Ελ Ντοράντο των ΑΠΕ η ΗΠΕΙΡΟΣ

185 αιτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Περιφέρεια-30 αιτήσεις στην Άρτα

Παντού ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ και ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των έργων στο Νομό μας

Με 11.000 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, εκ των οποίων 185 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για την περιφέρεια της Ηπείρου, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη χώρα μας υπερκαλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε αναλογία 10 προς 1.

Οι αιτήσεις αυτές το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων έχουν κατατεθεί το 2019 και το 2020, αφορούν όλες τις Τεχνολογίες από ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ και ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ μέχρι και ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ στο ΠΟΥΡΝΑΡΙ.
Πρόκειται για «τσουνάμι» επενδύσεων στις ΑΠΕ, όπως έχουν παραδεχτεί, αρμόδιοι παράγοντες της Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα εκείνο που πλέον απασχολεί είναι να τεθούν οι κανόνες αφού σύμφωνα με αναφορές της HuffPost Greece με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, ήτοι 35% μέχρι το 2030, απαιτείται δυναμικότητα 19 GW, από τα 10,5 GW που έχουμε σήμερα. Τα υπολοιπόμενα 8,5 GW αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 9 δις. ευρώ. Τα έργα ωστόσο που ετοιμάζονται αντιστοιχούν σε δεκαπλάσια αξία, ήτοι 80 δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία. Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι τα επενδυτικά κεφάλαια για ΑΠΕ αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι αποτελούν το 30% του Next Generation EU ενώ η αγορά πιέζει για υψηλότερους στόχους στην πορεία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία 150 ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες με επιστολή τους ζητούν αναθεώρηση του στόχου μείωσης των ρύπων. Στις 150 εταιρείες της πρωτοβουλίας συμμετείχαν οι Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF, Signify, αλλά και ελληνική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Επίσης, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η ΕΕ προσανατολίζεται σε αναβάθμιση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Αναβάθμιση των στόχων σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ, μεγαλύτερες επενδύσεις για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και φυσικά αναθεώρηση του στόχου του ΕΣΕΚ για μείωση των ρύπων από 32% σήμερα σε 38,5% και αντίστοιχα αναπροσαρμογή του στόχου για τη διείσδυση των ΑΠΕ από 35% στα επίπεδα του 40%. Τα παραπάνω καλλιεργούν προσδοκίες για δημιουργία νέου χώρου για υποψήφιους επενδυτές.

Έρχονται «Κόφτες» 
Να σημειωθεί όμως πως σύμφωνα με όσα έχουν δεί το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται «Φρένο» στο …τσουνάμι των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει επεξεργαστεί δύο νομοθετικής ρυθμίσεις προκειμένου να ελεγχθούν ορισμένες από τις στρεβλώσεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο αφήγημα της πράσινης ενεργειακής ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται στο energia.gr η Αρχή έχει ήδη παρουσιάσει ένα θεσμικό πλαίσιο στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και αναμένεται σύντομα να το προωθήσει και στον νέο υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, το οποίο θα δίνει λύσεις στο μείζον πρόβλημα που δημιουργούν οι επικαλύψεις γης. Σήμερα οι εταιρείες που αιτούνται βεβαίωση παραγωγού δεν υποχρεώνονται να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας (είτε συμβόλαια ενοικίασης ή παραχώρησης γης). Αν και έως σήμερα δεν έχει γίνει χρήση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ο Ρυθμιστής της αγοράς έχει ετοιμάσει ρύθμιση, βάσει της οποίας ο ιδιοκτήτης της γης θα έχει το δικαίωμα να κινεί τις διαδικασίες για αναίρεση της Βεβαίωσης Παραγωγού.

Επίσης, η ΡΑΕ με άλλη νομοθετική πρόταση θα επιχειρήσει να κλείσει τις «ρωγμές» στην αξιολόγηση των παλαιών αιτήσεων (όσες είχαν υποβληθεί πριν τον Ιούνιο 2018) οι οποίες υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 10 γιγαβάτ και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Με νέο πιο ευνοϊκό καθεστώς αναμένεται ότι θα αξιολογηθούν και οι 1.857 νέες αιτήσεις για έργα AΠΕ συνολικής ισχύος 45,55 γιγαβάτ, οι οποίες είχαν κατατεθεί στον κύκλο του Δεκεμβρίου. Ως ανάχωμα στην υπερπληθώρα έργων μπορεί να λειτουργήσει και ο επόμενος διαγωνισμός που θα υλοποιήσει η ΡΑΕ τον Μάιο για 350 MW.

