Ενώνουν τις κοινωνικές δυνάμεις

«Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας», Σύλλογος «Αρτινών Πολιτών Παρέμβαση» και Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

Ανοιχτή εκδήλωση στην Πρέβεζα με Πανούση και Αυδίκο

Ευαισθητοποιεί κόσμο η μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής στα Ιωάννινα

“Όχι στη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα” είπαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη Πρέβεζα.
«Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας», Σύλλογος «Αρτινών Πολιτών Παρέμβαση» και Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας ένωσαν τις δυνάμεις και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση μεταφοράς της έδρας του Τμήματος στα Ιωάννινα στην ανοιχτή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής στην Πρέβεζα.
“Οι κοινωνίες της Πρέβεζας και της Άρτας ενώνουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα, ενάντια στη συγχώνευση και στην κατάργηση Τμημάτων από τις πόλεις της Πρέβεζας και της Άρτας. Εμείς λέμε όχι στη μεταφορά του Τμήματος, λέμε όχι στο συγκεντρωτισμό όλων των Σχολών στα Ιωάννινα, λέμε ναι στην αποκέντρωσή τους, λέμε ναι στα νέα μορφής Πανεπιστήμια που θα είναι σε αποκεντρωμένες σχολές και θα δίνουν ζωή και στην ύπαιθρο. Να μη συγκεντρωθούν όλες οι σχολές στα Ιωάννινα, γιατί Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα….” τόνισε εκ μέρους των Ενεργών Δημοτών Πρέβεζας η κα Χριστίνα Κριτσιμά.

Λέγοντας πως η απόφαση βασίστηκε σε μια πρόχειρη και ελλιπή μελέτη βιωσιμότητας, η κ. Κριτσιμά, επεσήμανε ότι «Υπάρχουμε κι εμείς στην Ήπειρο και πρέπει επιτέλους να ακουστούμε. Ζητάμε λοιπόν τη δημιουργία και 2ου Τμήματος, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων το οποίο λείπει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να έρθει στην Πρέβεζα και όχι τα παιδιά της Πρέβεζας να πάνε στα Γιάννενα και να στοιβάζονται εκεί που κάνουν μαθήματα στα κυλικεία και στη βιβλιοθήκη. Ζητάμε από την πολιτεία να μας ιδρύσει φοιτητική λέσχη και φοιτητική εστία. Ζητάμε να μη φύγουν και από την Άρτα τα Τμήματα της γιατί αυτός είναι ο επόμενος στόχος. Πριν ήταν η Ηγουμενίτσα, τώρα η Πρέβεζα, όχι στην απογύμνωση της υπαίθρου”.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος στη δική του παρέμβαση ανέφερε πως “Είναι η ώρα που σύσσωμη η κοινωνία, οι φορείς της Πρέβεζας με συμμάχους τους όμορους νομούς πρέπει να διατρανώσουμε πως δεν θα γίνουμε ο παρίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Έχουμε το καθήκον να προασπίσουμε τα κεκτημένα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που με αγώνες παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα για το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας. Το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας ενώνει τη φωνή του με όλους τους φορείς, ολόκληρη την κοινωνία και λέμε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση φτάνει πια! Απαιτούμε την παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα και την ενίσχυσή του».

Εκ μέρους του Συλλόγου Αρτινών Πολιτών Παρέμβαση ο κ. Γ. Αθανασούλας αφού επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν οι σχολές της Άρτας μετά το νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τόνισε πως «Η σύζευξη των σπουδών με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη πολλαπλασιάζει την αξία των πτυχίων, περιορίζει την ανεργία των πτυχιούχων και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ανάπτυξης. Βασικός πυλώνας για την επίτευξη των ανωτέρω και στους νομούς μας είναι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με λογική αποκέντρωσης και όχι συγκεντρωτισμού. Έχουν χρέος ο κ. Πρύτανης και εν γένει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να δουν κατάματα και όχι συντεχνιακά την λειτουργία των σχολών και ευθύνη για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση τους και όχι την υποβάθμιση και την μεταφορά τους στα Γιάννενα ή ακόμη και την κατάργηση Πανεπιστημιακών Σχολών. Ας κοιτάξουν ακριβώς διπλά μας για το πως λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αποκεντρωμένες τις Σχολές του σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας ή ακόμη λίγο ποιο μακριά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αιγαίου κ.λ.π.».

Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμάς Γεωργίου, και ο Πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου.
Μήνυμα έστειλε η βουλευτής Άρτας και πρώην Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ομότιμος καθηγητής πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Πανούσης και ο Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλης Αυδίκος.
Και οι δύο ομιλητές, αναφέρθηκαν τόσο στην ανάγκη ενός χωροταξικού σχεδιασμού των πανεπιστημίων όσο και στην έλλειψη σχεδίου στον χώρο της Παιδείας.

“Εγώ είμαι εναντίον του μονοκρατικού, μονοκεντρικού, μονοκαθηγητικού και μονοδρομικού Πανεπιστημίου. Είμαι υπέρ του πανεπιστημίου-δίκτυο. Δηλαδή, συνολικό ίδρυμα περιφέρειας, πολυεδρικό, σε πολλές πόλεις αλλά με σχέδιο Πολυτασικό. Δηλαδή δεν κάνεις ένα Τμήμα στη μέση του πουθενά, κάνεις ένα σύστημα. Κάνεις ένα, δύο, τρία Τμήματα ανάλογα με το αντικείμενο, αυτά τα Τμήματα ιδρύουν Κ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ., Τεχνολογικά Πάρκα, Ινστιτούτα. Άρα λοιπόν το περιφερειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ένα δίκτυο, το οποίο εξαπλώνεται με ακαδημαϊκά και όχι τοπικιστικά κριτήρια αλλά θα πρέπει να μπορεί να είναι μόνο του και όχι καθοδηγούμενο… Γιατί οι καθηγητές θέλουν να πάνε στα Γιάννενα; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή; Δηλαδή καθηγητής Ιωαννίνων είσαι ανώτερου κύρους από τον καθηγητή της Πρέβεζας; Υπάρχουν αντιλήψεις…υπάρχει η αντίληψη του Πανεπιστημίου της Ηπείρου; Τι πάει να πει Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Το ΔΠΘ είναι Πανεπιστήμιο Θράκης, το άλλον είναι Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν είναι της Μυτιλήνης. Εξακολουθεί να υπάρχει μια λογική του Πανεπιστημίου των ομάδων, δηλαδή ότι άλλη άποψη έχουν οι καθηγητές για το Πανεπιστήμιο, άλλη άποψη οι αξιωματούχοι, άλλη άποψη οι φοιτητές, άλλη άποψη τα κόμματα…Δεν είναι έτσι! Το Πανεπιστήμιο είναι μοχλός που αφορά όλη την Ελλάδα, όλο τον κόσμο..»
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπεριφέρθηκε με ασυγχώρητη επιπολαιότητα στην απόφασή της, είπε ο κ. Αυδίκος, ο οποίος ανέφερε οτι πως “… η ένταξη του ΑΤΕΙ ως Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άνοιξε το δρόμο ώστε να ενταχθούν πιο ομαλά σε αυτό που λέγεται Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα Πανεπιστήμια όμως δεν είναι βαλίτσες με ρόδες και πότε να τα μεταφέρεις εδώ, πότε εκεί..Πρέπει να υπάρξουν μελέτες αξιόπιστες και κυρίως να υπάρξει στόχος για ποιο λόγο γίνεται ένα Πανεπιστήμιο ή συγχωνεύεται ή καταργείται. Για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μελών ΔΕΠ επειδή θέλουν να έχουν ένα Πανεπιστήμιο δίπλα για να μην ταλαιπωρούνται με τη μετακίνησή τους; Αν είναι έτσι ουαί και αλίμονό μας…

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπεριφέρθηκε με ασυγχώρητη επιπολαιότητα στην απόφασή της. Δεν τους τιμά αυτό που έκαναν. Δεν ενεργούν έτσι οι Πανεπιστημιακοί επιστήμονες και αμφιβάλλω αν ξέρουν και την Πρέβεζα ή αν έχουν επισκεφθεί το Ψαθάκι και τις εγκαταστάσεις για να μιλήσουν για αυτό. Οι προσδοκίες όλων μας ιδίως των κατοίκων της Πρέβεζας και της Άρτας ήταν ότι η απορρόφηση του ΑΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο θα γινόταν η αφορμή να πάψει να είναι το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, αλλά να γίνει πραγματικό όχημα στην πολύπλευρη ανάπτυξη. Αυτό θα περίμενα να γίνει και όχι να επιδοθούν σε ένα διαγούμισμα των άλλων πόλεων και μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών δεδομένων από τις Περιφέρειες της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας στα Ιωάννινα. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει”.

