Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει», είπε ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την ημερομηνία των εκλογών.
Αυτές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Όπως είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Και πιο συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου.
«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ’ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το σύνθημα μας από εδώ και πέρα», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά». Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα «βήματα που έκανε η χώρα» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αλλάζει» και ότι η κυβέρνηση υλοποίησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε ένα εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό». «Συνεπώς αυτοδύναμη η ΝΔ, σημαίνει ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα στάδια των εκλογών
Η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες τη Μεγάλη Τετάρτη και έως τις 2 του Μαίου θα πρέπει κάθε κόμμα, να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του. Στις 5 Μαΐου, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς.
Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί αν είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!
Στις 2 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές με νέο εκλογικό νόμο. Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ.