ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «I AM AND I WILL» ΚΑΙ «ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ»

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία η οποία καθιερώθηκε από την UICC (Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου) το 2000 και στοχεύει με ένα σύνθημα κάθε φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κατά του καρκίνου.
Η Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, σηματοδότησε την έναρξη της τριετούς εκστρατείας “I am and i will…” (“Είμαι.. και σκοπεύω να…”) η οποία απευθύνει μια δυνατή έκκληση για δράση ζητώντας προσωπική δέσμευση απ’ όλους να συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του μαστού «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο φετινός «Δρόμος του Γιοφυριού», η φετινή αθλητική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας, είναι αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου ύστερα από αίτημά μας προς τον Δήμο Αρταίων. Το σύνθημα “I am and I will” κυριαρχεί στα λογότυπα της διοργάνωσης. Ως Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του μαστού «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι» θεωρούμε επιβεβλημένο να εξηγήσουμε την σημασία του συνθήματος «I am and I will” αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει ο καθένας μας για λιγότερο καρκίνο στη ζωή μας. Δεν αρκεί να συμμετάσχουμε στον φετινό «Δρόμο του Γιοφυριού», επιβάλλεται να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές κατά του καρκίνου.
A.ΣΥΝΘΗΜΑ “I AM AND I WILL”

Το “I am and i will…” (“Είμαι …και σκοπεύω να…”) αντιπροσωπεύει τη δύναμη των μεμονωμένων ενεργειών που γίνονται τώρα για να επηρεάσουν θετικά το μέλλον μας. Των ενεργειών που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας, ανάλογα με την ιδιότητα και τις δυνατότητές του, ώστε να μάθει περισσότερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και να αναλάβει δράση αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του και βοηθώντας τον συνάνθρωπο του με τελικό στόχο μια ζωή με λιγότερο καρκίνο για όλους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας (ΠΟΥ), πάνω από το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν, με την ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.

Στο θέμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε:
– Διακοπή του καπνίσματος
– Αποφυγή της παχυσαρκίας
– Άσκηση
– Υγιεινή διατροφή
– Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
– Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Προληπτικές Δράσεις
– Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
– Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ
-Μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.
-Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως.

Για τους ΑΝΔΡΕΣ
-PSA. Ο καρκίνος του προστάτη, ένα από τα κύρια αίτια θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της εξέτασης PSA.
Όποιος και αν είστε, λοιπόν,- επιζών, φροντιστής, συγγενής, φίλος, εθελοντής, επιχειρηματίας, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικός, μαθητής, φοιτητής… άνθρωποι που αγαπάμε τη ζωή… – κάντε ΤΩΡΑ την προσωπική σας δέσμευση και αναλάβετε ΤΩΡΑ δράση για έναν κόσμο με λιγότερο καρκίνο.
Η δική μας δέσμευση στα πλαίσια της εκστρατείας “I am and i will…” είναι “ΕΙΜΑΣΤΕ ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του μαστού ΕπιΣτήθιοι Φίλοι Αρτας ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΝΑ συνεχίσουμε τις δράσεις μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ζωή με λιγότερο καρκίνο, δική μας και των συνανθρώπων μας, μένοντας όρθιοι και μαχητικοί και προπαντός περνώντας όμορφα την κάθε στιγμή, τιμώντας τη ζωή, καταφέρνοντας μέσα από την συλλογικότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, χωρίς να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι πάντα Κέρδος!» Σας καλούμε όλους να συμπορευτείτε μαζί μας!