ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ προς τιμήν του επί 45 χρόνια Μητροπολίτη Περιστερίου ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ

Σύμφωνα με την Πρόσκληση της Μητρόπολης Περιστερίου, Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ώρα 10.00 π.μ στο Επισκοπείο της, (οδος Χαλκοκονδύλη 29 και Εθν. Αντίστασης -εξυπ. Σταθμός ΜΕΤΡΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ) διοργανώνει ημερίδα Συλλογικής μνήμης προς τιμήν του επι 45 χρόνια Μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομου κατά κόσμον Γεράσιμου Σ. Ζαφείρη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του μακαριστού Χρυσόστομου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τιμούν Έναν δικό μας άνθρωπο. Έναν εξαίρετο συμπατριώτη μας. Η παρουσία όλων μας όσων τον γνώρισαν είναι επιβεβλημένη αφού αποτελεί τιμή και για εμάς και την περιοχή μας.

-ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 1935-2019
Πέρασαν τρισήμυσι σχεδον χρόνια από τότε που εκοιμήθη ο Περιστερίου Χρυσοστομος(Τον Νοέμβριο του 2019),μετά από μακροχρόνια ασθένεια σε ηλικία 84 ετών(Νοέμβριος του 2019). Μπορεί να γεννήθηκε στη Μεγαλόχαρη Άρτας, αλλά είχε δυο αγαπημένους τόπους τη Μπότση και τη Βρεσθενίτσα,τις σημερινές Πηγές ΄Αρτας. . Ειδικότερα η Βρεσθενίτσα τον σημάδεψε. Η Μητέρα του Πηγιώτισα, το γένος Π. Κοίλια από τον Άγιο Νικόλαο Πηγών έμελλε να τραβήξει τον Παπαζαφείρη τον Παπα-Σπύρο μαζί με την πολυμελή οικογένειά τους στο χωριό μας όπου ανέλαβε καθήκοντα Ιερέα. Η φτώχεια και η κακουχία του μεσοπολέμου δεν επέτρεπε πολυτέλειες. Ο Παπά – Σπύρος λίγα τρόφιμα έφερνε στο σπίτι ή και καθόλου, από αυτά που του έδιναν ως παπά του χωριού (δεν πληρωνόταν τότε οι ιερείς) και μέχρι να φτάσει στο φτωχοκαλυβό τους τα είχε μοιράσει σε ποιο φτωχούς από την οικογένεια του. Θυμάμαι έντονα τις αφηγήσεις της μάνας μου και του πατέρα μου και συγχωριανών μας για τα χρόνια εκείνα.

Η Γερμανική κατοχή τον βρήκε Ιερέα των Πηγών . Ήταν Σεπτέμβριος του 1942 όταν στη Μεγαλόχαρη Άρτας έφτασε ο Στρατηγός του ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ ο Ναπολέων Ζέρβας για να οργανώσει το αντάρτικο κατά των κατακτητών χωρίς δεύτερη σκέψη Ο Παπασπύρος άφησε το θυμιατό και το πετραχήλι και στρατεύτηκε στον αγώνα παρά τις παραινέσεις του στρατηγού να μην ακολουθήσει αλλά να καθίσει στο χωριό του και την οικογένεια του. Οργάνωσε ένοπλο τμήμα και μπήκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τους Γερμανοιταλούς κατακτητές. Έλαβε μέρος στην Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου με τμήμα ανταρτών εκ των οποίων οι δέκα ήταν από τις Πηγές. Έμελλε όμως σχεδόν ένα χρόνο αργότερα να πέσει νεκρός από αδελφικό χέρι όταν στις 6 1-1943 ανήμερα των Φώτων σε ενέδρα τμήματος του ΕΛΑΣ .Έτσι στέρησαν από την πατρίδα έναν σημαντικό Αγωνιστή.
Η ορφανή οικογένεια του κυνηγημένη, πήρε το δρόμο της φυγής για να γλυτώσει . Με στερήσεις και βάσανα η παπαδιά μεγάλωσε τα παιδιά της Ο ποιο μικρός, ο Γεράσιμος έμελλε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Ιεροσύνη και αφού σπούδασε στην Ιερατική Σχολή της Χάλκης. Το 1978 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης στο Περιστέρι ως ο Χρυσόστομος ο Περιστερίου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του.
Το ποιμαντορικό του έργο στο Περιστέρι ομολογείται από όλους ότι είναι ανεκτίμητο. Οργάνωσε την Μητρόπολη και ασχολήθηκε προσωπικά με το φιλανθρωπικό έργο .Σ αυτόν προσέτρεχαν οι συμπατριώτες μας όταν είχαν ανάγκη. Έχτισε οίκους ευγηρίας και ξενώνες για αναξιοπαθούντες, αναπληρώνοντας την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα

