«Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19»

Φάκα…χωρίς τυρί!

Χαμένοι στη χαρτούρα, επιχειρήσεις, λογιστές, μελετητές

Δεκάδες δεσμεύσεις για λίγα χιλιάρικα

-9 απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής

-7 όροι και προϋποθέσεις ένταξης

-22 αποδοχές σε υπεύθυνη δήλωση

Στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας, οδηγείται η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Παρότι όπως αναφέρεται στις διάφορες προκηρύξεις και δηλώσεις, πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η συγκρότηση των αιτήσεων, είναι δαιδαλώδεις για τόσο μικρά χρηματικά ποσά, αφού το ίδιο απαιτείται και για προγράμματα που επιδοτούνται για δράσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, έως και εκατομμύρια.

Να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια Ηπείρου, η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000€ και μέγιστο τα 15.000€.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα:
-των αγορών εμπορευμάτων χρήσης
-των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης
-του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών
-του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
-του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες)
-διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο των 15.000€, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 15.000€, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 3.000€, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στην Δράση.
Επισημαίνεται ότι αποδεκτές είναι μόνο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που:
-Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία
-Θα συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία.

Στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασίας αξιολόγησής τους, η ένταξη τους για χρηματοδότηση , ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της υλοποίησης , οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και οι λοιποί όροι της Δράσης, που όλα μαζί συγκροτούν ένα πρόγραμμα στο οποίο ο κάθε μικροεπιχειρηματίας, θα πρέπει να δεχθεί τους όρους και να «δηλώσει υπεύθυνα» όσα ζητούνται, κυρίως για να είναι καλυμμένοι όσοι εγκρίνουν την τελική κατάταξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1.Έντυπο υποβολής (Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ. ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να έχει γίνει οριστικοποίηση)

2.ΕκτύπωσηΠροσωποποιημένης Πληροφόρησης από το TaxisNet (μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr) στην οποία θα εμφανίζεται η Ημερομηνία Έναρξης, οι Δραστηριότητες της Επιχείρησης (ΚΑΔ) καθώς και τα Αναλυτικά Στοιχεία Εγκαταστάσεων Εσωτερικού για έδρα/υποκαταστήματα εντός Περιφέρειας Ηπείρου(με εμφανή την ημερομηνία εκτύπωσης η οποία θα είναι μεταγενέστερη από την ημ/νία δημοσίευσης της πρόσκλησης).

3.Υπεύθυνη Δήλωση ΜΜΕ(σύμφωνα με υπόδειγμα παραρτήματος VI)

4.Υπεύθυνες δηλώσεις Ν. 1599/86 από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με το γνήσιο της υπογραφής σύμφωνα με τα υποδείγματα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V της Αναλυτικής Πρόσκλησης. Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που απαιτούνται στην Πρόσκληση ως δικαιολογητικά συμμετοχής θα έχουν θεωρηθεί ως προς το γνήσιο της υπογραφής ή θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες.

Σύμφωνα τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 2690/1999 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 16 του Ν. 3345/2005 «Δεν απαιτείται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου, όταν προσέρχεται αυτοπροσώπως για υποθέσεις του στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ή τα Κ.Ε.Π. προσκομίζοντας το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα πρωτότυπα έγγραφα».

5.1)Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών 2)Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική διαχείριση, ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών. Η χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία. Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το ΓΕΜΗ, χωρίς να απαιτείταιπροσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. Σε περίπτωση που προσκομισθούν δικαιολογητικά τα οποία εκδίδονται από το Πρωτοδικείο τότε απαιτείται να προσκομιστούν και το (1) και το (2)

6.1)Συγκεντρωτικό ετήσιο πίνακα ημερών ασφάλισης όλων των εργαζομένων του λογιστηρίου της επιχείρησης για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση του υπευθύνου του Λογιστηρίου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ότι τα στοιχεία είναι αληθή .2)Αποδεικτικά Κατάθεσης ΑΠΔ για το έτος 2019

7.Οικονομικά στοιχεία ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων
Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων:
-Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν.
Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων:
-Ισολογισμοί-αποτελέσματα χρήσης(υπογεγραμμένα/σφραγισμένα από λογιστή ή/και Νομ. Εκπρόσωπο)
-Έντυπα Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) και για τις δύο (2) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2018 και 2019) που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ή όσων εξ αυτών υπάρχουν.

8.Περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α.(έντυπο Φ2με αριθμό Δήλωσης, τόσο του 2019, όσο και του 2020και συγκεκριμένα τα αναγραφόμενα στο πεδίο 312)
Α. Επιχειρήσεις με τήρηση απλογραφικών βιβλίων: Το έντυπο της δήλωσης για το τρίμηνο Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)
Β. Επιχειρήσεις με τήρηση διπλογραφικών βιβλίων: Τα έντυπα των δηλώσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή)Για επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ (απαλλάσσονται), ο κύκλος εργασιών του τριμήνου Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου(τόσο του 2019, όσο και του 2020)θα δηλώνεται σε Υπ. Δήλωση.

