Ελλείψεις εργατικών χεριών, στα καπνοχώραφα

Στα χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν μεγάλες ποσότητες καπνού από τη φετινή παραγωγή, σε Κατερίνη και Κιλκίς, ιδίως σε περιοχές της χώρας όπου η καλλιέργεια δεν ασκείται στη βάση οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεων, καθώς η δραματική έλλειψη εργατών γης, φέτος, καθιστά ανέφικτη την ομαλή συγκομιδή του προϊόντος.
Το καμπανάκι της ανησυχίας έχει ηχήσει πολύ έντονα στα πεδινά τόσο της Πιερίας, όσο και των Σερρών, δύο βασικά καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, όπου ήδη σε πολλά χωράφια ο καπνός από τα πρώτα και τα δεύτερα χέρια, δεν έχει μαζευτεί και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. «Φέτος έχω καλλιεργήσει 17 στρέμματα καπνό ποικιλίας Κατερίνη και έχω πάρει μόνο το πρώτο χέρι από τα 5 στρέμματα. Τα καπνά μένουν ασυγκόμιστα μέσα στα χωράφια και στην κατάσταση που βρίσκομαι εγώ είναι το 90% των παραγωγών της περιοχής», είπε στην Agrenda ο Ηλίας Ρίζος πρόεδρος του συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό και συνεταιριστή, η συγκομιδή του καπνού στην Πιερία έχει ξεκινήσει περί τα μέσα Ιουνίου και την περίοδο αυτή, τουλάχιστον στην περιοχή του οι παραγωγοί «σπάνε» τα 3α και τα 4α χέρια. «Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Πολλοί θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το τελευταίο χέρι με ό,τι σημάνει αυτό για τις αποδόσεις και για την ποιότητα του προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε πως «όπως πάνε τα πράγματα, η οργάνωσή μας φέτος δεν θα έχει πάνω από 500 τόνους, από 1.500 τόνους τα προηγούμενα χρόνια».

Μεγάλες δυσκολίες στη συγκομιδή του καπνού εντοπίζει και ο Γιώργος Νάτσιος, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, ο οποίος μας αναφέρει ότι θα χαθούν πολλά καπνά φέτος. «Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε και εμείς σοβαρό πρόβλημα αφού πάνω από το 40% των μελών μας ακόμη και με μεγαλύτερα μεροκάματα δεν βρίσκει εργάτες. Δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι αν τελικά μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα αγροεφόδια με τα οποία τους έχουμε προμηθεύσει», τόνισε και σημείωσε ότι πλέον οι αλλοδαποί προτιμούν άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Στην περιοχή της Ροδόπης η κατάσταση, είναι σαφώς πιο καλή και αυτό γιατί, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, Εσάτ Χουσεΐν, «οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι μικρές οικογενειακού χαρακτήρα, οπότε δεν τους χρειάζονται πρόσθετα χέρια». Το βασικό πρόβλημα φέτος στη Ροδόπη, κατά τον κ. Χουσεΐν, εντοπίζεται κυρίως σε μια έκταση της τάξης των περίπου 10.000 στρεμμάτων, όπου τα καπνά καταστράφηκαν σε ποσοστό 80% και πάνω από το χαλάζι που έπεσε το προηγούμενο διάστημα.