Εκπαιδευτική εκδρομή στο Λονδίνο με την Palso Άρτας

Στο Λονδίνο ταξίδεψαν για έξι ημέρες, 25 – 30 Ιουνίου 2019, 31 μαθητές που φοιτούν σε ΚΞΓ – μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας με τους καθηγητές τους και μερικούς γονείς, σύνολο 51 άτομα, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τη Βρετανική πρωτεύουσα, και όχι μόνο, να παρατηρήσουν την καθημερινότητα των Βρετανών και να εξασκήσουν την Αγγλική γλώσσα που διδάσκονται στις τάξεις των εκπαιδευτηρίων μας. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Ημέρα 1η: στο αεροδρόμιο Gatwick μας περίμενε ο Βlue Βadge ξεναγός μας John Boumis νωρίς το απόγευμα για να μας οδηγήσει στο ξενοδοχείο και να ξεκινήσουμε τη βόλτα μας στο νυχτερινό Λονδίνο. Αφού αναμειχθήκαμε με τους χιλιάδες Λονδρέζους και τουρίστες στη Leicester Square, απολαύσαμε φωτισμένα τα μνημεία του κέντρου και κατευθυνθήκαμε στον ποταμό Τάμεση και τους καινούργιους αστραφτερούς ουρανοξύστες στη νεόδμητη περιοχή More London. Περπατήσαμε τις κλασσικές γέφυρες αλλά και τη Millennium Bridge σε τσουχτερό κρύο ρουφώντας την ιστορία της πόλης, ένδοξη και μη.

Ημέρα 2η: Με επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τυσσώ άρχισε η ημέρα μας. Ενθουσιασμός και εκατοντάδες φωτογραφίες με διεθνείς προσωπικότητες, αγαπημένους ήρωες του Χόλυγουντ, της μουσικής σκηνής αλλά και των γηπέδων, πέρασμα στην ιστορία του Λονδίνου αλλά και η διάσωση του από τους 4D ήρωες των ταινιών. Ακολούθησε ξενάγηση στα αξιοθέατα του κέντρου, φυσικά και στην περιοχή του Buckingham Palace, μέχρι την ώρα του ραντεβού μας για επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο όπου κυρίως επικεντρωθήκαμε στις αίθουσες των Ελληνικών γλυπτών. Το βραδάκι ζήσαμε την εμπειρία μιας υπερπαραγωγής, παρακολουθήσαμε το εκπληκτικό μιούζικαλ Aladdin με τους δεκάδες αεικίνητους χορευτές και ηθοποιούς επί σκηνής, τους μουσικούς, τα υπέροχα χρυσοκέντητα γυαλιστερά κοστούμια και αφεθήκαμε στη μαγεία των όρκων αγάπης του Αλαντίν στη Γιασμίν καθώς πετούσαν αγκαλιασμένοι στο ιπτάμενο χαλί τους σε ένα ολόφωτο έναστρο ουρανό!

Ημέρα 3η: χρησιμοποιώντας το υπέργειο τραίνο DLR φθάσαμε στην καταπράσινη περιοχή του Greenwich, όπου φωτογραφηθήκαμε στο ιστορικό πλοίο Cutty Sark, είδαμε τη Ναυτική Ακαδημία, επισκεφθήκαμε το Βασιλικό Αστεροσκοπείο, το διαδραστικό Ναυτικό Μουσείο, το Σπίτι της Βασίλισσας, ξεκουραστήκαμε στους απέραντους καταπράσινους κήπους μαζί με εκατοντάδες άλλους μαθητές μέχρι νωρίς το απόγευμα που απολαύσαμε διαφορετικά χρώματα και εικόνες μέσα από το ποταμόπλοιο κάτω από τις γέφυρες ως την πολυσύχναστη περιοχή του London Eye. Τρομάξαμε αλλά και γελάσαμε πολύ στο London Dungeon, το μπουντρούμι του Λονδίνου, πριν ανεβούμε στη διάσημη ρόδα, το Μάτι του Λονδίνου, για μια βόλτα ψηλά, πολύ ψηλά στον ουρανό και μια θέα που κόβει την ανάσα. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας περνώντας από την πρωθυπουργική κατοικία και την ελκυστική Carnaby Street.

