Εκδήλωση "Ξενιτιά και Λαϊκό Τραγούδι", στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας
Η εκδήλωση “Ξενιτιά και Λαϊκό Τραγούδι”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, στον αύλειο χώρο του αρχοντικού (1860), που φιλοξενεί τη Λαογραφική Συλλογή “Γεώργιος Γιάννος”. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με Καθηγητές του Παν/μίου Ιωαννίνων και με τη στήριξη του Δήμου Ζηρού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Αρχικά, ο Βασίλης Γιάννος, ως εκπρόσωπος της Λαογραφικής Συλλογής Γιάννου, καλωσόρισε του καλεσμένους και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εκδήλωσης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη διετή πολιτιστική προσφορά των Φίλων της λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος». Ακολούθως, τον λόγο πήρε η Ρενάτα Δαλιανούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παν/μιο Ιωαννίνων και επιστημονική υπεύθυνη της εκδήλωσης, η οποία μίλησε για το φαινόμενο της ξενιτιάς και πώς αυτό επηρέασε το ελληνικό τραγούδι, παραδοσιακό και λαϊκό, δίνοντας έμφαση στο μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι των δεκαετιών 50, 60, 70. Στο πλαίσιο της ομιλίας της παρουσιάστηκαν σε βίντεο βιωματικές μαρτυρίες Λελοβιτών μεταναστών (συνένευξη από την Αλεξάνδρα Τσάτσιου).
Στη συνέχεια ο Γιώργος Γκόντζος, δημοσιογράφος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, μας μετέφερε τις δικές του αναμνήσεις από τη συνανστροφή του με οικογένειες μεταναστών, ενώ παρουσίασε και λαϊκά τραγούδια με θέμα την ξενιτιά σε σπάνιες εκτελέσεις. Ο Σάββας Σιάτρας κατέθεσε με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία του ως τραγουδιστής και ως Έλληνας στις μεταναστευτικές κοινότητες της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Στο β’ μέρος ακούστηκαν λαϊκά τραγούδια της ξενιτιάς από τους εξαίρετους μουσικούς: Γιώργο Δημόπουλο (τραγούδι), Τάσο Ζιάκα (μπουζούκι), Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου (ακορντεόν) και Πέτρο Τσολάκη (κιθάρα). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρεμπής και Παπαβασιλείου, η Πρόεδρος της Κοινότητας θεσπρωτικού κα Γεωργαλή, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας, ο Πολιτοσμολογος και Δ/ντής ΕΡΤ Ιωαννίνων κ. Παναγιωτης Τζόκας,(ο οποίος έκανε και μικρή παρέμβαση), όπως και πλήθος κόσμου.