
Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «ο Μακρυγιάννης», η Εταιρεία Ελληνικών θεμάτων (ΕτΕΛΘΕ),οι Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ και το βιβλιοπωλείοΙΑΜΒΟΣ – PLANUSπραγματοποίησαν τηνΚυριακή 4 Μαΐου 2025 δημόσια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ελλάδα- Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «ο Μακρυγιάννης» στις 7 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών θεμάτων (ΕτΕΛΘΕ) Δημήτρης Γεωργίου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «ο Μακρυγιάννης» κ.ΜιμίκαΑξιώτη.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Λαμπρακης μέλος του Δ.Σ του (ΕτΕΛΘΕ) Δικηγόρος ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης και ο Ευρωβουλευτής ΦρέντηΜπελέρης καθώς και οπρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.
Ο κ. Δημήτρης Λαμπράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων ανέφερε «Επτά 7 ημέρες μας χωρίζουν από τις βουλευτικές εκλογές στην γείτονα φίλη χώρα της Αλβανία, εκλογές που έχουν μεγάλη σημασία για την Ελληνική εθνική μειονότητα.
Σε μία την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, έχοντας πιθανώς γενικότερους σχεδιασμούς για την περιοχή της Βαλκανικής, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και έχουν κοινό παρονομαστή -ίσως- την αστάθεια.
Η γειτονική Ελλάδα συνεχίζει την απαράλλακτη πολιτική της αναμένοντας -βεβαίως- από την Αλβανία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διεκδικεί ευρωπαϊκή ταυτότητα με καθεστωτικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.
Υπογράμμισε επίσης ότι το εξέπληξε ευχάριστα η απόφαση του Πρωθυπουργού να συμπεριλάβει τον κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο ώστε να αισθανθούν οι αδελφοί μας που ζουν στην Αλβανίαως μη διωκόμενοι μέσα στη χώρα τους, μέσα στο Αλβανικό κράτος που επιχειρεί να ενταχθεί στη Ε.Ε.
«Ο σεβασμός στα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών επί των περιουσιών τους δεν είναι μόνο η καθιέρωση της ομιλίας της Ελληνικής γλώσσας στα Αλβανικά σχολεία, δεν είναι η ακώλυτη άσκηση του εκλογικούς τους δικαιώματος αλλά το ζητούμενο είναι στις 12-5-2025, μία μέρα μετά τις Εκλογές, είτε είναι ο Ράμα, είτε είναι ο Μπερίσα , ο εκλεγμένος, όποιος είναι εκλεγμένος, να είναι προς όφελος του Έλληνα Βορειοηπειρώτη και της Ευρωπαικής προοπτικής της Γείτονος χώρας» επεσήμανε ο κ. Λαμπράκης.
Ο βετεράνος πρέσβης ε.τ κ. Μαλλιάς και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ.Μπελέρης προσέγγισαν το όλο ζητήμα.
Ο κ. ΦρέντηΜπελέρης παρουσίασε με «μελανά» χρώματα το καθεστώς της γειτονικής μας Αλβανίας χαρακτηρίζοντας τον ΈντιΡάμα ως τον χειρότερο Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Στάθηκε ο κ. Μπελέρης μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι σήμερα ο Ελληνισμός της Αλβανίας δεν έχει δικαιώματα πάνω στην ιδιοκτησία του που κατέσχεσε το καθεστώς, δεν αναγνωρίζει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες παντού όπου και να ζουν μέσα στην Αλβανία την καταγωγή τους.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μετά το θάνατο του Μακαριστού Αναστασίου τα πράγματα δεν βαδίζουν καλά. Για να υπογραμμίσει «Ο καινούριος Αρχιεπίσκοπος δεν ξεκίνησε καλά» για να σταθεί σε κοινή τηλεοπτική του συνέντευξη με τον κ. Ράμα γεγονός το οποίο ο κ. Ράμαεκμεταλλεύτηκε όπως επίσης συμβαίνει και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως αυτή χθές στη Χιμάρα με τον Βορειοηπειρώτη Καλλιτέχνη κ. Μάστορα όπου όπως ανέφερε, εμφανίστηκε και ο κ. Ράμα λίγο πριν την συναυλία επιχειρώντας με σειρά πρακτικών να ξεχωρίσει τους Βορειηπειρώτες σε καλούς και κακούς.