Όμως ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του πολύ τακτικά αλλά κυρίως τα καλοκαίρια ερχόταν στο χωριό μας για να δει γνώριμους ανθρώπους και συγγενείς και φίλους που τον αγαπούσαν. Αυτός πάντα πρόσχαρος ενδιαφερόταν να μάθει για τον καθέναν προσωπικά. Ήταν πάντα παρών σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού μας ενώ ιερουργούσε στην εκκλησία μας και στην ιερή μονή Σελτσου. Στις εκδηλώσεις της Αδελφότητας Πηγιωτών προσέτρεχε με χαρά. Αλλά και εμείς που τον θεωρούσαμε και Πηγιώτη, του δείχναμε την εκτίμηση και την αγάπη . Αρωγός και στην προσπάθειά μας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που έδωσε το παρών στην ημερίδα του 2010 που έγινε στις Πηγές ΄Αρτας Ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση έδειχνε προς τον πατέρα μου και προς το στρατηγό τον Στέργιο Βούλγαρη αντάρτες του πατέρα του που τα έλεγαν συχνά.
Ευτύχησα μέσω αυτών των δύο να τον συναντήσω πολλές φορές και στο χωριό και στην Μητρόπολη αλλά και στην κατοικία του ως γείτονες. Εισέπραττα πάντα την οικειότητά του την απλότητα και την εκτίμηση ενός συγχωριανού μου. Θεωρούσα πάντα ότι είχα την ειλικρινή συμπάθεια του . Με μεγάλη χαρά έθεσα στη διάθεση του πλήθος Αρχειακό υλικό του πατέρα μου και δικό μου για το βιβλίο που εξέδωσε με την ιστοριοβιογραφία του πατέρα του και της οικογένειας του.

Πάντα κοντά ήταν και στο Σύνδεσμο Αγωνιστών του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Ζερβα και πάντα ενδιαφέροντας για την δραστηριότητά του. Το όνειρο του Δεσπότη μας ήταν να φτιάξει κάτι για το χωριό μας στη μνήμη του πατέρα του αλλά οι συγκυρίες δεν συνέργησαν να γίνει. Πάντα μας προέτρεπε να του προτείνουμε να βοηθήσει να γίνει ένα έργο. Έφτιαξε έτσι στον οικισμό του Αγίου Νικολάου ένα κτήριο σύγχρονο πολλαπλών χρήσεων με όλο τον εξοπλισμό του που χρησιμοποιείται από τους ενορίτες. Έργο του και ο ναός του Αγίου Μάμα τον προστάτη των βοσκών που χτίσθηκε με φροντίδα του στο Γάβρογο πάνω από τη Μεγαλόχαρη καθιερώνοντας και τον ετήσιο εορτασμό του με πιστούς από όλη την περιοχή. Ευτύχησε να δει την τοποθέτηση του ανδριάντα του πατέρα του Παπασπύρου που κοσμεί τον αύλειο χώρο της Εκκλησίας του χωριού μας που στήθηκε με φροντίδα δική του. Εκεί στην εκκλησία που ιερουργούσε όταν εκτελέστηκε ,για να δείχνει την θυσία του Παπαφλέσσα της Εθνικής Αντίστασης ως παράδειγμα προσφοράς προς την πατρίδα . Αυτό ήταν και το όνειρο του και πιστεύω ότι με αυτό ΄΄έφυγε΄΄ ποιο ήσυχος.

Γνωρίζοντας τα αδέλφια του είδα πόσο δεμένη οικογένεια ήταν . Ειδικότερα οι αδελφές του πάντα κοντά του σε κάθε στιγμή. Με θαυμασμό τις έβλεπα ιδίως κατά την πορεία της μακροχρόνιας ασθένειας του να τον φροντίζουν με στοργή καλοσύνη και αγάπη. Με θαυμασμό τις είδα κοντά του πιστές θεραπαινίδες όταν τον επισκέφτηκα κατά την διάρκεια της νοσηλείας του τρεις φορές. . Αγόγγυστα νυχθημερόν πλάι του, μεχρι την τελευταία του στιγμή
Στο νου μας, στις καρδιές μας, στη Συλλογική μνήμη, θα μείνει σαν ένα φωτεινό παράδειγμα ενός επιφανούς ιερωμένου και ενός καλού συμπατριώτη μας που πρόσφερε πλούσιο έργο στη μακρόχρονη θητεία του ως ο Περιστερίου Χρυσόστομος..
Με την ημερίδα αυτή αναγνωρίζεται η μεγάλη θετική προσφορά του.
Αιωνία του η μνήμη !
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