Ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε η ΝΟΔΕ της ΝΔ Άρτας όπου παραβρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στ. Κυμπουρόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με θέμα: «Η αναπηρία ως πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας στην οικογένεια». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ της ΝΔ Άρτας, Νεκτάριος Γιαννάκος.
Ήταν πραγματικά μια εμπεριστατωμένη ομιλία που απέσπασε όχι μόνο την επιδοκιμασία των παρεβρισκομένων αλλά και τα θερμά συγχαρητήρια από τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Όπως σημείωσε στην εισαγωγή του ο κ. Νεκτάριος Γιαννάκος ιατρός νευρολόγος «θα μιλήσω εν συντομία για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα ποσοστά των ατόμων με ειδικές ανάγκες παγκοσμίως και πως έχει εξελιχθεί η αντιμετώπιση τους από την κοινωνία με το πέρασμα του χρόνου.
Πάνω σ αυτά να αναφέρω ένα περιστατικό που βίωσα τον καιρό που έμενα και έκανα την ειδικότητα μου στη Σουηδία .
Είχε έρθει λοιπόν ένας επισκέπτης από Ελλάδα και μετά από μερικές ημέρες παραμονής στη Σουηδία, τον ρώτησαν τι ήταν αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε σχέση με την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πάρα πολλά σε σχέση με την Ελλάδα.
Είναι άραγε αλήθεια αυτό;
Είναι περισσότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη Σουηδία απ ότι στην Ελλάδα;
Όχι, για την ακρίβεια τα καταγεγραμμένα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η διαφορά έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της κοινωνίας σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Προφανώς γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες εντάσσονται πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο στις Σκανδιναβικές χώρες και ως εκ τούτου φαίνονται πιο πολύ. Είναι πιο εύκολο να κυκλοφορήσουν στην πόλη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,, να βρούν εργασία και να διάγουν τη ζωή τους χωρίς να εξαρτώνται από την οικογένεια τους, θέμα που θα μας αναλύσει ο Κος Κυμπουρόπουλος.
Άς μιλήσουμε με στοιχεία όμως. Πόσα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανά τον κόσμο;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι – το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού – ζουν με κάποια σωματική, αισθητική , πνευματική ή ψυχική αναπηρία, αρκετά σημαντική για να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο οπότε είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Η μακρόχρονη υπόθεση ότι τα ποσοστά αναπηρίας θα μειωνόταν με βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη και πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία, αποδείχθηκαν μόνο εν μέρει σωστές.
Οπωσδήποτε, μεγάλη ήταν η επίδραση σε ζητήματα όπως οι μολυσματικές ασθένειες και ο υποσιτισμός ενώ πλέον υπάρχουν ικανοποιητικές θεραπείες για μια σειρά νευρολογικών παθήσεων όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας .Όλα αυτά έχουν συντελέσει στη σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων με αναπηρία από αυτούς τους παράγοντες παγκοσμίως.
Αντιθέτως, οι βελτιώσεις στην κλινική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία πλέον εξασφαλίζουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι διαφορετικά θα έχαναν τη ζωή τους, όπως βρέφη με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, τραυματίες από ατύχημα ή βία, επιβιώνουν τώρα, αλλά επιβιώνουν με αναπηρία.
Επιπλέον, ο γηράσκων παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με κίνδυνο απόκτησης κάποιας αναπηρίας με την πάροδο του χρόνου
Η αντιμετώπιση των ΑμεΑ από την κοινωνία σαφώς έχει βελτιωθεί στο πέρασμα των αιώνων, αλλά δεν υπήρξε ποτέ γραμμική ούτε ομαλή προς το καλύτερο. Βελτιωνόταν όταν επικρατούσαν υψηλά ιδανικά όπως στην Αρχαία Ελλάδα/Αναγέννηση/ και από το 1960 και μετά, αλλά χειροτέρευε σε περιόδους παρακμής και σκοταδισμού.
Καθοριστική κινητήριος δύναμη στην αλλαγή της στάσης και την ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, ήταν το παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες υπό την ηγεσία των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, το κίνημα καθόρισε το ρυθμό της αλλαγής, οδηγώντας στη σύμβαση-ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (CRPD), που εγκρίθηκε το 2006. Η τάση για την πολιτική των δικαιωμάτων και τον προγραμματισμό των αλλαγών συνέχισαν να αυξάνονται, που είχε ως αποτέλεσμα η σύμβαση να έχει πλέον επικυρωθεί από περισσότερες από 170 χώρες
Από τότε πολλά έχουν γίνει, χάριν στην ταχέως βελτιούμενη τεχνολογία που. βελτιώνει τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρίες. Υπολογιστές και smartphone εφαρμογές και τρισδιάστατοι εκτυπωτές που μπορούν γρήγορα και φθηνά να αναπαράγουν τεχνητά άκρα, γυαλιά και τα ακουστικά βοηθήματα με χαμηλό κόστος σε εκατομμύρια άτομα με αναπηρία τους δίνουν τη δυνατότητα για να συμμετέχουν πιο εύκολα στις κοινωνίες τους.
Ωστόσο, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την απασχόληση, οι άνθρωποι με αναπηρίες και τα νοικοκυριά με άτομα με ειδικές ανάγκες παραμένουν δυσανάλογα φτωχές.
Όλο και περισσότερο, το ερώτημα δεν είναι πια αν αλλά το πώς συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρίες στις παγκόσμιες προσπάθειες στον τομέα της υγείας.
Ωστόσο, πολλές πρωτοβουλίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδο καλοπροαίρετων δηλώσεων και γενικά καθορισμένων στόχων πολιτικής. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να μεταφραστούν σε αποτελεσματική εφαρμογή και να παρακολουθούνται προσεκτικά από σταθερούς μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης, προκειμένου να επιτύχει η πραγματική παγκόσμια ένταξη των ατόμων με αναπηρίες.
Ίσως έτσι, καλύπτοντας τις ανάγκες τους, παρέχοντας τους όλα όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα; την εκπαίδευση, την κίνηση στην πόλη, τον πολιτισμό, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναδείξουν τις πραγματικά μοναδικές του δεξιότητες. Αυτά από εμένα , Ευχαριστώ!»