Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου οι δημαιρεσίες
Ποιοι μπορούν να οριστούν ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
Οι Αντιμισθίες και οι Αρμοδιότητες
Μετά την Ορκωμοσία των νέων Δημοτικών Αρχών, ακολουθούν οι διαδικασίες για την εκλογή των προεδρείων στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και οι επιλογές των Δημάρχων για τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν Αντιδήμαρχοι.
Να σημειωθεί πως πρώτη φορά θα εφαρμοστεί φέτος το Σεπτέμβριο η νέα διαδικασία για την εκλογή των Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων. Το σχετικό αρ.64 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) αντικαταστάθηκε από το αρ.71 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) και στη συνέχεια σε δύο σημεία τροποποιήθηκε με την παρ.6 του αρ.5 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου (ν.4623/2019). Σύμφωνα με δημοσίευμα από τον AIRETO.GR, που αποτυπώνει τα δεδομένα του νέου θεσμικού πλαισίου, η παρ.γ’ της περ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη, όπως την αντικατέστησε το αρ.6 του Κλεισθένη, ορίζει πως, για την πρώτη εφαρμογή του, «η εγκατάσταση των νέων Αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019». Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο συμπλήρωσε στην παρ.1 του αρ.64 περί εκλογής Προεδρείων Δημοτικών Συμβουλίων ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ.γ΄ της περ.4 του αρ.9, η κατά τα προηγούμενα εδάφια σύγκληση του Συμβουλίου λαμβάνει χώρα ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των Δημοτικών Αρχών».
Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η σύγκληση του Συμβουλίου λαμβάνει χώρα την επόμενη Κυριακή, από την εγκατάσταση των Δημοτικών Αρχών.
Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη»:
-ο πρόεδρος εκλέγεται από την παράταξη του δημάρχου ή από την επικυρωμένη σύμπραξη παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου.
-ο αντιπρόεδρος εκλέγεται από τη δεύτερη σε ψήφους παράταξη ή από την πρώτη αν ο δήμαρχος ανήκει στη 2η παράταξη,
-.ο γραμματέας εκλέγεται από την τρίτη σε ψήφους παράταξη.
*Σχηματικά για να γίνει κατανοητό, στον μεγάλο Δήμο Αρταίων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα εκλεγεί από την παράταξη του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, ο Αντιπρόεδρος από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας που είναι η παράταξη της Τζένης Κοίλια Ταπραντζή και ο Γραμματέας από την τρίτη παράταξη που είναι η πρώτη από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, και είναι του Ιωάννη Παπαλέξη.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη διαδικασία εκλογής, ισχύουν τα παρακάτω:
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή Προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του Συμβούλου «του Συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου» που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο Σύμβουλος που συγκάλεσε το Συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του Συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου.
Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση αυτή, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:
(α) Πρώτα καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν «στην Παράταξη του Δημάρχου» και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων Σύμβουλος.
(β) Έπειτα καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στην μείζονα μειοψηφία και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, με την ίδια διαδικασία.
(γ) Εν συνεχεία καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στην Παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, που βγήκε τρίτη στις εκλογές της πρώτης Κυριακής και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του Γραμματέα, με την ίδια διαδικασία.
Στην περίπτωση ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ για κάποιο από τα αξιώματα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτός είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από την Παράταξη.
Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ προερχόμενη από την αντίστοιχη Παράταξη, τότε καλείται το σύνολο του σώματος, προκειμένου να εκλέξει μεταξύ του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων τον προτεινόμενο για το αξίωμα για το οποίο ελλείπει υποψήφιος.
Μετά την εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου για καθένα από τα αξιώματα του Προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ την εκλογή του υποδειχθέντος υποψηφίου για κάθε αξίωμα.
Ο υποδειχθείς υποψήφιος για κάθε αξίωμα θεωρείται ότι εκλέχθηκε,
– αν δεν υποβληθεί διαφορετική πρόταση, ή
– εάν καμία από τις διαφορετικές προτάσεις που τυχόν υποβληθούν, κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται και στην οποία μετέχει και ο αρχικώς υποδειχθείς υποψήφιος, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα (2/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ασφαλιστικές δικλείδες
Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΚΛΟΓΗ για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι ανωτέρω διατάξεις.
Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι Σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, από την αντίστοιχη Παράταξη σύμφωνα με την ανωτέρω περ.2. Αν δεν υπάρχουν Σύμβουλοι των Παρατάξεων που προβλέπονται στην ανωτέρω περ.2, οι θέσεις καταλαμβάνονται από τους Συμβούλους «της Παράταξης του Δημάρχου», που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με την παρ.4α του αρ.114 του ν.4623/2019, «το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, δεν μπορεί (…) να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου (…) όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε».
Όσον αφορά την παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου – Αντιπροέδρου – Γραμματέα, αυτή υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμενος παραμένει Σύμβουλος. Στην ίδια συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την υποβολή της παραίτησης, με τη διαδικασία των ανωτέρω, το Συμβούλιο προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου Προέδρου – Αντιπροέδρου – Γραμματέα αντιστοίχως.
Ποιοι μπορούν να οριστούν ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ – Οι Αντιμισθίες και οι Αρμοδιότητες
Με την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας να είναι προ των πυλών, το αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον εστιάζει στα πρόσωπα που οι Δήμαρχοι θα επιλέξουν για τις διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστούν οι θέσεις των Αντιδημάρχων.
Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι καινούριο και θα εφαρμοστεί πρώτη φορά, καθώς αντικαταστάθηκε από τον Κλεισθένη (ν.4555/2018) και πρόσφατα τροποποιήθηκε από τη νέα Κυβέρνηση (ν.4623/2019). Ταυτόχρονα, σειρά προγενέστερων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ. Όπως αναφέρει ο AIRETOS
προς τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν το ρόλο των Αντιδημάρχων στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, ισχύουν τα εξής:
Πλήθος Αντιδημάρχων
Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.59 του ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του αρ.68 του ν.4555/2018 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε από την παρ.2 του αρ.5 του ν.4623/2019, ο αριθμός των Αντιδημάρχων στη νέα δημοτική περίοδο θα εφαρμοστεί ως εξής:
– Σε Δήμους με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους ορίζονται έως 2 Αντιδήμαρχοι, ενώ σε Δήμους με πληθυσμό πάνω από 5.001 και έως 20.000 κατοίκους ορίζονται έως 4. Στην περίπτωση αυτή, εντάσσονται οι 3 Δήμοι της Άρτας, δηλαδή οι Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη, Ν. Σκουφά και Κ. Τζουμέρκων.
– Σε Δήμους που έχουν πληθυσμό από 20.001 έως 50.000 κατοίκους ορίζονται έως 5 Αντιδήμαρχοι.
– Σε Δήμους που προήλθαν από συνένωση, ο αριθμός των Αντιδημάρχων αυξάνεται κατά 1, (στην περίπτωση αυτή εμτασσεται ο Δήμος Αρταίων).
Εάν ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από 5 έως και 7, κατά 2 εάν ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων είναι από 8 έως και 9 και κατά 3 εάν ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων είναι 10 και ανώτερος. Αν, στους νησιωτικούς Δήμους, ο αριθμός των Αντιδημάρχων που ορίζεται βάσει του πληθυσμού είναι μικρότερος από τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων, αυτός προσαυξάνεται ισάριθμα, αφού ληφθεί υπόψη η παρ.1 του αρ.207 του ν.3852/2010.
Οι προϋποθέσεις
Στην παρ.1 του αρ.59 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του αρ.68 του Κλεισθένη και εν συνεχεία τροποποιήθηκε από την παρ.2δ του αρ.5 του ν.4623/2019, ορίζεται:
«Αντιδήμαρχοι είναι οι Σύμβουλοι που ορίζει ο Δήμαρχος (…) Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική Δημοτική Παράταξη από αυτή του Δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των Συμβούλων της Παράταξης στην οποία ανήκει ο Σύμβουλος αυτός. Η ανωτέρω έγκριση δεν ανακαλείται. Αντιδήμαρχος που ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ από το αξίωμα αυτό.»
Την ίδια στιγμή, η παρ.6 του αρ.66 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.73 του Κλεισθένη και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ξανά από την παρ.4α του αρ.114 του ν.4623/2019, προβλέπει:
«(…) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος ΜΠΟΡΕΙ να ορισθεί ή ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Αντιδήμαρχος (…)»
ΘΗΤΕΙΑ
Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 έτους. Η ανάκληση του Αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο 6 μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη Απόφαση του Δημάρχου (παρ.4 αρ.59 ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 αρ.68 ν.4555/2018 και πρόσφατα από την παρ.2γ αρ.5 ν.4623/2019).
Αντιμισθία
Οι Αντιδήμαρχοι (αρ.92 ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε από την παρ.1 αρ.33 ν.4483/2017) λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από το Δήμο.
Συγκεκριμένα, οι Αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο Δήμαρχο.
Η αντιμισθία των Δημάρχων είναι:
– των Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων σε 4.275 €,
– των Δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους σε 3.420 €
– των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων σε 2.565 €
Άρα οι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Αρταίων θα λαμβάνουν το 50% των 3.420 ευρώ και οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη, Ν. Σκουφά και Κ. Τζουμέρκων το 50% των 2.565 €.
Αρμοδιότητες
Ο Δήμαρχος μεταβιβάζει στους Αντιδημάρχους την άσκηση αρμοδιοτήτων ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ.
Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μίας ή περισσοτέρων Δημοτικών Ενοτήτων.
Στους Αντιδημάρχους εκτός των καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων, ο Δήμαρχος μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες που αφορούν τη Δημοτική ενότητα και ΙΔΙΩΣ:
(α) Την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη Δημοτική Ενότητα. (β) Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη Δημοτική Ενότητα.
(γ) Τη μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα, σε κατάσταση καλής λειτουργίας.
(δ) Την υπογραφή, με εξουσιοδότηση του Δημάρχου, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων τα οποία εκδίδονται από τις δημοτικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας. (ε) Τη συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Η μεταβίβαση αρμοδιότητας στους Αντιδημάρχους γίνεται με έκδοση διοικητικής πράξης από το Δήμαρχο, η οποία έχει κανονιστικό χαρακτήρα. Η πράξη με την οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα, ως κανονιστική, εξακολουθεί να ισχύει έως ότου καταργηθεί από μεταγενέστερη όμοια πράξη. Με την έκδοση της Απόφασης του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ για την άσκησή της και για την έκδοση των πράξεων που προβλέπονται, ο δε Δήμαρχος δεν μπορεί να εκδώσει εκείνος πράξη αντί του Αντιδημάρχου Επίσης, ο Δήμαρχος δεν μπορεί να παρέχει εξουσιοδότηση υπογραφής σε θέματα αρμοδιότητας Αντιδημάρχου, σε άλλο όργανο.
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις ο Αντιδήμαρχος, είναι υποχρεωμένος (παρ. 6 αρ.61 ν.3852/2010) να κατοικεί στο Δήμο, με εξαίρεση τους αντιδημάρχους των Δήμων των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.