Ενημερωτική Ημερίδα από το Επιμελητήριο Άρτας

Ρυθμίσεις για τις 120 Δόσεις προς Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ– Κόκκινα Δάνεια

Γιάννης Γκολομάζος: οι επαγγελματίες, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, να πάρουν μια ανάσα

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «120 Δόσεις προς Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών» πραγματοποίησε τοΕπιμελητήριο Άρταςτην Παρασκευή 5 Απριλίου και με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
«Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέλη μας για όλες τις εξελίξεις πάνω σε ζητήματα, που τους αφορούν άμεσα, και να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος, ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος, ανοίγοντας την ημερίδα. Όπως είπε «Οι ρυθμίσεις των οφειλών μέσω εργαλείων, που νομοθετήθηκαν, αλλά και άλλων, που αναμένονται το προσεχές διάστημα θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις & τους επαγγελματίες, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, να πάρουν μια ανάσα και σιγά σιγά να ορθοποδήσουν.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης υποστήριξε πως πλέον υπάρχουν αρκετά εργαλεία στη νομοθεσία για να ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του με ευνοϊκό τρόπο και εξωδικαστικώς, ώστε να αποφευχθούν κατασχετήρια λογαριασμών και πλειστηριασμοί κι αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, το οποίο, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα για διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων και πανωτοκιών. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως ψηφίστηκε πρόσφατα και θα υλοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα το νομοσχέδιο για την προστασίας της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχειρηματίας με μια αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί να ρυθμίσει το δάνειό του είτε είναι στεγαστικό είτε επιχειρηματικό, με υποθήκη την πρώτη κατοικία. «Στόχος είναι να διασωθούν τα σπίτια κι επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρμούσης επισήμανε εξάλλου, πως υπάρχουν 25 Γραφεία Ενημέρωσης &Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων στην Άρτα, στα οποία έχουν προσέλθει για ενημέρωση περί τις 12.000 πολίτες. Από αυτούς, περίπου 6.500 έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και ήδη 1.850 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Ακολούθησε εμπεριστατωμένος διάλογος με τους επαγγελματίες και τους συμβούλους τους -δικηγόρους και λογιστές- που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διήρκησε περί τις δύο ώρες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Χαιρετισμός της Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη
Στον χαιρετισμό της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτού Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε τα εξής:
«Χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση, ο οποίος είναι για άλλη μια φορά στην πόλη μας, την Άρτα, προκειμένου να δώσει χρήσιμες συμβουλές και να απαντήσει σε ερωτήματα των συμπολιτών μας.
Η Κυβέρνησή μας, από την ώρα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, έθεσε ως προτεραιότητά της τη λήψη μιας σειράς θετικών μέτρων και πολιτικών προκειμένου να ανακουφίσει τις κοινωνικές ομάδες, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε θεσμοθετήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, τη θεσμική προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρυθμίσεις για τα δάνεια, τις δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει πρόσφατα θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπου συμπεριλαμβάνονται εκτός από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και τα επιχειρηματικά.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύει την κοινωνική συνοχή, διευκολύνοντας την πλειονότητα των δανειοληπτών.

Το πάγιο αίτημα των πολιτών για τις 120 δόσεις, που πρόκειται άμεσα να θεσμοθετηθεί, όπως και η για πρώτη φορά θεσμοθέτηση μέτρων μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, δημιουργούν δίχτυ προστασίας της στέγης και αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις για το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής που εφαρμόζουμε.
Υπενθυμίζω, τέλος, ότι για την ενημέρωση των πολιτών έχουν δημιουργηθεί Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Ενημέρωσης στην Άρτα, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Δομή η οποία προσφέρει υπηρεσίες σε δανειολήπτες, με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη σε ζητήματα υπερχρέωσης».

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα
Στον δικό του χαιρετισμό ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας με προσκεκλημένο τον Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τη χώρα.
Βρισκόμαστε πλέον μετά από επίπονες προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης, εκτός του καθεστώτος των μνημονίων κα της σκληρής επιτροπείας που μας είχαν επιβληθεί. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, ώστε να μπορούμε από εδώ και στο εξής να βλέπουμε το μέλλον σαφώς πιο ευοίωνο και με περισσότερες προοπτικές για την κοινωνία. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, έχουμε όμως αποδείξει με την πολιτική που εφαρμόσαμε, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας και να την οδηγήσουμε σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.(…)

Το Επιμελητήριο Άρτας δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κουρμούση να ενημερώσει αναλυτικά τις ιδιαίτερες κατηγορίες των επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή σκοπεύει να αναλάβει η Κυβέρνηση σχετικά με τις 120 δόσεις σε Εφορεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Κόκκινα Δάνεια και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Και όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα οδεύει με ασφάλεια στην μεταμνημονιακή εποχή και έχει τελειώσει οριστικά με τα μνημόνια και την επιτροπεία. (…)

Η ρύθμιση που επίκειται και αφορά τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρουν «βαθιά ανάσα» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξει τόνωση και στα δημόσια έσοδα. Το θετικό αυτό μέτρο αναμένεται να περιλαμβάνει επανυπολογισμό οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις για όλους, ώστε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αποποινικοποίηση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες οφειλέτες και τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αποτελούν απόδειξη ότι η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Η δική μας βούληση είναι να συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες.
Για εμάς η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του κόσμου της εργασίας και του αγροτικού κόσμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για να βγει η χώρα δυναμικά και με προοπτική από την κρίση και να ξαναλειτουργήσουν οι μηχανές της οικονομίας».