Εκδηλώσεις Μνήμης Στο Σέλτσο

Για την Θυσία των Σουλιωτών στον Ιερό χώρο της Μονής

Η 23η Αυγούστου επίσημη Εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη

Σημείο συνάντησης πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων φορέων, ανθρώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί πλέον η Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας αφού καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη για την Θυσία των Σουλιωτών και απόδοσης φόρου τιμής στους 1250 Ήρωες Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί….. .
Έτσι και φέτος την Τρίτη 23-8-2022 στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2022» που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας, τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.
Η τελετή Μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι στα 9μερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο. Στις 23 Αυγούστου 2022 το πρωί, στον Ιερό χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών με την συμμετοχή επισήμων εκπροσώπων Θρησκευτικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και προσκυνητών.

Επίσημη εορτή
Να σημειωθεί πως έγινε πρόσφατα η έκδοση Προεδρικού διατάγματος με τεκμηριωμένη πρόταση της Αδελφότητας Πηγιωτών στο Υπουργείο Εσωτερικών σε υποστήριξη σχετικής απόφασης του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως Επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο που με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι ,την Αραπίτσα της Νάουσας.

Ομιλίες και χαιρετισμοί
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ και του προέδρου της, ακάματου αγωνιστή για την ανάδειξη του Σέλτσου, Χρήστου Καπερώνη, αναφέρει πως το Καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο. Ακολούθησε χαιρετισμός του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- βουλευτή Άρτας κ. Γιώργου Στύλιου. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην έκδοση του Π.Δ για τις Γιορτές του Σέλτσου στις 23 Αυγούστου ως επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επισημαίνοντας και την προσωπική συμβολή του για να καθιερωθεί. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας.
Επίσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη από τον οποίο στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων για τα έργα στο Σέλτσο και την περιοχή «ακούσαμε για μια ακόμη φορά την κάθετη και κατηγορηματικά την αντίθεση του στο σχεδιαζόμενο Φαραωνικών διαστάσεων Φράγμα ΑΥΛΑΚΙΟΥ και την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα φράγματος ΣΥΚΙΑΣ. Με ικανοποίηση και εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων ακούσαμε και την πρόθεσή του να προχωρήσει την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας κ.Χρήστου Καπερώνη ο οποίος καλωσόρισε ιδιαίτερα με θερμά λόγια τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και συγχωριανό Αντιστράτηγο Γιώργιο K. Γιάννινα, ενώ τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού Θρησκευτικού και Ιστορικού μνημείου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ένας νέος, συγχωριανός ς, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσ/κης με μεταπτυχιακές σπουδές, ο Παναγιώτης Ν. Ζήσης, ενώ η καθιερωμένη ανάγνωση ΄΄ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ΄΄του πολέμαρχου Λ. Κουτσονίκα (ήταν 4 ετών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του 1804) έγινε από την Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Μαρίκα Γκόνη και συγκίνησε όλους τους παρισταμένους..
Χαιρετισμό επίσης έκανε και ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμος.

Παρουσίες
Στις εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2022», παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας κ.Γεώργιος Στύλιος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Γιώργιος Γιάννινας ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Ταξίαρχος Γεωργιος Βασιλείου, ο Διοικητής Υπηρεσιών Π.Υ Ν.Άρτας κ. Σωτήριος Νάκας , το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κ.Αντώνης Κοσσυβάκης, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αρτας κ. Νικος Σπύρου ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Γ. Καραισκάκη κ.Νίκος Μίγδος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλίας κ.Νίκος Κουφούλης, ο Προεδρος της Πανηπειρωτικής κ.Μακης Κιάμος, η Πρόεδρος του Συλόγου Γυναικών ΄΄ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ κ. Λίτσα Καλοχέρη. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, ΟΤΑ Πρόεδροι Κοινοτήτων Δ.Ε Τετραφυλίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος κατοίκων και ευλαβών προσκυνητών.
Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας έγινε ο αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων όπου διαβάστηκε συγκινητικό μήνυμα της Προέδρου του ΄΄Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπάκτου΄΄ κ. Μαρίας Σαγώνα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και του τελετουργικού είχε ο κ. Γεώργιος Κουρτέσας Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου-Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών.

Ευχαριστίες
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ κάνει ειδική αναφορά σε όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ΄ΣΕΛΤΣΟ 2022΄΄ ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ.Καραισκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, τις Αστυνομικές Αρχές και προσωπικό του ΕΚΑΒ, τον Αντιδήμαρχοκ. Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο κ.Αιμίλιο Αντωνάκη , τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νο Καρακώστα .
Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ από την επόμενη χρονιά,. οι εκδηλώσεις αυτές ευελπιστούν πως θα αναβαθμιστούν μετά και την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως επίσημης Εορτής του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο για τον δήμο Γ.Καραισκάκη.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου όπως προβλέπεται από το Προεδρικό διάταγμα.39/2022. ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022 που υπογράφτηκε πρόσφατα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.