Κλειδί η ΑΕΠΟ
Παρότι, η Αρχή δεν θα έχει προλάβει να αξιολογήσει τις 1.857 νέες αιτήσεις, εκτιμάται ότι οι τιμές που θα διαμορφωθούν από τους «παίκτες» που θα συμμετέχουν, θα είναι χαμηλές, καθώς πλέον ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και έτσι θα αποθαρρυνθούν πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στον κύκλο Δεκεμβρίου, προσδοκώντας υψηλά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα γίνεται πάντα όταν τα έργα περνούν από τη δοκιμασία της λήψης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για να κατέβουν σε διαγωνισμό, καθώς απαιτούνται γνωμοδοτήσεις από διάφορες υπηρεσίες (δασών, πολεοδομίας, αρχαιολογική, στρατιωτικές κ.ά.), εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία ενσωματώνει και την παλιά έγκριση επέμβασης που δίνει το δικαίωμα κατοχής της γης (εάν πρόκειται για δημόσια δασική έκταση) και διαβούλευση με πολίτες και δήμους.

Οι αιτήσεις στην Άρτα
Στην περιοχή της Άρτας έχουν κατατεθεί 30 αιτήσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 3 αιτήσεις για ΑΙΟΛΙΚΑ, 14 αιτήσεις για ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ και 13 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά μεταξύ των οποίων υπάρχουν και δύο αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά στο ΠΟΥΡΝΑΡΙ.
Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, ανά Δήμο και δημοτική ενότητα στις οποίες αναφέρονται η θέση εγκατάστασης, η ισχύες και η τεχνολογία των ΑΠΕ, έχουν ως εξής:

Δήμος ΑΡΤΑΙΩΝ, δημοτική ενότητα ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, θέση ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ, ισχύς 13,5, τεχνολογία ΑΙΟΛΙΚΑ.
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ- ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ-55,2-ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ – ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ -55,2-ΑΙΟΛΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ –ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ -ΡΕΜΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ-1 -ΜΥΗΕ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ-ΚΟΜΜΕΝΟΥ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΑΧΘΟΣ -ΘΕΣΗ ΛΟΓΓΟΣ-1- ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ -ΑΓΝΑΝΤΩΝ-–ΑΓΝΑΝΤΙΤΗΣ-0,76 -ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΣΑΛΤΣΙΡΕΜΑ -0,491- ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ-0,47 – ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ- ΚΑΜΠΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ-0,479-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΓΝΑΝΤΩΝ- ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ-0,483-ΜΥΗΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ- ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΙΑΣ ΓΡΕΒΙΑ- ΡΕΜΑ ΒΟΥΡΛΙΕΣ- 1,008-ΜΥΗΕ

ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ-ΚΟΡΑΚΑΔΕΣ-0,472-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ-ΚΟΡΦΙΤΟΣ-0,49-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ-ΡΕΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙ-2,99-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ-ΡΕΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙ-2,99-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΓΝΑΝΤΩΝ-ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ-0,47-ΜΥΗΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΑΓΝΑΝΤΩΝ-ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ-0,47-ΜΥΗΕ

ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ -ΚΑΜΠΗ 1 & 2-49,9-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ-ΤΕΧΝΗΤΗ-ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ-103-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ-ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ-103-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΑΡΤΑΙΩΝ-ΣΚΑΜΝΙΑ-49,999-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΑΡΤΑΙΩΝ-ΣΚΑΜΝΙΑ-49,999-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ – ΠΕΤΡΟΡΡΑΧΗ-80-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ -ΠΕΤΡΟΡΡΑΧΗ-80-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ–ΠΕΤΡΟΡΡΑΧΗ-50-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ–ΠΕΤΡΟΡΡΑΧΗ-50-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ-ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΝΗ-ΕΛΑΓΟΣΤΕΡΝΑ-ΤΣΟΥΓΓΡΙ-132,97977-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ-ΑΡΑΧΘΟΥ-ΦΕΛΙΚΙ-49,999-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΡΤΑΙΩΝ-ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ–ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΝΗ-ΕΛΑΓΟΣΤΕΡΝΑ ΤΣΟΥΓΓΡΙ 132,97977 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ -ΑΡΑΧΘΟΥ –ΦΕΛΙΚΙ-49,999-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Στην Ήπειρο
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, έχουν κατατεθεί 73 αιτήσεις για ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, εκ των οποίων 3 στην Άρτα, 14 στη Θεσπρωτία, 6 στην Πρέβεζα και τα υπόλοιπα στα Ιωάννινα.
Στα Ιωάννινα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αιτήσεις για 2 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ στον Δήμο ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ (Δ.Ε.ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ θέση ΚΗΠΟΣ).
Επίσης στη ΠΡΕΒΕΖΑ περιλαμβάνονται οι αιτήσεις για 4 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ στον Δήμο ΖΗΡΟΥ (Δ.Ε. ΑΝΩΓΕΙΟΥ στις θέσεις ΓΟΡΓΟΜΥΛΟΣ και ΤΣΟΥΚΚΑ).
Στα Ιωάννινα έχουν κατατεθεί επίσης 34 αιτήσεις για ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, 7 αιτήσεις για ΒΙΟΜΑΖΑ, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ.