Εντολές διακοπής και στην Άρτα!!!

Ενώ ανοίγει η πλατφόρμα του Power Pass για το ρεύμα

Σε κινητοποίηση καλεί το Εργατικό Κέντρο

Στο gov.gr από την Παρασκευή 17 Ιουνίου οι αιτήσεις

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που όπως είπε η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου.
Σε ότι αφορά την αίτηση για επίδομα ρεύματος, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:
-Το ΑΦΜ σας
-Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
-Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού
Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ απευθείας. Οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους.

Κινητοποιήσεις για διακοπές ρεύματος
Εν τω μεταξύ κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος, οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας (ΕΚΑ), που θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς,
«Σε ημερήσια βάση εκτελούνται από το ΔΕΔΔΗΕ 1000 με 1100 διακοπές και τώρα ήρθαν πολλές εντολές για διακοπή και στην Άρτα, τις οποίες διατάσσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο διάστημα με τραγικές συνέπειες» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι πανάκριβοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, που περιέχουν την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουν προκαλέσει ηλεκτροσόκ στις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε λογαριασμούς της τάξης των 800 ευρώ και των 1000 ευρώ.

Εδώ και χρόνια, πολλά νοικοκυριά, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, αντιμετώπιζαν αδυναμία στην αποπληρωμή και έρχονταν αντιμέτωποι με το «κομμένο» ρεύμα… Τα στοιχεία αντανακλούν μια νοσηρή πραγματικότητα. Σε ημερήσια βάση εκτελούνται από το ΔΕΔΔΗΕ 1000 με 1100 διακοπές και τώρα ήρθαν πολλές εντολές για διακοπή και στην Άρτα, τις οποίες διατάσσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο διάστημα με τραγικές συνέπειες. Ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για τις επανασυνδέσεις ρεύματος οι πάροχοι ζητάνε ως προπληρωμή το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η επανασύνδεση. Πρόκειται για τον απόλυτο ορισμό της βίας, να μένουν οικογένειες χωρίς ρεύμα στο 2022! Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει όλα τα μέτρα και να μην αφήσει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Απαιτούμε:
• Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές του ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα.
• Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
• Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
• Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Η αίτηση
Η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:
-είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
-ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
-αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
-αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
-θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
-θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.
-εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Επίσης οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση και διαμένουν σε μισθωμένη ή ιδιόκτητη κύρια κατοικία θα πρέπει θα πρέπει να επισπεύσουν το ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία. Πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση συμπληρώνοντας σωστά όλα τα πεδία του Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης τα οποία αφορούν την κύρια κατοικία τους.
– Κατά την υποβολή της αίτησης σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει τα σχετικά στοιχεία.
– Όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θα πρέπει όμως πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι.
-Όσοι άλλαξαν κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνουν στην αίτηση τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.