ΕΛΛΕΙΨΗ Φοιτητικής στέγης Στην Άρτα!

Απογοήτευση και προβληματισμός σε φοιτητές-γονείς

Ζητούν γκαρσονιέρες-δεν προτιμούν συγκατοίκηση

Στα Γιάννενα ζήτησαν 2.500 ευρώ από τον ηθοποιό Παρτσαλάκη

Μετά τη χαρά της επιτυχίας, η απογοήτευση και η αγανάκτηση. Με δυσκολίες και εμπόδια ξεκινά η φοιτητική ζωή για χιλιάδες φοιτητές που πέρασαν στα ΑΕΙ της χώρας, καθώς το «κυνήγι» της στέγασης αποδεικνύεται και δύσκολη και πολύ ακριβή υπόθεση. Τα χαμόγελα και τη χαρά των πρωτοετών και των οικογενειών τους, διαδέχονται η αγωνία και η απογοήτευση, αφού τα ενοίκια έχουν πάρει την ανιούσα σε σύγκριση με πέρυσι.
Στην Άρτα, η ανεύρεση στέγης είναι δύσκολη έως αδύνατη στην πόλη, καθώς όπως μας λένε γονείς παιδιών που τηλεφωνούν, δεν μπορούν να βρουν σπίτι για ενοικίαση, ενώ αδυναμία δηλώνουν και τα τοπικά μεσιτικά γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γκαρσονιέρες στην πόλη της Άρτας, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση καθώς δεν είναι μόνο οι νέοι φοιτητές, αλλά και οι παλιότεροι, που αφού πρώτα βρούν κατάλυμα σε Κωστακιούς, μετά αναζητούν κάποιο σπίτι στην Άρτα.
Να σημειωθεί πως οι φοιτητές και οι γονείς τους, αποφεύγουν την συγκατοίκηση και για τον λόγο αυτό οι γκαρσονιέρες στην Άρτα είναι μονίμως νοικιασμένες.
Από το άλλο μέρος, οι ενοικίαση σε Κωστακιούς, όπου υπάρχουν γκαρσονιέρες, με τον καιρό καθίστατι προβληματική, καθότι η έλλειψη και τακτικής και βραδινής συγκοινωνίας με την πόλη, οδηγεί τους φοιτητές στη λύση των ΤΑΧΙ, λύση ακριβή, για τα σημερινά δεδομένα.
Επίσης σε ερώτημα σε ανθρώπους του χώρου των μεσιτικών γραφείων, για ποιο λόγο δεν χτίζονται γκαρσονιέρες, η απάντηση είναι η ανασφάλεια των ιδιοκτητών για το μέλλον καθώς η μετακίνηση Τμημάτων για τα Γιάννενα (όπως έγινε με το Λογιστικής Πρεβέζης) κάνει ακόμα και την μετατροπή μεγάλων οικημάτων σε γκαρσονιέρες επισφαλή.

Το εξωφρενικό ενοίκιο 

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης περιέγραψε τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών σπιτιών στα Ιωάννινα όπου πέρασε ο γιος του και ζήτησε να πάψουν οι φοιτητές να αντιμετωπίζονται ως τουρίστες.
Ο γιος του Γιώργου Παρτσαλάκη, του Λυκούργου της επιτυχημένης σειράς του Mega «Η γη της ελιάς» είναι από τους τυχερούς που εξασφάλισαν μια θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Μπήκε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όμως, στο πρώτο ταξίδι τους στα Ιωάννινα σε αναζήτηση στέγης, η οικογένεια του νεαρού φοιτητή βρέθηκε μπροστά σε μια πραγματικά αδιανόητη κατάσταση. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών σπιτιών ξεπερνούν κάθε φαντασία. Όπως είπε ο ηθοποιός στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»: «Πέρασε ο γιος μου στα Ιωάννινα στη φιλοσοφική και έψαξα να βρω ένα σπίτι. Το θέμα είναι πως ένας άνθρωπος αποφάσισε ότι θέλει 2.500 ευρώ προκαταβολή για τα χρήματα που δε θα φαίνονταν στο συμβόλαιο. Επειδή επικοινώνησα με πολλούς ανθρώπους και αυτό συμβαίνει, επειδή δεν πιστεύω στις ελεγκτικές υπηρεσίες ότι μπορούν να βάλουν μία τάξη γιατί ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά η οποία έχει γίνει εγκληματική, αλλά πιστεύω μόνο στον άνθρωπο, ήθελα να παρακαλέσω αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποκτήσει ένα σπίτι, να πάρουν τα χρήματά τους αλλά να σεβαστούν αυτά τα παιδιά. Ας τα αντιμετωπίσουν σαν παιδιά τους γιατί μπορεί να τα βρουν μπροστά τους. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν τουρίστες. Βοηθήστε τα παιδιά μας».

Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων 
Καταδικάζει το περιστατικό που κατήγγειλε ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης ότι αναζητώντας φοιτητικό σπίτι για το παιδί του στα Ιωάννινα, ιδιοκτήτης του ζήτησε προκαταβολή δυόμισι χιλιάδων ευρώ η οποία δεν θα εμφανίζεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο, ο Σύλλογος Μεσιτών με σχετική του ανακοίνωση.
«Η αγορά των ακινήτων είναι ελεύθερη προς διαπραγμάτευση και πάντα μπορούν να ακούγονται προτάσεις και από τις δυο πλευρές στην προσπάθεια μείωσης του μισθώματος ποτέ όμως οι προτάσεις αυτές δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από τα πλαίσια της νομιμότητας.
Σίγουρα όμως, δεν θα πρέπει να αμαυρώνουμε την αγορά των Ιωαννίνων από ένα περιστατικό, που δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη του και σίγουρα ανάλογα περιστατικά μπορούν να λαμβάνουν χώρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Θα έπρεπε με την γνωστοποίηση του περιστατικού να γίνει καταγγελία στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση και για ακόμη μια φορά προτρέπουμε τους γονείς και του νεοεισακτέους να απευθύνονται στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων που βρίσκουν στο site μας www.mesitesioa.gr ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις και να έχουν μια όμορφη πρώτη εμπειρία με την πόλη μας.
Οι επαγγελματίες μεσίτες δείχνουν τον σεβασμό και το ήθος που αρμόζει στους γονείς και στους νέους φοιτητές και πάντα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και να προσφέρουν μια καλή εικόνα για την πόλη μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ίδιο και στις μεγάλες πόλεις
Στις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις της χώρας η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα μικρά σπίτια έως 50 τμ. με τιμή κάτω των 300 ευρώ είναι δυσεύρετα και σπάνια να βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, 7 στα 10 ακίνητα της αγοράς κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ, με τις τιμές των σπιτιών κοντά στα Πανεπιστήμια να έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Οι τιμές των ενοικίων σε Γουδί, Παγκράτι, Ζωγράφου στην Αθήνα, για μία γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ κυμαίνεται στα 350 με 500 ευρώ. Το δυάρι από 450 έως 700 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη σε Καμάρα, Ροτόντα για ένα διαμέρισμα 30 με 60 τμ. στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να δώσετε από 320 έως 650 ευρώ.
Για την υπόλοιπη χώρα οι τιμές για ένα διαμέρισμα από 25 τμ. έως 60 τμ. κυμαίνονται από 370 έως 800 ευρώ.