Τιτάνας-Ευρώπη-Άρης
Μεγάλες προσδοκίες και φυσικοί περιορισμοί
Ο σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος το Σάββατο 3 Απριλίου στις 20.00 θα έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει διαδικτυακά τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού κέντρου Διαστήματος , καθηγητή Διαστημικής Φυσικής , κύριο Νικόλαο Σέργη. Ο κύριος Σέργης είναι ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες που σχεδίασαν, παρακολούθησαν αλλά και ανέλυσαν τα επιστημονικά δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Cassini της Nasa γι’αυτό και βραβεύτηκε από την Αμερικανική Διαστημική Εταιρεία το 2009 και το 2018.
Το Cassini είχε σταλεί στον πλανήτη Κρόνο για να μελετήσει τον τεράστιο γίγαντα καθώς και τους δορυφόρους του. Ο περισσότερο σημαντικός εξ αυτών είναι ο Τιτάνας που έχει αφήσει σημαντικές ελπίδες για ύπαρξη εξωγήινης ζωής.Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος μετά τον Γανυμήδη του Δία..Η μάζα του είναι τέτοια που μπορεί να συγκρατήσει ατμόσφαιρα μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.Ο Τιτάνας αποτελείται από ίσες περίπου ποσότητες πάγου και πετρωμάτων και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα δεν αποκλείεται να κρύβει στο εσωτερικό του έναν υπόγειο ωκεανό. Πολύ σημαντικά ευρήματα όμως έχει δώσει και η Ευρώπη , ένα από τα σημαντικότερα φεγγάρια του πλανήτη Δία. Πιστεύετε ότι στο εσωτερικό της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός νερού στον οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή. Θεωρείται αυτή την στιγμή η Ευρώπη ίσως η καλύτερη περίπτωση να βρεθεί ζωή έξω από την Γη.
Ο κύριος Σέργης θα μας πληροφορήσει και για τις τελευταίες αποστολές στον πλανήτη Άρη από τρία διαφορετικά κράτη.Το σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ,το Tianwen-1 της Κίνας που θα επιχειρήσει και προσεδάφιση και το Perseverance της Νasa που προσεδαφίστηκε πριν από λίγες ημέρες επιτυχώς στον κόκκινο πλανήτη και θα εστιάσει στην αστροβιολογία και στην αναζήτηση ιχνών ζωής , συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος.
Ο κύριος καθηγητής θα δεχθεί και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες ώστε να υπάρχει μια γόνιμη διαδραστικότητα με το κοινό.
Το trailer της εκδήλωσης είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-usVuz-6tT8