Εκλογές ΤΕΕ/ΤΗ 2019

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου και Λευκάδος, Γιώργος Παππάς

Δύο εβδομάδες απομένουν γα τις εκλογές για τα νέα όργανα διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κεντρικά και περιφερειακά, και οι συζητήσεις ανεβάζουν το προεκλογικό θερμόμετρο.
Η συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στις 18 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του περιφερειακού τμήματος Γιώργος Παππάς σε τοπικά μέσα ενημέρωσης των Ιωαννίνων, δόθηκε με την ευκαιρία των εκλογών του ΤΕΕ που θα γίνουν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου και Λευκάδος, του ΤΕΕ ο Γιώργος Παππάς, που στηρίχθηκε εκ μέρους των τριών παρατάξεων (Ενωτική Πρωτοβουλία, ΔΕΣΜΗ και ΔΙΑΔΡΑΣΗ), προερχόμενος από την προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, «Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου Λευκάδας» μίλησε για το έργο της προηγούμενης τριετίας που μοιράστηκε με το Γιάννη Λυκοτραφίτη της ΔΕΣΜΗ και κάλεσε τους συναδέλφους του να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να βγει το ΤΕΕ πιο δυνατό.
Ο κ. Παππάς απάντησε στην παράταξη της ΔΚΜ για δηλώσεις που ακούστηκαν για τη λειτουργία του ΤΕΕ Ηπείρου κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σημειώνοντας πως ο τρόπος που ασκείται κριτική στην απερχόμενη διοίκηση απαξιώνει τον θεσμικό ρόλος του ΤΕΕ αφού όπως υποστήριξε ο κ. Παππάς την διοίκηση ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή και όχι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, άρα και τα μέλη της αντιπολίτευσης που σήμερα ασκούν κριτική είναι σα να ακυρώνουν και τους εαυτούς τους.

Ο κ. Παππάς μίλησε για τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ, όπως η συνεργασία του στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών για την ανέγερση του γεφυριού της Πλάκας. Επίησς αναφέρθηκε στη συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ σε φορείς όπως είναι η ΔΕΥΑΙ, οι Επιτροπές Διαβούλευσης Δήμων και Περιφέρειας κτλ. για τις οποίες τόνισε πως το ΤΕΕ επιτελεί επάξια τον επιστημονικό του ρόλο.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου και Λευκάδος, Γιώργος Παππάς, μίλησε και για τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο επικεφαλή της παράταξης που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ Ηπείρου («Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου Λευκάδας») αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης και η δεύτερη τα οδικά έργα Ιόνια Κακαβιά και Ε65, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Γιάννενα του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Για το ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας ο κ. Παππάς εκτίμησε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το χρέος της φέρνοντας προς της νομοθέτησης του σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και είναι πλέον στο χέρι της ΝΔ να το θεσμοθετήσει ή όχι.
Για τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών σχετικά με δύο σε εκκρεμότητες στα έργα του Ε65 και της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά, ο κ. Παππάς εκτίμησε ως παραπομπή των δύο έργων στις ελληνικές καλένδες και ως έργα που δεν είναι της άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης.

Η συνέντευξη τύπου
Την Κυριακή στις 3 Νοεμβρίου οι Μηχανικοί της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας και της Πρέβεζας, θα κληθούν να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την επόμενη τριετία. Τόσο όσον αφορά το περιφερειακό τμήμα Ηπείρου-Λευκάδας, όσο και την κεντρική αντιπροσωπεία, θα στηθούν στις 5 πόλεις 7 κάλπες. Τρείς στα Γιάννενα και από μία στους άλλους νομούς.
Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, «Περίπου 2.800 είναι τα μέλη του τμήματός μας. Στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει 1.300. Οι κατάλογοι δεν είναι ενημερωμένοι. Δεν σημαίνει ότι η αποχή είναι πάνω από 50%. Κάποιοι από αυτούς είναι γραμμένοι στα μητρώα μας αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από την πλευρά μας με τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθέναν από αυτούς, να επικαιροποιηθούν οι κατάλογοι, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές, μετά από τρία χρόνια, να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων στις εκλογές του επιστημονικού μας φορέα.

Συμμετοχή
Αυτό που θα ήθελα είναι να καλέσω τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Όσο πιο συμμετοχική γίνεται οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία τόσο πιο ισχυρά βγαίνουν τα σώματα, οι φορείς.
Είναι σημείο των καιρών βέβαια η απαξία τέτοιων λειτουργιών και από την κεντρική πολιτική μέχρι επιστημονικούς φορείς, συλλόγους. Ο ατομικισμός είναι ένα κομμάτι που στη σύγχρονη κοινωνία έχει κερδίσει έδαφος.
Η δική μου γνώμη είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή σε φορείς, όργανα, σωματεία κλπ, όσο πιο ενεργός είναι δλδ ο πολίτης σε οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να ανήκει τόσο πιο παραγωγική μπορεί να γίνει και η δουλειά της διοίκησης η οποία θα εκλεγεί. Και φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Όσο πιο πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στις διαδικασίες τόσο πιο πλούσια μπορεί να βγει μία άποψη και φωτισμένη από πολλές πλευρές.

