Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία»

Πριν από λίγες ημέρες ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης , κυκλοφόρησε το βιβλίο, «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία», από τις εκδόσεις Μένανδρος.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873 – 1950) ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, στο βιβλίο υπάρχουν ανέκδοτες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στον πατέρα του Στέφανο, στην αδελφή του Ιουλία, στην Πηνελόπη Δέλτα και στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σπουδαίες φωτογραφίες , καρτ ποστάλ, έγγραφα σε μια επιμελημένη έκδοση που θα σας προτείναμε να αποκτήσετε και να την έχετε στην βιβλιοθήκη σας.
Μέσω της πένας του ικανού συγγραφέα μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της Οικογένειας Καραθεοδωρή, που έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν την παράδοση, την ψυχολογία, τα κίνητρα και την προσφορά της Οικογένειας αυτής στην πατρίδα, αφού για πολλές δεκαετίες, ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας διακρίθηκαν στην πολιτική και βοήθησαν το ελληνικό έθνος. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ωστόσο, υπήρξε ο μόνος απόγονος που δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά με τα μαθηματικά, και κατόρθωσε να διακριθεί και να δημιουργήσει έργο τέτοιας εμβέλειας, ώστε να καταστεί διάσημος, ήδη από την εποχή του.
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης
Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Ο κοσμοπολίτης μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με τεράστια συνεισφορά στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μηχανική και την Αρχαιολογία, ήταν μια θρυλική μορφή της νεοελληνικής φυσικομαθηματικής διανόησης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων μαθηματικών του 20ού αιώνα και είναι ο μοναδικός νεότερος Έλληνας μαθηματικός με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Στράτος Θεοδοσίου
Αστροφυσικός, Μέλος του Σώματος Ομοτίμων καθηγητών ΕΚΠΑ,
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Βλέποντας, λοιπόν, όλο αυτό το μωσαϊκό της οικογενείας, μπορεί να κατανοήσει κανείς καλύτερα την ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου-θρύλου που λέγεται Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ενός από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, αν όχι ο μεγαλύτερος. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές άλλες Ελληνικές οικογένειες που έχουν να αναδείξουν τόσο πολλά αξιόλογα άτομα στην Πολιτική, Διπλωματία, Ιατρική και Φυσικές Επιστήμες. Η συμβολή τους στην Απελευθέρωση του τόπου μας, διαφυλάσσοντας συγχρόνως όσο ήταν δυνατόν τον υπόδουλο Ελληνισμό, είναι παραδειγματική.
Στέφανος Γερουλάνος
Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης,
τ. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

εκδόσεις Μένανδρος