ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η κα Γκάγκα μοίρασε ευχαριστίες στους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, αλλά στο δια ταύτα τίποτα

«Η κα Γκάγκα δεν έδωσε καμία απάντηση στα παραπάνω χρονίζοντα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της πόλης μας. Μοίρασε ευχαριστίες στους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, αλλά στο δια ταύτα τίποτα…Διαλαλώντας την περισπούδαστη κυβερνητική πολιτική για τον νέο χάρτη Υγείας η επίσκεψή της αυτή άφησε το στίγμα της εμμονής της κυβέρνησης για το … «ΝΕΟ ΕΣΥ» και της ωραιοποίησης της κατάστασης που βιώνουμε στα νοσοκομεία την περίοδο που διανύουμε. Η προσπάθεια αυτή δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί των νοσοκομείων της επιφύλαξαν αγωνιστικό καλωσόρισμα» τονίζεται σε ανκοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ και στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Στον απόηχο της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ- που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ενισχύει τους επιχειρηματίες υγείας και επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών, και την ίδια ώρα με την ανακοίνωση της 1ης ΥΠΕ για τον τιμοκατάλογο διακομιδών του ΕΚΑΒ, διάλεξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Γκάγκα να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της πόλης μας συνοδευόμενη από πολυπληθή συνοδεία προσωπικής ασφαλείας και αστυνομικής δύναμης. Διαλαλώντας την περισπούδαστη κυβερνητική πολιτική για τον νέο χάρτη Υγείας η επίσκεψή της αυτή άφησε το στίγμα της εμμονής της κυβέρνησης για το … «ΝΕΟ ΕΣΥ» και της ωραιοποίησης της κατάστασης που βιώνουμε στα νοσοκομεία την περίοδο που διανύουμε. Η προσπάθεια αυτή δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί των νοσοκομείων της επιφύλαξαν αγωνιστικό καλωσόρισμα.

-Στην ΠΡΕΒΕΖΑ της εξέθεσαν την απαράδεκτη υποβάθμιση του νοσοκομείου σε προσωπικό και υποδομές και της παρέδωσαν υπόμνημα απαιτώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μόνιμες και μαζικές προσλήψεις και ανέγερση νέου αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου. Η αναπληρώτρια υπουργός επικαλέστηκε τη δημοσιονομική εποπτεία και τον πόλεμο και αρκέστηκε να τάξει …τουαλέτες για τους θαλάμους νοσηλείας.

-Στην ΑΡΤΑ περιόδευσε στο νοσοκομείο και το ΚΥ όπου της επιφυλάχτηκε υποδοχή με πανό και συνθήματα και έγινε συζήτηση στο αμφιθέατρο με εργαζόμενους και συναδέλφους, που της δώσανε υπόμνημα σαν Σύλλογος Εργαζομένων και σαν τριμελής επιτροπή των γιατρών για τα προβλήματα και τα αιτήματα σε σχέση με τη λειτουργία υποστελεχωμένων τμημάτων. Στις υπαρκτές ανάγκες η κ. Γκάγκα έθεσε το ζήτημα πως όλα τα νοσοκομεία δεν γίνεται να είναι πλήρως στελεχωμένα αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο μέσα από ένα …νέο υγειονομικό χάρτη για τη συρρίκνωση ή κατάργηση υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

-ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ την υποδέχτηκαν αγωνιστικά στην πύλη του νοσοκομείου αρνούμενοι να γίνουν ντεκόρ στην εικόνα που η διοίκηση θέλει να παρουσιάσει, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ στα πλαίσια του νέου ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπερσύγχρονο νοσοκομείο Λευκάδας δεν λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ με 6 κλίνες αφού η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει το απαραίτητα εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων και νεφρολόγων και το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία και με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

-ΣΤΟ Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ έγινε συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τέθηκαν τα ζητήματα της υποστελέχωσης των τμημάτων του νοσοκομείου, χωρίς να δοθούν δεσμεύσεις για τη λύση τους. Στο νοσοκομείο υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις γιατρών σε τμήματα (Παθολογικό, Νεφρολογικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό), ενώ λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα με ένα ή δύο συναδέλφους.
-Στο ΠΓΝΙ με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είχαν παρθεί… μέτρα για να πνιγεί κάθε αγωνιστική διάθεση. Καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ και της διοίκησης του νοσοκομείου να αλλάξουν την πραγματικότητα στο ΠΓΝΙ. Παρά την αρχική άρνηση της υπουργού να συνομιλήσει με φορείς εργαζομένων και μετά από ένα 2ωρο περιφρουρημένο κυνηγητό σε τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ,ΜΕΛ) με την επίμονη προσπάθεια εκπροσώπων συμβασιούχων, μονίμων και της ΕΙΝΗ έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΗ και συμβασιούχων. Στην κα Γκάγκα εκτέθηκαν τα πραγματικά στοιχεία λειτουργίας του νοσοκομείου. Από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και την εξόντωση του προσωπικού του ΠΓΝΙ, που δεν καλύπτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό από το 2012, πριν τη λειτουργία του 4ου κτηρίου και την πανδημία, μέχρι την υποστελέχωση και την κτηριακή ακαταλληλότητα των ΤΕΠ (την οποία αναγνώρισε ιδίοις όμασι η αναπληρώτρια υπουργός). Η

Συζήτηση έγινε παρά την αμηχανία της διοίκησης και παρουσία του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων, που σαν ..συνοδός της υπουργού ένοιωθε να αμφισβητείται ο ρόλος του «κυβερνητικού εκπροσώπου» στο νοσοκομείο.
Η αντισυγκέντρωση-παρουσία χειροκροτητών συναδέλφων απέναντι και ενάντια στους συμβασιούχους και άλλους συναδέλφους που υποδέχτηκαν αγωνιστικά την υπουργό, δεν μπόρεσε να επισκιάσει την αγωνία και την αγανάκτηση που επικρατεί στο ΠΓΝΙ για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η κα Γκάγκα δεν έδωσε καμία απάντηση στα παραπάνω χρονίζοντα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της πόλης μας. Μοίρασε ευχαριστίες στους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, αλλά στο δια ταύτα τίποτα. Ας μας απαντήσει λοιπόν δημόσια:
• Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και στήριξη των ΤΟΜΥ και της ΠΦΥ στην Ήπειρο?
•Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιχειρηματική δραστηριότητα των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων και την απόλυση 217 Συμβασιούχων ΣΟΧ στο ΠΓΝΙ, και ποια θα είναι η τύχη των συμβασιούχων που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου?
•Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την τιμωρητική ομηρία που τους έχει επιβάλει εδώ και 8 μήνες με την στέρηση μισθού?
•Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη του κόστους από τους πολίτες?
•Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και του γερασμένου στόλου του?
•Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για ταδύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων?
•Θα τολμήσουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων της Ηπείρου μια ανοιχτή δημόσια λογοδοσία στους πολίτες για τα πεπραγμένα της διοίκησής τους?
Η προσπάθεια από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και από την ίδια, φτιασιδώματος και ωραιοποίησης των υγειονομικών μονάδων για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών δεν βοηθάει, όσα βαψίματα και αν επιχειρήσουν, όσους πίνακες κι αν κρεμάσουν στους τοίχους, όσο και να κρύψουν τις ουρές από τους ασθενείς στα ιατρεία και τις κλινικές».