9.Φορολογική Ενημερότητα ή Βεβαίωση Οφειλών της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υποβολή βεβαίωσης οφειλής, αποδεκτή μπορεί να γίνει και μια εκτύπωση οφειλών της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, η οποία κρίθηκε παράνομη κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΌΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ
Για την συμμετοχή των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στην διαδικασία επιλογής, θα πρέπει να δηλώσουν τα εξής:

1.-Αποδέχομαι ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται από την διαχειριστική αρχή / ΕΦ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα στη διεύθυνση email που έχω δηλώσει στο Έντυπο Υποβολής, επέχουν θέση κοινοποίησης και συνεπάγονται την έναρξη όλων των εννόμων συνεπειών και προθεσμιών

2.-Είναι σε γνώση μου το γεγονός ότι η αίτηση χρηματοδότησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α ́75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν και ότι θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα σχετικά δικαιολογητικά καθώς και ότι η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

3.-Αποδέχομαι ότι φέρω την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής μου αίτησης χρηματοδότησης. Γνωρίζω ότι διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, δεν επιτρέπεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

4.-Με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης μου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων παρέχω στην ΕΥΔ ………………και στον ΕΦ και τα νόμιμα εντεταλμένα όργανα αυτών τη ρητή συγκατάθεση του για την νόμιμη επεξεργασία κατ ́ άρθρο 6 του Κανονισμού 2016/679 των δεδομένων προσωπικού του χαρακτήρα τα οποία προβλέπονται στον οδηγό του Προγράμματος και αποδέχομαι ότι τέτοια επεξεργασία είναι αναγκαία για την αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης επενδυτικής μου πράξης.

5.-Γνωρίζω ότι η νόμιμη επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΕΥΔ ………………και τον ΕΦκαι τα νομίμως εντεταλμένα όργανα αυτών αποσκοπεί στην εφαρμογή και τήρηση των κοινοτικών και εθνικών κανόνων οι οποίοι διέπουν την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ΕΣΠΑ και ότι διενεργείται για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και την άσκηση δημόσιας εξουσίας και την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σύμφωνα τον Κανονισμό 1303/2013 και των εκτελεστικών τούτου κανονισμών νόμων και κανονιστικών πράξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει την παρέμβαση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ένωσης

6.-Είναι σε γνώση μου ότι τα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται στο ΠΣΚΕ κατόπιν της αίτησης χρηματοδότησης μου και ότι έχω την αποκλειστική ευθύνη για την ορθότητα, πληρότητα και ακρίβεια τους.

7.-Περαιτέρω, συναινώ στην ανάρτηση στο διαδίκτυο στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της αίτησης χρηματοδότησής μου και των αποτελεσμάτων επί τυχόν ασκηθείσας ένστασής μου (ενδικοφανούς προσφυγής) μετά της διαλαμβανόμενης πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας αυτής καθώς και οιασδήποτε άλλης διοικητικής πράξης προβλέπεται στην νομοθεσία που διέπει την παρέμβαση των Διαρθρωτικών Ταμείων και η οποία είναι απαραίτητη στα πλαίσια της αρχής της διαφάνειας και της νομιμότητας που διέπει τη δράση και την άσκηση των καθηκόντων διαχείρισης των ενωσιακών και εθνικών πόρων.

Με ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 
Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι επίσης η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του εκπροσώπου της επιχείρησης ότι η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών και απευθύνεται προς Διευθυνση Αναπτυξιακου Προγραμματισμου Περιφερειας Ηπειρου, όπου δηλώνονται τα εξής:

1.Όλα τα αναγραφόμενα στην ηλεκτρονική μορφή του εντύπου υποβολής πρότασης καθώς και όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας είναι ακριβή και αληθή.

2.Η επιχείρηση με ΑΦΜ (…………………………) έχει υποβάλει μόνο μια αίτηση χρηματοδότησης για στήριξη στην παρούσα πρόσκληση.

3.Έχω λάβει σαφή γνώση όλου του περιεχομένου της πρόσκλησης και συγκεκριμένα της διάταξης η οποία προβλέπει ότι η αρχική βαθμολογική κατάταξη της πρότασης θα γίνει βάσει των δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων. Ως εκ τούτου φέρω ακέραια την ευθύνη καταχώρησης των οικονομικών στοιχείων που δηλώθηκαν στο έντυπο υποβολής της πρότασης (τα οποία θα διαμορφώσουν την κατ’ αρχήν βαθμολογία της). Το όποιο δυσμενές αποτέλεσμα εξαιτίας λανθασμένων εκ μέρους μου αναγραφών βαρύνει αποκλειστικά εμένα και εφόσον η πρόταση εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν εγκριθεί δεν θα αξιώσω μετέπειτα δικαίωση.

