Εκδήλωση ενημέρωσης και άμεσης δράσης από την Ομοσπονδία ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

«Η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα χωριά και τα δάση της Μουργκάνας είναι μεγάλη απειλή για ανθρώπους, περιουσίες, δάση, φυτικό- ζωικό κεφάλαιο και πολιτισμό. Οι ελλείψεις σε επίγειες υποδομές πρόληψης, πυροπροστασίας και ανθρώπινο δυναμικό τεράστιες. Η κατασταλτική από αέρος πυρόσβεση δεν προστατεύει έγκαιρα και αποτελεσματικά» σημειώνεται σε ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Μουργκάνας, που σημειώνει τα εξής: «Τον Ιανουάριο ανακοινώσαμε τη σύσταση Μόνιμης Ομάδας Εργασίας με τίτλο <<ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ>>. Συμμετέχουν οι πρώην και νυν Πρόεδροι της Ομοσπονδίας, οι πρόεδροι των Αδελφοτήτων και
προσωπικότητες. Εκ των πραγμάτων κρίνουμε αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής μας ,των περιουσιών μας, των δασών, των χωριών μας. Έχει νόημα η διάσωση του συνόλου της περιοχής.

Η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα χωριά και τα δάση της Μουργκάνας είναι μεγάλη απειλή για ανθρώπους, περιουσίες, δάση, φυτικό- ζωικό κεφάλαιο και πολιτισμό. Οι ελλείψεις σε επίγειες υποδομές πρόληψης, πυροπροστασίας και ανθρώπινο δυναμικό τεράστιες. Η κατασταλτική από αέρος πυρόσβεση δεν προστατεύει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Έχει επαληθευτεί με δραματικά αποτελέσματα και πρόσφατα σε Εύβοια, Έβρο, Ρόδο, Αττική κλπ.. Όλοι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς –και η κοινή λογική- υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι αποτελεσματική όταν υπάρχει διαχείριση του δάσους και πρόληψη. Τα δάση της Μουργκάνας για δεκαετίες είναι εγκαταλελειμμένα-όπως και τα χωριά μας. Λίγοι κάτοικοι, λίγα ζώα, ανυπαρξία καθαρισμού των σπασμένων δένδρων, του φυλλοστρώματος, των ξερών χόρτων, κλιματική κρίση και ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προϋποθέσεις καταστροφής.

30 ΜΑΙΟΥ και ώρα 19.00: Επείγουσα και βαρυσήμαντη εκδήλωση ενημέρωσης και άμεσης δράσης.
-Πρόληψη δασικών πυρκαγιών -Αίτια
-Η συμβολή κατοίκων και Αδελφοτήτων στη πρόληψη
-Η πυροπροστασία των χωριών μας- Οι νέες διατάξεις που ισχύουν, Υποχρεώσεις και πρόστιμα.

Ομιλητές: Εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής, του Δήμου και ειδικοί επιστήμονες.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια των Αδελφοτήτων καθώς και εκπρόσωποι της ΠΣΕ και των Ηπειρώτικων Ομοσπονδιών. Τα υλικά της εκδήλωσης θα εκδοθούν και θα διατεθούν προς διανομή στις Αδελφότητες για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

****Πρόγραμμα της Πέμπτης 30 Μαΐου
18.30-19.00 : Εγγραφές προσκεκλημένων
– Μοιρολόγια με το Κλαρίνο του Βαγγέλη Βασιλείου
19.15: Προσφωνήσεις καλεσμένων.
19.25: “Η Πολιτική προστασία στα χωριά της Μουργκάνας”.
Παρουσίαση της Ομοσπονδίας. Καλεσμένος ο Δήμος Φιλιατών.
-Μουσική Βίντεο: “Κάτω στα δασιά πλατάνια”
Στυλιανός Μπέλλος-Τάσος Χαλκιάς
19.40: “Κατανόηση της πυρκαγιάς και εξάπλωση αυτής. Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων”.

Εισηγητής ο Πυραγός Γεώργιος Χάλαρης, Προϊστάμενος Πυρασφάλειας 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών. Θα αναλύσει και τις υπ’ αριθμό 9/2024, 19/2024 και 20/2024 Πυροσβεστικές Διατάξεις.
-Μουσική Βίντεο: Μαγικές εικόνες και ήχοι από τη καρδιά του Δάσους
20.05: “Τρόποι ασφαλούς αντίδρασης των πολιτών, όλων των ηλικιών, σε
πιθανή εμπλοκή τους σε δασική πυρκαγιά”. Εισηγητής: Κώστας Γιαννάκος,
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.
-Μουσική Βίντεο: Τραγούδι του Δάσους
20.30: Μαρτυρίες συμπατριωτών πληγέντων στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι.
20.45: Για τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και τη συγκρότηση εθελοντικών ομάδων Πυροπροστασίας στα χωριά της Μουργκάνας.