέντρα και να τα μετατρέπουμε σε πόλεις συμπεριληπτικές και φιλικές προς τον πολίτη, δίνοντας έμφαση στην ενσυναίσθηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας και της αλληλεγγύης.”

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: “Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε αστικά περιβάλλοντα ανθεκτικά και ανθρωποκεντρικά με έμφαση στην καινοτομία και στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Συγχαίρω το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία να προβάλει και να αναδείξει πρακτικές και λύσεις που μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση των πόλεων και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης προς όφελος των πολιτών.”

Ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, κ. Jerry Ismail υπογράμμισε: “Η κοινή μας δέσμευση για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόοδο των νέων τεχνολογιών αποτελεί το θεμέλιο της ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Καθώς διερευνούμε τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες συνεπάγονται αυξημένες ευθύνες.”

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κα. Λουκία Σαράντη επεσήμανε: “Η πολυπόθητη γεωγραφική αποκέντρωση στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου είναι επιτακτική ανάγκη, παραμένει ανεκπλήρωτη. Η επίτευξή της θα ενίσχυε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και θα συνέβαλε στην αποτροπή του μαρασμού πόλεων, ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται συχνά. Ιδιαίτερη σημαντική συμβολή θα αποτελέσει η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων περιοχών που σχετίζονται με το ευρύτερο οδικό δίκτυο.”

Ο Δήμαρχος του Νομού Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε: “Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο βασικούς πυλώνες: πρώτον, στην άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής και, δεύτερον, στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των κενών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μόνο μέσα από αυτή τη συνδυαστική προσέγγιση μπορούμε να πετύχουμε μια Θεσσαλονίκη που θα είναι καθαρή, σύγχρονη, ανοιχτή, πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική.”