Υπήρξε ξεκάθαρος λέγοντας «Εμείς διεκδικούμε μία Ευρωπαϊκή Αλβανία αλλά μέχρι να μπει η Αλβανία εμείς ζητούμε να έχουμε τις περιουσίες μας, τα σχολεία τις εκκλησίες μας και το δικαίωμά μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες. Αν αυτό το πράγμα δεν συμβεί, δεν έχει κανένα νόημα για μας η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε για να υπογραμμίσει ότι «εμείς υπήρξαμε εκεί για 3.000 χρόνια».
Δεν μου επέτρεψε να διοικήσω το Δήμο ο Ράμα για να κόψει τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα τόνισε ο κ. Μπελέρης σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να καταλήξει λέγοντας ότι από την πλευρά του δεν θα το επιτρέψει και ζήτησε και την στήριξη όλων αυτό να μην συμβεί.
Ο βετεράνος πρέσβης ε.τ κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε και στο Πέτρο Μολυβιάτη ο οποίος έφυγε χθές από τη ζωή λέγοντας ότι «Υπηρέτησε την Ελλάδα με αυταπάρνηση χωρίς παρωπίδες, χωρίς αυταπάτες και με πίστη εις τα ιδανικά του Ελληνισμού.
Είχα την μεγάλη την μοναδική τύχη, μεγάλη τιμή να συνεργαστώ πολύ στενά μαζί του ανέφερε καικαι ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών που μου εμπιστεύτηκε μεγίστη τιμή, τη θέση τουΠρέσβεως στην Αμερική στην Ουάσιγκτον το 2005, την εποχή του Αείμνηστου Κ. Καραμανλή.
«Συνήθως λέμε ότι δεν υπάρχει αναντικατάστατος αλλά την εποχή αυτή δοκιμάζονται η σταθερότητα σχέσεων, συνειδήσεων και χαρακτήρων. Η απώλεια του είναι σημαντική διότι ήταν πραγματικά ένας αναντικατάστατος και ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους.
Δεν κατέστη δυνατόν να τον επισπευτώ για να του δώσω το βιβλίο που μόλις εκδόθηκε όπως πάντοτε έκανα, ήταν βαριά άρρωστος, μπαινόβγαινε στο Νοσοκομείο. Του μίλησα το Μ. Σάββατο ήταν η τελευταία μας επικοινωνία. Τέτοιους ανθρώπους τέτοιου αναστήματος έχει ανάγκη η Πατρίδα μας».
Πέρα από την συγκίνηση του για μία οδυνηρή απώλεια όπως αυτή του αείμνηστου Π. Μολυβιατη εξέφρασε καιτην χαρά του που βρέθηκε στην Άρτα καλεσμένος από την Ετ.ΕΛΘΕ στην αίθουσα του Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» για νατονίσει ότι «Είμαστε ακόμα κ. Αξιώτη, πάρα πολύ μακριά από το να γίνει πράξη το όραμα του Μακρυγιάννη στην Ελλάδα στην κοινωνία, στην ομόνοια, το όραμα του εμείς, αντί για το όραμα του εγώ».
Αναφορικά με το βιβλίο του «Ελλάδα- Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» υπογράμμισε «Ένα βιβλίο γράφετε όταν κάποιος πιστεύει ότι κάτι έχει να πει, διότι πρέπει κάτι να αφήσει.
Το θεωρώ υποχρέωσή μου ότι ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας για σχεδόν 4 δεκαετίες Διπλωμάτης έχει υποχρέωση να γράψει, να πει τη γνώμη του και να αφήσει. Δεν είναι θέμα εγωισμού αλλά θέμα υποχρέωσης συνειδητής να μείνει κάτι.»
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να καταλάβουμε εμείς τα δικά μας λάθη από τα οποία επωφελούνται οι άλλοι».
Για τον κ. Ράμα τόνισε ότι έχει μετατρέψει την πολιτική σε καθεστώς αφού είναι Πρωθυπουργός συνεχώς επί 12 χρόνια, ενώ αναφερόμενος στη σύλληψη του ΦρέντηΜπελάρη υπογράμμισε ότι ήταν 16 μήνες σκευωρία.
Για τις εκλογές στην Αλβανία επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές αφού αυτές θα κρίνουν και το μέλλον της μειονότητας και κυρίως το μέλλον των Ελλήνων στη Χιμάρα.