Εκδήλωση για «το δαχτυλίδι των Τζουμέρκων»

Διοργανωτές οι Σύλλογοι Μελισσουργών “Ο Αϊ Μάρκος” και Θεοδωριάνων “Η Κωστηλάτα”

Η κατασκευή περιμετρικού οδικού δακτυλίου των Τζουμέρκων, που θα ενώνει τους οικισμούς Άγναντα, Καταρράκτη, Σκιαδάδες, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Θεοδώριανα, Μελισσουργούς, Πράμαντα και θα καταλήγει ξανά στην Άγναντα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 19:00 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Άρτας.
Διοργανωτές της εκδήλωσης με θέμα ” Η σήραγγα Θεοδωριάνων-Μελισσουργών και το δαχτυλίδι των Τζουμέρκων”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργών Άρτας “Ο Αϊ Μάρκος” και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Θεοδωριάνων Άρτας “Κωστηλάτα”.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτριος Καλιαμπάκος.
Ο σχεδιασμός οδικής σήραγγας μεταξύ των οικισμών Θεοδωριάνων – Μελισσουργών αφορά σε ένα καινοτόμο έργο που ολοκληρώνει τον «δακτύλιο των Τζουμέρκων» και ενοποιεί τον χώρο των Τζουμέρκων, δίνοντας παράλληλα μια νέα σύνδεση από/προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς/από το κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό έργο που επιτυγχάνει βέλτιστη περιβαλλοντική προστασία, λειτουργώντας ως σήραγγα βάσης.

Η απευθείας οδική σύνδεση Θεοδωριάνων- Μελισσουργών με την προτεινομένη χάραξη εκτιμάται πως είναι μεγάλο αναπτυξιακό βήμα που έχει ως στόχο:
-να ενώσει τους οικισμούς των Δήμων Κεντρικών και τα Βορείων Τζουμέρκων, ως ενιαίο σύνολο,
-να συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης της περιοχής και να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική,
-να αναδείξει τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό,
-να δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη που διαμένει στους οικισμούς της δυτικής πλευράς να απολαύσει τη φύση της ανατολικής
-να υπηρετήσει τη ισόρροπη και αξιοβίωτη ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Η προτεινόμενη οδός Θεοδώριανα- Μελισσουργοί ενσωματώνεται αρμονικά στο τοπίο χωρίς να το διακόπτει. Η χάραξη που έχει επιλεγεί διέρχεται από την «Τούρλα» με σήραγγα και αποφεύγει τα μεγάλα υψόμετρα, ώστε με τα συνήθη μέσα αποχιονισμού να είναι λειτουργική σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν αποκόπτει μονοπάτια και δεν επηρεάζει αρνητικά ορεινές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η μετακίνηση γίνεται σε 25-30 λεπτά αντί για 2,5 ώρες που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για να φτάσει κάποιος από τα Πράμαντα στα Θεοδώριανα, θα χρειάζονται 30 λεπτά, 45 λεπτά από τα Πράμαντα στο Αθαμάνιο και 75 λεπτά από το Βουργαρέλι στα Πράμαντα. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ έχει εκπονήσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια, υπολογίζει το κόστος των παρεμβάσεων από 13 μέχρι 21,5 εκατομμύρια ευρώ και θεωρεί ότι η κατασκευή του είναι απολύτως εφικτή.