Όχι σε παραταξιακές λογικές
Δεν θα μιλήσω σήμερα παραταξιακά, σημείωσε ο Γιώργος Παππάς. Ήθελα να πω κάτι, εξαιτίας του γεγονότος που έχω την ευθύνη των εκλογών, αισθάνομαι την υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια, γιατί υπάρχει παράταξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου του περιφερειακού μας τμήματος, η οποία έχει ξεκινήσει την προεκλογική της προσπάθεια, απαξιώνοντας και μηδενίζοντας τον ρόλο και τη δουλειά του Τεχνικού Επιμελητηρίου μία τριετία. Αυτό, βεβαίως εντάσσεται στην προεκλογική της στρατηγική , βεβαίως εντάσσεται σε ένα παραταξιακό αφήγημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα καθορίσω εγώ τον τρόπο που πολιτεύεται η κάθε παράταξη, αλλά πράγματα τα οποία είναι επικίνδυνα, πρωτόγνωρα και κατά την προσωπική μου άποψη δυσφημούν τον φορέα μας, οφείλω να τα σταματήσω στο βαθμό φυσικά που έχω την θεσμική ευθύνη του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Δράσεις
Έχει ακουστεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν υπάρχει την τελευταία τριετία στα τοπικά δρώμενα. Ότι είναι άφαντο, ότι δεν παίζει τον θεσμικό του ρόλο. Εγώ θα πω κάποια πράγματα από την δουλειά του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν το κάνω απολογιστικά, το κάνω ενδεικτικά για να υπάρχει μια καθαρή εικόνα το τι συνέβη αυτή την τριετία.
Δεν θα διαχωρίσω την δική μου ευθύνη από την ευθύνη που είχε ο Γιάννης Λυκοτραφίτης ως πρόεδρος, γιατί προέκυψε με μια συνεργασία παρατάξεων, επομένως στο βαθμό που συνδιοικούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο παίρνουμε την ευθύνη και για πράγματα από όποιο ρόλο είχε ο καθένας στη διοικούσα επιτροπή.

Είχαμε πει και την προηγούμενη φορά που είχαμε βρεθεί, ένα πράγμα που ισχύει, είναι στο καταστατικό του Επιμελητηρίου αλλά πιθανό κάποιοι συνάδελφοι να μην το γνωρίζουν ή να μη συμφέρει να το μεταφέρουν στη δημόσια σφαίρα. Στα περιφερειακά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, δεν αποτελούν όργανο. Όργανο διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι η 9μελής διοικούσα επιτροπή του. Όταν, λοιπόν, μέλη της διοικούσας επιτροπής, οι οποίοι σήμερα διεκδικούν την επανεκλογή τους, απαξιώνουν το έργο του επιμελητηρίου, είναι για μένα μία ενδιαφέρουσα δημόσια αυτοκριτική. Θα το περίμενα ίσως από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες του ή δεν συμμετέχουν στη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ.

Τι κάναμε
Άνθρωποι όμως που γνωρίζουν ότι αυτή την τριετία, το Τεχνικό επιμελητήριο συμμετείχε στην προγραμματική σύμβαση για τη Γέφυρα της Πλάκας, με καθοριστικό ρόλο στην αναστύλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Ένα εμβληματικό γεφύρι και ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο το οποίο έγινε από ελληνικές τεχνικές εταιρείες, με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Από την πρώτη στιγμή, το ΤΕΕ συμμετείχε τόσο στην επιστημονική επιτροπή όσο και στην παρακολούθηση της προγραμματικής σύμβασης.
Ήταν μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Τεχνικό επιμελητήριο, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο ΥΠΟΜΕΔΙ, στην περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Δεν νομίζω να ξεχνάω κάποιον άλλον φορέα. Και πραγματικά από την πρώτη στιγμή που το γεφύρι έπεσε, συνάδελφοι συμμετείχαν σε όλα τα στάδια. Και στον προγραμματισμό και στην οργάνωση και στις συνεδριάσεις γτια την πορεία των εργασιών, και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, για το είδος του έργου και την συνθετότητά του, μετά από επικοινωνία με τον ανάδοχο, να εκτιμά πως μέσα στον Απρίλη μου μας έρχεται να είναι τελειωμένο και να είναι στην αρχική του μορφή.

