Ενίσχυση 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές από το ΥπΑΑΤ
Πληρωμή Με…κόφτες!
7-7,5 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα
Στα 55 ευρώ ανά ζώο, στις αγελάδες
Κριτήριο οι σφαγές στους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους
Συνεχίζεται η ανισορροπία στον ΦΠΑ
Ενώ όπως Ήδη έχει έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης. Αυτό γνωστοποίησε την Τρίτη το απόγευμα ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς, μετά τη συνάντηση με την επιτροπή κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέχρι σήμερα Με ελάχιστη εγγυημένη επιδότηση για τους κτηνοτρόφους με εκμετάλλευση έως 100 αιγοπρόβατα και 15 αγελάδες, κλιμακωτή ενίσχυση με βάση το μέγεθος της μονάδας και ανώτατο πλαφόν στις 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ πρόκειται να καταβληθεί η επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της χώρας.
Τα χρήματα των 89 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν ώστε να επιδοτηθεί ικανοποιητικά όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, οπότε το ΥπΑΑΤ αναμένεται πως θα θεσπίσει κάποιους… κόφτες.
Με βάση το σχέδιο που έχει υποβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπονται 8-9 κλίμακες για το επίδομα, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο. Για τους κτηνοτρόφους με εκμεταλλεύσεις έως 100 αιγοπρόβατα και 15 αγελάδες, με βάση τη δήλωσή τους, δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο στοιχείο για να λάβουν την ελάχιστη επιδότηση. Από εκεί και πάνω, όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι θα πρέπει το 2021 να είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 2.000 ευρώ από την πώληση γάλακτος, ζώντων ζώων και σφαγίων για να λάβουν την επιδότηση. Χωρίς το συγκεκριμένο ύψος τζίρου, που θεωρείται πάντως πολύ μικρό, κάθε κτηνοτρόφος θα εισπράττει τη μικρότερη επιδότηση, ανεξαρτήτως του αριθμού των ζώων που εκτρέφει. Στην περίπτωση των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων δεν τίθεται ζήτημα τζίρου, αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν οι σφαγές -ούτως ή άλλως, ο τζίρος τους υπερκαλύπτει το προαναφερθέν όριο.
Ο Γιώργος Γεωργαντάς στη συζήτηση με την επιτροπή κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, είπε πως η ενίσχυση θα δοθεί με το κεφάλι, πως θα επιδοτηθούν συνολικά 8,6 εκατ. αιγοπρόβατα με 7-7,5 ευρώ το κεφάλι. Όσον αφορά στις αγελάδες το ποσό ενίσχυσης, εκτιμάται πως θα είναι γύρω στα 55 ευρώ ανά ζώο.
Τέλος, όσον αφορά στους χοιροτρόφους αλλά και τους πτηνοτρόφους, θα μπει κριτήριο σε σχέση με τις σφαγές που έχουν πραγματοποιήσει ενώ ο τζίρος τους δεν θα παίζει ρόλο.
Ανισορροπία στον ΦΠΑ
Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους είναι η ανισορροπία που έχει δημιουργηθεί λόγω της μείωσης στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ζωοτροφών (καλύπτουν πάνω από το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής), την ώρα που οι πωλήσεις ζώντων ζώων, σφαγίων και γάλακτος έχουν παραμείνει στο 13%.
Η διαφορά αυτή στους συντελεστές έχει οδηγήσει σε «χρεωστικούς παραγωγούς και πιστωτικούς συνεταιρισμούς», όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης, Παύλο Σατολιά, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία του υφυπουργού, Σίμου Κεδίκογλου και της γενικής γραμματέως, Χριστιάννας Καλογήρου.
Όπως αναφέρθηκε, οι παραγωγοί, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης στο κόστος των ζωοτροφών, αξιοποιούν στην πράξη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από την πώληση των προϊόντων τους για αγορά ζωοτροφών και την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες χρήζουν ρύθμισης. Από την άλλη πλευρά, οι συνεταιρισμοί εμφανίζουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ, τα οποία, όμως, εισπράττουν συνήθως έπειτα από 6 μήνες, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών, και έτσι στερούνται της πολύτιμης ρευστότητας.
Για να ισορροπήσει η κατάσταση, η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ επανέλαβε την πρόταση των κτηνοτρόφων για μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και το γάλα.
Αγροτικά φωτοβολταϊκά
Να σημειωθεί πως στη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν :
-Αυστηρούς ελέγχους για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος και κρέατος ΠΟΠ προϊόντων.
-Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ.
-Ξεκαθάρισμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση
Εν τω μεταξύ καταβλήθηκε η ενίσχυση του 2% και στους κτηνοτρόφους που έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021, όπως ενημερώνει ο ΥφΑΑΤ Γ. Στύλιος που δηλώνει πως «Κάνουμε άλλο ένα βήμα για την στήριξη των κτηνοτρόφων της Άρτας και της Ηπείρου απέναντι στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».
Πιο συγκεκριμένα όπως ενημερώνει ο ΥφΑΑΤ, πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου η πληρωμή της 4ης δόσης της ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου τους, στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης με αυτή την πληρωμή φτάνει τα 41 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης των παραγωγών αφορά επαγγελματίες αγρότες που είναι ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες. Ειδικότερα, επαγγελματίες αγρότες που εγράφησαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 31.12.2021 και οποίοι ασχολούνται με την:
•Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής
•Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών
•Εκτροφή αλόγων και άλλων ιπποειδών
•Εκτροφή αιγοπροβάτων
•Εκτροφή χοίρων
•Εκτροφή πουλερικών
•Εκτροφή άλλων ζώων
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
Η 4η στη σειρά πληρωμή που καταβλήθηκε, απευθύνεται στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021. Συγκεκριμένα 4.444 κτηνοτρόφοι έλαβαν συνολικά το ποσό των 839.928 ευρώ.
Στην Ήπειρο στην 4η πληρωμή συμπεριλαμβάνονται 273 κτηνοτρόφοι που λαμβάνουν 158.000 ευρώ, από τους οποίους οι 42 είναι στο νομό Άρτας.
Πλέον στη Ήπειρο οι κτηνοτρόφοι που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου, φτάνουν συνολικά τους 5.993, εκ των οποίων 1.209 δραστηριοποιούνται στο νομό Άρτας. Λαμβάνοντας ποσά ύψους 6.473.000 ευρώ και 1.663.000 ευρώ αντίστοιχα