Εκτός σπουδών και εκτός Άρτας λόγω Ε.Β.Ε.……

Γράφει :
η ΛΟΥΙΖΑ ΣΚΟΥΡΑ

Δεν γνωρίζω κανέναν που να θεωρεί ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ωφέλησε σε κάτι το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και την ελληνική οικογένεια!

Δεν φτάνει στα ελληνικά νοικοκυριά η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια και τα κάθε λογής καρτέλ των απανταχού ολιγαρχών, δεν φτάνει η πολιτική και οικονομική εξαθλίωση, η ιδιωτικοποίηση των συλλογικών αγαθών, έχουμε και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των αρίστων της Ν.Δ. για να μας θυμίζει την συνολική απαξίωση της κοινωνίας και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος όλων στην δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ε.Β.Ε. της κυρίας Κεραμέως (πρώην υπουργού παιδείας), με τις ευλογίες του υπουργικού συμβουλίου και του κυρίου Μητσοτάκη, έρχεται να απαξιώσει το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο,αλλά και να αποκλείσει πλήρως από την τριτοβάθμια παιδείαχιλιάδες νέους ανθρώπους, οδηγώντας τους στις ανοιχτές αγκάλες των ιδιωτικών “Σχολών”, σύντομα και ιδιωτικών “Πανεπιστημίων”(που με τόση χαρά νομοθέτησαν).

Τα τμήματα που σημείωσαν τα μεγαλύτερα κενά είναι αυτά των περιφερειακών Πανεπιστημίων, κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα οδηγεί στην σταδιακή απονέκρωση και στο κλείσιμο τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χάθηκαν πάνω από 900 θέσεις νέων φοιτητών ενώ σε τοπικό επίπεδο, στην πόλη μας, στο πολύπαθο Τμήμα Μουσικών Σπουδών καλύφθηκαν μόλις 10 θέσεις από τις συνολικά 137 και στο Τμήμα Γεωπονίας 54 θέσεις από τις 120. Η ευθύνη είναι συλλογική μιας και η αυξημένη Ε.Β.Ε ορίστηκε από αρμοδίους εντός του Πανεπιστημίου, αποδεικνύοντας λανθασμένη στρατηγική.

Για την ελληνική περιφέρειααυτή η καταστροφική τάση, ταυτίζεται με μειωμένες θέσεις εργασίας και με ταφόπλακα για τοπικές κοινότητες και για τους νέους ανθρώπους αυτών των περιοχών, που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ΑΕΙ, λόγω των δυσθεώρητων ενοικίων στα μεγάλα αστικά κέντρα και του τεχνητά υψηλού κόστους διαβίωσης.

Η Ε.Β.Ε. εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μείωσης των δαπανών για την Δημόσια Παιδεία, αφού πλέον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας εξαρτάται σε ποσοστό 70% από τον αριθμό σπουδαστ(ρι)ών τους.

Τι σημαίνει αυτό; Τεράστιες περικοπές στις ήδη υποχρηματοδοτούμενες σχολές μας με το πρόσχημα ότι σπουδάζουν λιγότερα άτομα και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αυτή ακριβώς η τακτική μείωσης των εισακτέων και της χρηματοδότησης, οδηγεί σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως είδαμε πρόσφατα με τμήματα του ΔΠΘ και του ΔΙΠΑΕ, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.
Αυτή η συνθήκη, αυτή η στρατηγική απαξίωσης των δημοσίων πανεπιστημίων στην χώρα μας, και σε τοπικό επίπεδο της Άρτας και των τμημάτων της, μας γεμίζει με οργή και θλίψη, καθώς οι κόποι χιλιάδων παιδιώνπου δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις και των οικογενειών τους που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να τα στηρίξουν, καταλήγουν στο τίποτα.

Η μη κατάργηση της Ε.Β.Ε. και οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πρωτίστως, δίχως να ξεχνάμε τις ευθύνες που φέρουν όλα τα συστημικά κόμματα με την απαξίωσή τους στην δημόσια δωρεάν παιδεία όλα αυτά τα χρόνια, οδηγούνσε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες.
Μια είναι η απάντηση και πρέπει να δοθεί συλλογικά και αγωνιστικά στον δρόμο, στη δουλειά και στους κοινωνικούς μας χώρους!
Κατάργηση της Ε.Β.Ε.!

Αγωνιζόμαστε για Δωρεάν Δημόσια Ποιοτική Παιδεία!
* Η ΛΟΥΙΖΑ ΣΚΟΥΡΑ είναι Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Ε.Μ.Π. Dipl. Eng. (Integrated Master), Σ.Α.Τ.Μ., Ε.Μ.Π. MScΣχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,Ε.Μ.Π. Υποψήφια Διδάκτωρ, Σ.Α.Μ., Ε.Μ.Π.