Εκτός σχεδίου δόμηση: πλήρη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων μικροιδιοκτητών

Την πλήρη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μικροιδιοκτητών επ ωφελεία οικονομικών συμφερόντων και μεγαλοεπενδυτών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην περάσει την τελευταία στιγμή πριν το κλείσιμο της Βουλής την τροπολογία που η ίδια είχε υποσχεθεί και θα έδινε λύση στο κρίσιμο ζητημα της εκτός σχεδίου δόμησης ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακίνητο στην Πάτμο.
Αποτέλεσμα είναι ακίνητα που είχαν συμφωνηθεί να πουληθούν σε συγκεκριμένες τιμές να χάνουν εν μία νυκτί την αξία τους προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κυρίως μικρών οικοπέδων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακινήτου στην Πάρο, την οποία ανέφερε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας στο πλαίσιο συνέντευξής τύπου που διοργανώθηκε για το ζήτημα. Το εν λόγω ακίνητο είχε συμφωνηθεί να πουληθεί στην τιμή των 600.000 ευρώ με τον επενδυτή μετά τις τελευταίες εξελίξεις να ρίχνει την τιμή στα 120.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή απόλυτο χάος έχει δημιουργηθεί στις Πολεοδομίες της χώρας καθώς άλλες προχωρούν κανονικά στην έκδοση οικοδομικών αδειών, άλλες έχουν «παγώσει» εντελώς τη διαδικασία, ενώ οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος προστασία καθώς έρχονται αντιμέτωποι με απειλές ακόμα και με αγωγές για διαφυγόντα έσοδα και παράβαση καθήκοντος από ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλει φακέλους αδειοδότησης.

Ο κ. Ρούσκας ξεκαθάρισε πως οι επιστημονικοί κλάδοι που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων «σε καμία περίπτωση δεν τάσσονται υπέρ της άκρατης οικοδόμησης όλης της ελληνικής επικράτειας. Ομως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την απαξίωση χιλιάδων ιδιοκτησιών που σε συντριπτικό βαθμό ανήκουν σε μικροιδιοκτήτες». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και σε «βιομηχανία προσφυγών ενάντια στην εκτός σχεδίου δόμηση που δημιουργεί
υπόνοιες και ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κίνητρα δεν είναι και τόσο φιλοπεριβαλλοντικά, αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την εκτός σχεδίου δόμηση εντάθηκε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία, όπως έχει αναφέρει σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του το «Εθνος», αφορούσε σε ένα οικόπεδο στην Πάτμο, για το οποίο είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια. Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν μπορεί να οικοδομείται ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου εάν δεν έχει «πρόσωπο» σε δρόμο.
Πρακτικά το ΣτΕ εκτίμησε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να εξασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα, αλλά απαιτείται ήδη από το 1985 και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για τη δόμηση ενός ακινήτου παρά το γεγονός ότι ο νόμος του 2003 επέτρεπε κατ΄εξαίρεση το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας εφόσον το οικόπεδο είχε δημιουργηθεί πριν την ισχύ του και με αυτή τη λογική είχαν προχωρήσει αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις.
Η απόφαση ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με αποτέλεσμα εδώ και περίπου τρεις μήνες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων να βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται.
Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αμφισβητηθούν οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και ιδιοκτήτες που αγόρασαν αγροτεμάχια να δουν την αξία τους να εκμηδενίζεται και να χρειαστεί να καταφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά είχε δεσμευτεί από το βημα της Βουλής ότι θα κατέθετε τροπολογία, η οποία θα κάλυπτε τους ιδιοκτήτες. Η τροπολογία συντάχθηκε από το υπουργείο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόπηκε» αιφνιδιαστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν κατατέθηκε ποτέ. Πολλοί μάλιστα ερμήνευσαν αυτήν την αλλαγή ως «χάρη» σε μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές οικοπέδων σε χαμηλές τιμές αφού αυτά θα έχουν χάσει πλήρως την αξία τους.