Ενδιαφέρουσα η εκδρομή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών στα Μετέωρα και τα Τρίκαλα

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Μοναδικά ήταν τα αποκτήματα από την συμμετοχή στην μονοήμερη εξόρμηση στις 31 Μαρτίου στη Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Άρτας καθώς και στα πανέμορφα Τρίκαλα και ειδικότερα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού στα Τρίκαλα όπου τιμήθηκαν οι πεσόντες και κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Άρτας Αλέξανδρο Παναγή δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο ΣΜΥ ενώ αντηλλάγησαν αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες με ιδιαίτερη τιμή την απονομή προς τον Πρόεδρο Αλέξανδρο Παναγή πλακέτας από το Διοικητή ΣΜΥ Ταξίαρχο Γρηγόρη Γαρουφαλιά.

Να σταθούμε και στην παρουσία του κ. Ευάγγελου Στέφου ο οποίος έχει υπηρετήσει την ΕΑΑΣ/Παράρτημα Τρικάλων από την θέση του Προέδρου με πίστη και αγάπη προς τον συνάδελφο, επί 6 συναπτά έτη και ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ), από ιδρύσεώς του. (2018)

Ήταν δίπλα στους συμμετέχοντες ο κ. Στέφος στην συγκεκριμένη εκδήλωση και ο οποίος επιδεικνύει πλούσια δράση όπως παραδέχθηκε και ο κ. Ταξίαρχος στις δραστηριότητες της Σχολής.

Η δημιουργία του Στρατιωτικού Μουσείου, είναι ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η Σχολή στην Πατρίδα όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της ξενάγησης.

Με την υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΣ τον Μάϊο του 2016 ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2016.

Το Μουσείο περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην ιστορία του 5ου Συντάγματος και ιδιαίτερα στη μάχη του Υψώματος 731, του οποίου βρίσκεται σήμερα η Σχολή. Στη δεύτερη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της Σχολής από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η Τρίτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στη δράση του Ελληνικού Στρατού εκτός των συνόρων της χώρας και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στη μάχη του Ελ Αλαμέϊν (1942), στη συμμετοχή του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος (ΕΚ.Σ.Ε), στον πόλεμο της Κορέας (1950-1955) και στη δράση της Ελληνικής Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στα γεγονότα της Κύπρου (1974).

Το ΓΕΣ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και θεωρεί ότι δεν είναι απλά το φυτώριο των Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού μας. Είναι ένα ιστορικό και ένδοξο ίδρυμα, η προσφορά του οποίου προς την Πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Τα πεδία των μαχών στα οποία ο Ελληνικός Στρατός έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού, είναι διάσπαρτα από νεκρούς Μονίμους Υπαξιωματικούς.

Η συνεισφορά όμως της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και των Υπαξιωματικών του Στρατού μας, ως θεσμός, δεν έγκειται μόνο στην προσφορά αίματος στα πεδία των μαχών αλλά και σε καθημερινή βάση στη διαπαιδαγώγηση των οπλιτών με ηθικές αξίες και εθνικά ιδανικά δημιουργώντας πρότυπα συμπεριφοράς.

Αξίζει να σταθούμε όμως και στις προσδοκίες του Προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Παράρτημα Άρτα Αλέξανδρου Παναγή ο οποίος για το Στρατόπεδο «Βερσή» αισιοδοξεί για την παραπέρα πορεία του στην Άρτα και για την μορφή που αυτό τελικά θα έχει όπως έκανε γνωστό σε όλους τους συμμετέχοντες στην πολύ όμορφη αυτή εξόρμηση, καθ οδό προς τα Τρίκαλα.