Ημέρα 4η: Η Οξφόρδη είναι μια διάσημη πανεπιστημιούπολη με το Oxford University να αποτελεί το καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως. Απαραίτητη λοιπόν μια επίσκεψη στο campus και την πόλη γενικότερα. Αφού μάθαμε πώς λειτουργεί το πανεπιστήμιο αλλά και γενικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Μ. Βρετανία, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους που γυρίστηκαν οι ταινίες του Harry Potter και να αγοράσουμε σουβενίρ του πανεπιστημίου. Επόμενος σταθμός της ημέρας το γραφικό παραποτάμιο Stratford Upon Avon, η γενέτειρα του William Shakespeare. Το σπίτι του διάσημου συγγραφέα, το σχολείο που φοίτησε, ο ποταμός Avon, το καταπράσινο πάρκο, ο αέρας της Βικτωριανής εποχής ήταν μια εξαιρετική εμπειρία της Αγγλικής επαρχίας για τους μαθητές μας. Και βέβαια τα κουκλίστικα σπιτάκια με τις αχυρένιες στέγες στα Cotswolds ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό.

Ημέρα 5η: Οι Λονδρέζοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το ίδιο κι εμείς. Αρχίσαμε την ημέρα μας με ξενάγηση στο Emirates Stadium όπου μπορέσαμε να επισκεφθούμε τα άδυτα των αποδυτηρίων μιας ομάδας αυτής της κατηγορίας, θαυμάσαμε τα κύπελλα που έχει κερδίσει η Arsenal από την ίδρυσή της, καθίσαμε στις θέσεις των παιχτών και αναμένουμε εντός του Αυγούστου τις βεβαιώσεις που πιστοποιούν την επίσκεψή μας εκεί. Νωρίς το απόγευμα βρεθήκαμε στη γειτονιά των μουσείων όπου διαδραματίζονταν μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου έσφυζαν από επισκέπτες, μαζί τους κι εμείς! Μια γρήγορη βόλτα στο παλαιότερο και πολυτελέστερο πολυκατάστημα της Ευρώπης, the Harrods, και τσάι για κάποιους ή fish & chips για κάποιους άλλους πριν διασχίσουμε το καυτό Hyde Park με προορισμό την Oxford Street, τον εμπορικότερο δρόμο της Ευρώπης. Η Βρετανική μόδα τράβηξε την προσοχή των νεαρών κοριτσιών ενώ οι μεγαλύτεροι απολαύσαμε ένα ποτό ή δείπνο στην υπέροχη σάλα του Hard Rock Hotel συνοδεία νεανικού συγκροτήματος.

Ημέρα 6η: Καμμιά επίσκεψη στο Λονδίνο δεν είναι πλήρης χωρίς μια χαλαρή βόλτα στο Covent Garden, το Soho και την China Town. Πρωί πρωί περπατήσαμε τις γραφικές γειτονιές του κέντρου θαυμάζοντας τις παραδοσιακές pubs και τις ευφάνταστες βιτρίνες των καταστημάτων. Απίστευτες εικόνες μιας πόλης που ξυπνά! Και το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε στην κωμόπολη Windsor, όπου βρίσκεται η θερινή κατοικία της Βασίλισσας. Περπατήσαμε ένα μέρος του Long Walk ακολουθώντας τα ίχνη της βασιλικής άμαξας, δοκιμάσαμε παραδοσιακά γλυκά με το τσάι μας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το αεροδρόμιο με ανάμεικτα συναισθήματα, διαφορετικά ο καθένας.

‘ Ήταν δέσμευσή του Δ.Σ. προς τους μαθητές των σχολείων μας και τους συναδέλφους μας η εκδρομή αυτή που σχεδιάσαμε με αγάπη, ενδιαφέρον και προσοχή ώστε να αποτελέσει μια εμπειρία ζωής για τα παιδιά, ‘ αναφέρει η Πρόεδρος PALSO Άρτας Βέκη Αθανασάκη και συμπληρώνει ‘ θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά για την άψογη συμπεριφορά τους, στους συναδέλφους που διασφάλισαν την απόλυτη επιτυχία της εκδρομής, στους γονείς που είτε ακολούθησαν οι ίδιοι είτε μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης στον συνεργάτη μας στο Λονδίνο Γιάννη Μπούμη για την λεπτομερή εκτέλεση της εκδρομής καθώς και στον Πρόεδρο PALSO Κέρκυρας Δημήτρη Κουρούπη για τα κεράσματα και την έκπληξη που προσέφερε στα παιδιά στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρησή μας. Ευχόμαστε η εμπειρία αυτή να έχει ήδη επιφέρει στα παιδιά μια διαφορετική ακαδημαϊκή σκέψη, ευρύνοια και κατανόηση του κόσμου έξω από τα στενά όρια της μικρής μας πόλης μιας και όλοι είμαστε πλέον παγκόσμιοι πολίτες, επιθυμία για ταξίδια και την επιβεβαίωση του ρητού του Samuel Johnson ‘ όποιος έχει κουραστεί από το Λονδίνο, έχει κουραστεί από τη ζωή ’.’
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας