Εκπαιδευτική άσκηση από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη 16 και 17 Οκτωβρίου, στην πόλη της Πρέβεζας, εντός του πρώην στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα, η εκπαιδευτική άσκηση που διοργανώθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου,με την συνδρομή της 5ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος και τη συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας «ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ».
Η άσκηση είχε ως αντικείμενο τον απεγκλωβισμό θυμάτων έπειτα από ισχυρή σεισμική δόνηση. και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου «ERMISτου Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, Για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ,υπό την επίβλεψη του Διοικητή της 5ης ΕΜΑΚ κ. Αθανάσιο Γκόλια και εξειδικευμένων στελεχών της μονάδας, κατασκευάστηκε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο προσομοίωσης κατάρρευσης κτιρίου.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου, μέσα από την εκτέλεση πλήθους σύνθετων σεναρίων απεγκλωβισμού, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού που αποκτήθηκε από την Περιφέρεια στο πλαίσιο του έργου καθώς και την εφαρμογή τωνσχετικών επιχειρησιακών πρωτόκολλων και λογισμικών εργαλείων του INSARAG (InternationalSearchandRescueAdvisoryGroup)στα οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της δράσης.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 17η Οκτωβρίου παρουσία του Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, του βουλευτή του Ν. Πρέβεζας κ. Σ. Γιαννάκη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας,και Νήσων κ. Δημήτριο Κοντογιάννη, των Διοικητών των υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας Ηπείρου, και εκπροσώπων των Στρατού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι παριστάμενοι παρακολουθώντας την τελική φάση δράσης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ακόμη μια φορά, το φρόνημα και την υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή ικανότητα που διακρίνει την 5η ΕΜΑΚ καθώς και την ουσιαστική δυνατότητα συνδρομής που μπορεί να παρέχει, αν απαιτηθεί, μια οργανωμένη πειθαρχημένη και άρτια εκπαιδευμένη εθελοντική ομάδα όπως η ΛΕΚ Πρέβεζας.
Με την υποδειγματική οργάνωση και από κοινού εκτέλεση των εκπαιδευτικών σεναρίων οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα κατέδειξαν την κουλτούρα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που συνθέτουν τον κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας μας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική απόκριση τους σε συμβάντα μεγάλης κλίμακας.