4.Τα δηλωθέντα στην πρόταση οικονομικά στοιχεία είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ πριν την δημοσίευση της πρόσκλησης.

5.Η επιχείρηση είναι Πολύ Μικρή ή Μικρή Επιχείρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ηςΙουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

6.Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική ή δεν ήταν προβληματική στις 31/12/2019 βάσει των οριζόμενων στην 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωση, όπως αυτή ισχύει

7.Δε συντρέχουν για την επιχείρηση λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Ν. 4488/2017 (Α137/13.09.2017).

8.Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης συμφωνώ στη δημοσίευση της επωνυμίας της επιχείρησης, του τίτλου της πράξης και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στον κατάλογο δικαιούχων που δημοσιεύεται ηλεκτρονικά ή με άλλο τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο δ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1828/2006 και το σημείο 86 της της 19.3.2020/C(2020) 1863/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ σχετικά με το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής
«Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου»-47-ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19.

9.Αποδέχομαι οποιοδήποτε σχετικό έλεγχο για την εξακρίβωση των δηλωθέντων από τις αρμόδιες εθνικές ή κοινοτικές αρχές και δηλώνω ότι τα στοιχεία που παρέχονται από τις εθνικές ή/και κοινοτικές βάσεις δεδομένων υπερισχύουν των δηλωθέντων.

10.Αποδέχομαι τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται στην πρόταση του επενδυτικού σχεδίου με τα στοιχεία που παρέχονται από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS και τα συστήματα των ασφαλιστικών οργανισμών.

11.Αποδέχομαι ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα της διεύθυνσης email που έχει δηλωθεί στο έντυπο υποβολής προς την ΔΙΑΠ και όσα λαμβάνονται από αυτούς επέχουν θέση επίσημων εγγράφων.

12.Αποδέχομαι ότι κατά την υλοποίηση του έργου, η επικοινωνία με την ΔΙΑΠ αναφορικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση της πράξης δύναται να γίνεται ηλεκτρονικά (onscreen) μέσω ηλεκτρονικών εντύπων, όπως αυτά θα καθοριστούν από την ΔΙΑΠ.

13.Αποδέχομαιότι σε περίπτωση διαπίστωσης ανακριβειών στη δήλωσή μου, μετά την ένταξη του έργου, το έργο θα απενταχθεί και η επιχείρηση θα κληθεί να επιστρέψει έντοκα τη ληφθείσα δημόσια χρηματοδότηση.

14.Η επιχείρηση είναι ενημερωμένη και η πρόταση που υποβάλλει είναι εναρμονισμένη και υπακούει στους περιορισμούς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις της 19.3.2020/C(2020) 1863 /ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

15.Δεσμεύομαι ότι η επιχείρηση θα απασχολεί κατά την τελευταία μέρα του μήνα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που απασχολούσε κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους.

16.Δεσμεύομαι ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η επιχείρηση (σε επίπεδο “δεδομένης επιχείρησης” όπως αυτή ορίζεται από την Κοινοτική νομοθεσία και νομολογία) από τη συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενη με κάθε άλλη ενίσχυση που θα λάβει δυνάμει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης (όπως κάθε φορά ισχύει), δεν θα ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ.

17.Δεσμεύομαι ότι το ποσό που θα εισπράξει η επιχείρηση θα το αναλώσει εντός του 2021, για να καλύψει έξοδα της, τα οποία, φορολογικά συμπεριλαμβάνονται στους ίδιους κωδικούς (Ε3 του 2019) από τους οποίους υπολογίσθηκε το ύψος του ποσού που εισέπραξε. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, γνωρίζω ότι η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει εντόκως την διαφορά μεταξύ καταβληθέντος και αναλωθέντος ποσού.

18.Δηλώνω ότι δεν εκκρεμεί σε βάρος της επιχείρησης εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης με απόφαση ΕΕ η ΔΕΕ.

19.Δηλώνω ότι (διαζευκτικά): Η επιχείρηση δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο και έχει λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.

20.Δεσμεύομαι ότι η επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε επιλέξιμες και μη δραστηριότητες διασφαλίζει, με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο των σημείων 22 στοιχείο α) και 23 στοιχείο α), του C(2020) 1863 final / 19-3-2020

21.Δηλώνω ότι παρέχω ρητά τη συναίνεση και συγκατάθεσή τους για την νόμιμη επεξεργασία κατ ́άρθρο 6 του Κανονισμού 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για τη Προστασία Δεδομένων) [EEEE L 119 σελ.1-88] σε όλα τα στάδια της υποβαλλόμενης αίτησης χρηματοδότησης

22.Η επιχείρηση δεν εντάσσεται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών η οποία εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).