Γιώργος Αθανασούλας
Στον χαιρετισμό του ο Προέδρος του Δ.Σ. «ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Γιώργος Αθανασούλας μεταξύ άλλων είπε: «Στην ανοιχτή εκδήλωση στην Πρέβεζα για την μη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.
Αγαπητοί Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι κ. Γιάννη Πανούση και κ. Βαγγέλη Αυδίκο, με χαρά σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας ανοιχτή εκδήλωση και σας ευχαριστούμε πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση μας να συμμετέχετε ως κεντρικοί ομιλητές και να καταθέσετε τις απόψεις σας για το επίκαιρο θέμα της εκδήλωσης μας.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι
Ο Σύλλογος μας «ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ενώνοντας τις δυνάμεις του με το σύλλογο «Ενεργών Πολιτών Πρέβεζας» και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας για την ανάδειξη και επίλυση των σοβαρών κοινών προβλημάτων που απασχολούν τους δυο νομούς χαιρετίζει την παρουσία σας στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνουμε σήμερα με αφορμή την Απόφαση – Σύμφωνη Γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν και οι σχολές της Άρτας μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές Σχολές.
Ο νόμος αυτός αποκλείει εισακτέους από σχολές κυρίως των περιφερειακών πανεπιστημίων και τους οδηγεί στα ιδιωτικά κολέγια και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού…. (…) Ας κοιτάξουν ακριβώς δίπλα μας για το πως λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αποκεντρωμένες τις Σχολές του σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας ή ακόμη λίγο ποιο μακριά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αιγαίου κ.λ.π.
Θέλω να σταθώ στο σημείο αυτό και να τονίσω ότι το Πανεπιστήμιο Θράκης που στα χρονιά της νιότης μου ήμουν φοιτητής στη Νομική Σχολή του όπου μας μεταλαμπάδευσαν τη νομική επιστήμη εξαίρετοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ένας εκ των οποίων μας τιμά σήμερα με την παρουσία του ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Γιάννης Πανούσης, και να τονίσω τους αγώνες που δοθήκαν από κοινού κυρίως όμως από καθηγητές και φοιτητές για την ανάπτυξη και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση και νέων σχολών και τμημάτων και σήμερα λειτουργεί με πάρα πολλές νέες σχολές και μάλιστα και στους τρεις νομούς της Θράκης, και δεν μπορώ να μην τονίσω επίσης την καταλυτική συμβολή και τις προσπάθειες του παρευρισκόμενου και ομιλητή στην εκδήλωση μας καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννη Πανούση στην εξέλιξη αυτή.

Οι ευθύνες των κυβερνόντων αλλά και των τοπικών φορέων των νομών μας αλλά και των Πανεπιστημιακών είναι μεγάλες που όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια δεν ενήργησαν έτσι ώστε αφενός μεν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των υπαρχουσών Τμημάτων και Σχολών , αφετέρου δε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες για την δημιουργία νέων τμημάτων και σχολών σε όλους τους νομούς της Ηπείρου… Θεωρούμε αδιανόητο και με μια φωνή καταδικάζουμε την όλη μέχρι σήμερα διαδικασία που ακολουθήθηκε για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την πόλη της Πρέβεζας στα Ιωάννινα.
Καλούμε όλους εσάς που σήμερα ευρίσκεστε εδώ μαζί μας από κοινού με τους τοπικούς φορείς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας να αγωνιστούμε και να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους λογικές και τις καταδικάζουμε.

Θέλουμε την Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και όχι τον μαρασμό του
Θέλουμε την αποκεντρωμένη λειτουργία των σχολών και τμημάτων του σε όλους τους νομούς της Ηπείρου και όχι τον συγκεντρωτισμό όλων των σχολών στα Γιάννενα.
Ζητάμε η πολιτεία να δημιουργήσει τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες διαβίωσης και μάθησης των φοιτητών.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σκέψη και η τοπική κοινωνία δεν ανέχεται πλέον οι έχοντες την ευθύνη να προβούν στην ίδια μεθοδολογία και πρακτική και για τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στην πόλη της Άρτας.
Καλούμε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σαν μια γροθιά έτσι ώστε να αποτρέψουμε την μετακίνηση του Τμήματος Λογιστικής -Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα και κάθε σκέψη για μεταφορά στα Γιάννενα ή ακόμη και κατάργηση ή μεταφορά Πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν στην Άρτα.
Οι καιροί είναι δύσκολοι.
Χρειάζεται εγρήγορση, ενότητα και κοινός αγώνας για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων μας.