Εκδήλωση για τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των Ατόμων με Αναπηρία

Όλγα Γεροβασίλη: Η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πολιτεία είναι ένδειξη πολιτισμού

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων ως προς τις ιδιαιτερότητες των Ατόμων με Αναπηρία και στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κοβεντάρειο, σε διοργάνωσητης Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας και το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Στην ημερίδα παρέστη η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στην τοποθέτησή της εξήρε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, λέγοντας πως στόχος είναι η ευαισθητοποίηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων από την πολιτεία. «Το μέτρο πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι κατά πόσο φροντίζει τους ανθρώπους που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε σχέση με την πλειοψηφία. Είναι και μέτρο δημοκρατίας, και αν δεν παρθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, η δημοκρατία είναι ανάπηρη και για αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα και πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι».

«Έχουμε λοιπόν από την μια την ίδια την κοινωνία που θα πρέπει όχι μόνο με την απειλή του νόμου αλλά από λόγους συνείδησης και αλληλεγγύης να δίνει τον οφειλόμενο χώρο στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Την ανάγκη να ενσωματώσει στην καθημερινή της συμπεριφορά τα αντανακλαστικά πρόνοιας και σεβασμού των δικαιωμάτων τους.
Από την άλλη έχουμε την ευθύνη του κράτους να θεσμοθετήσει και να τηρήσει τους κανόνες για να διευκολύνει στην πράξη τη ζωή της ευάλωτης αυτής ομάδας. Κάπου εδώ έρχεται ο ρόλος της Αστυνομίας. Ένας ρόλος προληπτικός καταρχήν και κατασταλτικός όπου χρειάζεται. Θα ήταν ωστόσο άδικο και μεγάλη παρεξήγηση να ταυτιστεί ο ρόλος του αστυνομικού με το να βάζει κλήσεις ή να φέρνει το γερανό για τα οχήματα που κλείνουν τις ράμπες η τα σημεία διέλευσης στα άτομα με αναπηρία.

Η Αστυνομία πράγματι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της απρόσκοπτης μετακίνησης των ευαίσθητων πληθυσμιακά ομάδων, ενημερώνει, εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα, πραγματοποιεί δράσεις, συνεργάζεται με συλλόγους ΑΜΕΑ, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, σχολεία και κοινωνικούς φορείς» σημείωσε στον χαιρετισμό της η κα Γεροβασίλη.

Στην ημερίδα μίλησαν: Ο Χαράλαμπος Θεοχάρης, Ταξίαρχος Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα εισήγησης: «Ο ρόλος της Αστυνομίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και στην εν γένει εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου», ο Βασίλειος Κούτσιανος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα εισήγησης: «Προσβάσιμη πόλη», ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Διδάσκων ΕΜΠ, με θέμα εισήγησης: «Πολιτικές ενίσχυσης της Βιώσιμης Κινητικότητας με έμφαση στην προσβασιμότητα εμποδιζόμενων ατόμων» και η Ευγενία Νιάκα, Συντονίστρια Ειδικής Αγωγής Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα εισήγησης: «Το σχολείο ως παράγοντας διαμόρφωσης αξιών».