Συνέδρια και ημερίδες
Εκτός από αυτό, τον Οκτώβρη του 2017, στο αναπτυξιακό συνέδριο της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το τεχνικό επιμελητήριο, συνάδελφοι από μόνιμες επιτροπές, από τη διοικούσα επιτροπή, επεξεργαστήκαμε θέσεις τις οποίες τις παρουσιάσαμε σε περισσότερα από ένα τραπέζια, είτε για τα ενεργειακά είτε για τα χωροταξικά, για τα κομμάτια του περιβάλλοντος.
Οι θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι καταγεγραμμένες, λοιπόν, παρουσιάστηκαν από συναδέλφους, μεταξύ αυτών ήταν και συνάδελφοι οι οποίοι σήμερα υποστηρίζουν πως το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν απών για τρία χρόνια.
Έγινε πριν από λίγο καιρό, όπου είχα εγώ πια την ευθύνη της προεδρίας, μία ημερίδα για τα ΑΕΚ, Απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Αυτή η ημερίδα δεν έγινε τυχαία, ήταν πολύ στοχευμένη, και ο λόγος για τον οποίο την οργανώσαμε ήταν γιατί στην περιοχή μας, την Περιφέρεια Ηπείρου, η συγκεκριμένη απαίτηση της κυκλικής Οικονομίας, ανακύκλωση των μπάζων δλδ, ήταν στο 0%. Με ένα στόχο περίπου 70% υποχρέωση ανακύκλωσης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Μέσα από αυτή την ημερίδα κινητοποιήθηκαν και οι δημόσιοι φορείς οι οποίοι ασχολούνται με την αδειοδότηση και όλα τα στάδια δημιουργίας τέτοιων φορέων, δλδ με την ανακύκλωση των μπάζων. Ήδη έχει ξεκινήσει μία εταιρεία η οποία ασχολείται επαγγελματικά με αυτό το θέμα. Δηλαδή, κινητοποιήσαμε τον τεχνικό κόσμο σε μια υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, η οποία πληρώνει πρόστιμα, όλοι μας δηλαδή, για τη μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επίσης, συνδιοργανωνουμε με το EΛΙΝΥΑΕ, με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το Τεχνικό κομμάτι των επιθεωρητών εργασίας, την διεύθυνση Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλαδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, μία ημερίδα σε σχέση με τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Στέκεται πάντα δίπλα στους ανθρώπους της εργασίας, θεωρώντας πως το πολυτιμότερο κεφάλαιο οποιασδήποτε επιχείρησης, και οποιουδήποτε τεχνικού έργου είναι ο άνθρωπος.
Η θεσμοθέτηση κανόνων και η καλή πρακτική στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας δρα στην εργασία του, είναι ένα από τα κομμάτια που μας απασχόλησαν, μας απασχολούν και θα μας απασχολούν. Πάντα συμμετέχουμε σε ημερίδες με τέτοια κατεύθυνση, μέλη μας είναι αυτά τα οποία εισηγούνται.
Πρόσφατα, τελείωσε μία τριήμερη εκδήλωση που έγινε στο χώρο μας, που τη διοργάνωνε ο ΕΦΚΑ και ο αντίστοιχος Γερμανικός Φορέας, και αφορούσε ασφαλισμένους έλληνες στη Γερμανία.

Εξωστρέφεια 
Θέλω να πω για την εξωστρέφεια, και το ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ως τεχνικού συμβούλου, της Πολιτείας, που αποτελεί κι αυτό σημείο κριτικής από συγκεκριμένη παράταξη. Το ΤΕΕ, δεν είναι κομπάρσος οποισδήποτε πολιτικής εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Αυτό ισχύει και στην περιοχή μας μέσα από τις εκπροσωπήσεις του σε διάφορα όργανα, σε διάφορους φορείς. Σε μια σειρά θεσμικών οργάνων βοηθάμε με την άποψη του συναδέλφου που συμμετέχει εκ μέρους μας, στη δουλειά του οποιουδήποτε φορέα.
Αυτός είναι ο ρόλος του, δεν είναι ούτε να φωτογραφίζεται ούτε να παρίσταται και να χαιρετίζει, ούτε να κάνει δημόσιες σχέσεις.

Έχω μία πεποίθηση, που δεν είναι προσωπική, είναι ο τρόπος που έχω μάθει την συλλογική λειτουργία, πιστεύω πολύ στην αυτονομία των συλλογικών φορέων και των μαζικών χώρων. Η κομματικοποίηση ή η κακώς νοούμενη μικροπολιτική, ή η χρήση του φορέα για τα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος, είναι ένα κομμάτι που αρνητικά μόνο μπορεί να επιφέρει στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ.
Προσωπικά επέστησα την προσοχή στις παρατάξεις, πως η προηγούμενη τριετία, άσχετα προεκλογικά με το τι θέλει να προβάλει ο καθένας, ήταν μία τριετία, με συναίνεση και με τις αποφάσεις τις Διοικούσας Επιτροπής στη συντριπτική πλειοψηφία ομόφωνες. Επέστησα λοιπόν την προσοχή μέχρι τις εκλογές να μην βγούμε πολύ τραυματισμένοι, διότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει συνέχεια.