Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο, την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
Ήταν Οκτώβριος του 1943 όταν τα ναζιστικά στρατεύματα έσπειραν τον θάνατο και την φωτιά.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, στις επτά το απόγευμα με λαμπαδηδρομία και θα κορυφωθούν την Κυριακή.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10:30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά θα γίνει η άφιξη στο χώρο του Ηρώου. Στις 11 π.μ. θα γίνει η ομιλία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Στις 11:15 προσκλητήριο νεκρών και αμέσως μετά η κατάθεση στεφάνων.

Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής Περιοχής Ν. Άρτας
Υπεγράφη το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη Βλαχέρνα 
Με αρχικό προϋπολογισμό 5.415.689,27 ευρώ, προχώρησε η υπογραφή σύμβασης του έργου «επέκταση των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Βλαχέρνας Άρτας» του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής ν. ΑΡΤΑΣ.
Πιο συγκεκριμένα την 1-10-2019 ο κ. Νικόλαος Καλαντζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης απορριμμάτων πεδινής και ημιορεινής περιοχής Νομού Άρτας, υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΑΡΤΑΣ» αρχικού προϋπολογισμού 5.415.689,27 ευρώ με την αξία του ΦΠΑ (24%) , μεταξύ του Συνδέσμου και της αναδόχου εταιρείας «ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.»

Η αρχική μελέτη εγκρίθηκε στις 21-12-2017 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων , με την αρ. 49892/21-12-2017 Απόφασή της . Το έργο αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το ΠΔΕ 2016 με Κ.Α. 2016ΣΕ07500005 . Στην συνέχεια εντάχθηκε στο ΟΠΣ 5037435 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ , ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ , ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΟΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020» με προϋπολογισμό 5.154.143,89 ευρώ. Προκηρύχτηκε ανοιχτός διαγωνισμός μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΣΥΔΥΣ και αναδείχθηκε ο ανωτέρω ανάδοχος. Το εν λόγω έργο θα αναβαθμίσει όλον το σημερινό ΧΥΤΑ , θα τον μετατρέψει σε Χ.Υ.Τ.Υ. [Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων] , όπου τα σκουπίδια της περιοχής , μετά την επεξεργασία που θα υφίστανται στο εργοστάσιο στα Ιωάννινα θα εναποθέτονται σε πολύ μικρότερη ποσότητα στον ΧΥΤΥ.
Ουσιαστικά προβλέπεται ολοκλήρωση του Β’ κυττάρου εναπόθεσης με παράλληλη μετατροπή του δευτεροβάθμιου υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο. Νέες υποδοχές διαχείρισης του παραγόμενου βιοαερίου , των όμβριων του χώρου και γενικότερα εξασφαλίζει την άρτια περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έξι [6] μήνες.

Στα Γιάννινα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου
Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ
Στα Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ. Η συνέλευση, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν τριακόσιοι περίπου εκπρόσωποι των υπεραστικών ΚΤΕΛ από ολόκληρη την Ελλάδα, θα ξεκινήσει στις 11:00π.μ.σε αίθουσα του ξενοδοχείου “EpirusPalace”.
Στη Γενική Συνέλευση θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας μεταφορών κ.Νίκος Σταθόπουλος, οι οποίοι και θα απευθύνουν χαιρετισμό. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων κ.Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, έχουν προσκληθεί οι Βουλευτές της Ηπείρου και οι τοπικές αρχές (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών).

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 67 χρόνια προσφοράς των ΚΤΕΛ στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών όλης της χώρας. Ο “οικοδεσπότης” της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας των υπεραστικών ΚΤΕΛ κ.Γρηγόρης Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Είμαι πολύ χαρούμενος, που θα φιλοξενήσουμε στα Γιάννινα αυτή την συνάντηση. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Π.Ο.Α.Υ.Σ, που μας ανέθεσε αυτή την ευθύνη. Τα χρόνια που πέρασαν, τo Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων άντεξε στους κλυδωνισμούς, που προκάλεσε η οικονομική κρίση κι αυτό γιατί με το πέρασμα των χρόνων, χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία και τους επιβάτες. Μας εμπιστεύονται για τις μετακινήσεις τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη “περιουσία” που αποκτήσαμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την σπαταλήσουμε. Βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, έχουμε γνώση, εμπειρία, διάθεση. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των ΚΤΕΛ και θα τα καταφέρουμε!”

«Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»: Όχι στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» εκφράζει την έντονη διαφωνία της στην επιχειρούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.
Έχοντας ως Δημοτική Αρχή συνεργαστεί στενά με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και γνωρίζοντας την πολυδιάστατη προσφορά του, θεωρεί πως με την επιχειρούμενη αλλαγή και μάλιστα μέσω αμφισβητούμενων μεθόδων (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) η κυβέρνηση παρεμβαίνει περιέργως στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και βάζει σε περιπέτειες έναν Οργανισμό που αποδεδειγμένα έχει επιδείξει έργο σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να στηρίξει στην πράξη το έργο του ΚΕΘΕΑ η δράση του οποίου στην Ήπειρο είναι αναγνωρισμένη, ενισχύοντας τις δομές του αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται στην πράξη για την θεραπεία και την επανένταξη στην κοινωνία εξαρτημένων ανθρώπων.

Ρύθμιση εξόφλησης χρεών τους μέσω 120 δόσεων
Παράταση προθεσμίας έως και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση αυτή δίδεται προκειμένου να επωφεληθούν από τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους της ρύθμισης όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις και δεδομένου ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε στις 5 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν, αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έως τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες, μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ, φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως σήμερα, ο αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αυξήθηκαν σε περίπου 510.000 φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως: Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ. 1.000.000 ευρώ, να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, που έως σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών. Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στην παλαιά ρύθμιση του ν. 4611/2019, να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.
Παράταση της προθεσμίας έως και τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε επίσης για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό υπερβαίνει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.