Εκδηλώσεις μνήμης για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γάντια, μάσκες κ.ά., το ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα διαμήνυσαν ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη υπογράμμισαν « Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός».
Τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και με τη χρήση μάσκας και γαντιών μέλη του ΠΑΜΕ και οργανώσεων της Αριστεράς, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, σε όλη τη χώρα.

Στην Άρτα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της Άρτας, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ευρηματικά ήταν τα συνθήματα ποσαρμοσμένα στις μέρες της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δημιούργησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, με τα μέλη του να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ είχαν τοποθετήσει στο έδαφος αυτοκόλλητα, τα οποία προσδιόριζαν την απόσταση αυτή.
«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Πανελλαδική Απεργία
Επίσης και η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, προκειμένου η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της. Η Συνομοσπονδία και οι οργανώσεις μέλη της, σεβόμενες τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ λόγω της πανδημίας, περιορίστηκαν φέτος στην κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, χωρίς να πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις.
Στην Αθήνα, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ κατέθεσε στεφάνι στο χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή.
«Το αντίδοτο στη νέα κρίση που περνάει η χώρα μας είναι η αλληλεγγύη. Γι αυτό σήμερα σηκώνομαι τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας, των οποίων η δουλειά είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτή η αλληλεγγύη όμως, σε καμία περίπτωση, δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και εργατική εκμετάλλευση» σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση.