Εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής»- Επίσκεψη στο μαρτυρικό χωρίο Λιγκιάδες

Την Τρίτη 3 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» (παραγωγής 2018), σε σκηνοθεσία του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, που βασίζεται στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Christoph U. Schminck-Gustavus, καθηγητή Ιστορίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Πρόκειται για την ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στην Ελλάδα, που διαδραματίστηκε στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων Ιωαννίνων, στις 3 Οκτώβρη του 1943.

Την προβολή πραγματοποίησε ο κύριος Βαγγέλης Ζήκος, από τους συντελεστές της παραγωγής, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του σχολείου, ήρθε από τα Γιάννενα με προθυμία και ευχάριστη διάθεση και πριν από την προβολή μας ενημέρωσε λεπτομερώς για τη διαδικασία των γυρισμάτων, για το συναισθηματικό φορτίο που έβγαινε κατά την διάρκειά τους, καθώς το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί τον τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη, και την ”κάθαρση” που επιτελεί τελικά η ταινία. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της τέχνης ως μέσο έκφρασης έντονων συναισθημάτων και δύσκολων καταστάσεων, που δεν μπορούν να εξωτερικευτούν διαφορετικά και στον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο γενικά και στη συγκεκριμένη ταινία ειδικότερα. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της δράσης Άγγελος Σταθόπουλος, «Πιο επίκαιρο από ποτέ, το ντοκιμαντέρ απλώνει στον θεατή τη φρίκη και το μέγεθος των εγκλημάτων των ναζί.

Εγκλήματα για τα οποία, όχι μόνο πρέπει να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε γιατί έγιναν, αλλά και να καταστήσουμε επιτακτική την ανάγκη να μην περάσουν από ανθρώπου νου ξανά. Πρέπει να σημειωθεί, πως η μεραρχία Εντελβάις που προκάλεσε την σφαγή στους Λιγκιάδες ευθύνεται και για τα υπόλοιπα εγκλήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως στο Κομμένο της Άρτας.
Οι μαθητές της Α΄ και Β’ Λυκείου παρακολούθησαν με μεγάλη προσήλωση το ντοκιμαντέρ και έθεσαν πλήθος ερωτήσεων στο τέλος της προβολής. Στις 6 Μαρτίου, οι τάξεις του Λυκείου οι οποίες παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ, βρέθηκαν στο χωριό των Λιγκιάδων στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης, και στο χώρο μνήμης που έχει δημιουργηθεί, στο μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας ,τίμησαν στους νεκρούς παίζοντας έναν οργανικό σκοπό, ένα μοιρολόι.

Η εμπλοκή μου ως εκπαιδευτικός άλλα και ως θεατής τόσο στην προβολή του ντοκιμαντέρ όσο και στην επίσκεψη στον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, με γέμισαν με συναισθήματα θλίψης, αναπάντητα ερωτήματα και αισθήματα ευθύνης για το μέλλον».