ΕΝΦΙΑ 2024. Απαλλαγές ακινήτων και πληρωμή σε 11 δόσεις

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» προβλέπονται μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
1.α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
β. Διευρύνεται το χρονικό πεδίο της απαλλαγής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (και για το έτος 2024) στα αναφερόμενα ακίνητα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
2. Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα (11).
3. Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.