Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου
Οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού μέχρι σήμερα ( 19 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως εξής:
-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
• Ένα (1) κρούσμα νοσηλεύεται στη ΜEΘ σε βαριά κατάσταση (το περιστατικό διακομίσθηκε διασωληνομένο από το νοσοκομείο της Άρτας)
• Επτά (7) νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμωδών από τους οποίους το ένα δείγμα είναι θετικό (προηγούμενο περιστατικό) και τα υπόλοιπα έξι (6) είναι υπό διερεύνηση και αναμένονται αποτελέσματα.

.Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
-ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Παραλήφθηκαν αποτελέσματα από πέντε (5) δείγματα τα οποία είναι αρνητικά
• Για τα υπόλοιπα θα διενεργείται στο εξής δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
-ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Το κρούσμα που διαπιστώθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου ως θετικό ήταν νοσηλευόμενος ασθενής και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται διασωληνομένος
• Όσοι από το υγειονομικό προσωπικό ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα παραμείνουν στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες. Παράλληλα από τη Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή.
• Όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου έχουν απολυμανθεί και συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του
• Αναμένονται απαντήσεις από 5 δείγματα, ανεξάρτητα από το προαναφερόμενο περιστατικό .

-ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δεν έχουν αναφερθεί ύποπτα περιστατικά
-ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Αναμένονται απαντήσεις για τρία (3) δείγματα τα οποία έχουν σταλεί για εξέταση.

Η Βουλή πρωτοπορεί στην αξιοποίηση ψηφιοποιημένων εφαρμογών
Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της.
Συγκεκριμένα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, διασυνδέεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Βουλής των Ελλήνων με την Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να αντλείται αυτομάτως η αναγκαία φορολογική ενημερότητα, χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλου, για την πληρωμή ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόχρεοι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να εκδίδουν την αναγκαία ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς αυτό πλέον θα γίνεται αυτόματα. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 3.600 πολίτες και επιχειρήσεις προσκόμισαν φορολογική ενημερότητα στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα η Βουλή απαλλάσσεται από μια καθημερινή γραφειοκρατική διαδικασία, επιταχύνονται οι σχετικές πληρωμές των δαπανών της και εξοικονομούνται ανθρωποώρες τόσο για τους υπαλλήλους της όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης και λήψης φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές από το Δημόσιο, η οποία τέθηκε σε λειτουργία με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Ζαραβίνα
Εκ του Δήμου ΠΩΓΩΝΙΟΥ ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Ν.4674, παρ.11, άρθρο 11, ΦΕΚ τ.Α’ 53/11.03.2020) η μετονομασία της Κοινότητας Λίμνης της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου σε Κοινότητα Ζαραβίνας, καθώς και η μετονομασία του ομώνυμου οικισμού «Λίμνη» σε «Ζαραβίνα».
Η Τοπική Κοινότητα αναφέρεται ως «Λίμνη» από το 1928 ενώ πρωτύτερα ήταν γνωστή ως Ζαραβίνα και όφειλε το όνομά της στη λίμνη.
Το αίτημα κατατέθηκε από τους κατοίκους του χωριού και με την υπ’ αριθμ. 235/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ΑΓΡΙΝΙΟΥ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος ΑΓΡΙΝΙΟΥ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Σε συνθήκες ΄΄πολέμου΄΄ και μάλιστα με έναν εχθρό ΄΄αόρατο΄΄ απαιτούνται δραστικά μέτρα ΑΜΕΣΑ, επαρκή, τολμηρά και αποτελεσματικά. Εν προκειμένου τα μέτρα που επιβάλλεται να λαμβάνονται ΠΡΕΠΕΙ απαραίτητα να είναι προς δυο κατευθύνσεις.
Προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού αλλά σαφώς και προς την κατεύθυνση της στήριξης της κοινωνίας και της επούλωσης των πληγών και των παράπλευρων απωλειών που ήδη έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς και αφορούσαν την στήριξη της αγοράς δεν είναι ΕΠΑΡΚΗ.
Απαιτείται εδώ και τώρα να εξειδικευτούν, να επεκταθούν, να ληφθούν επιπρόσθετα και να καλύψουν άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους μικρούς εμπόρους, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Η ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να αφήνει ουσιαστικά απ’ έξω το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα χρέη προς τις τράπεζες(δάνεια, επιταγές, πιστωτικές κάρτες, κλπ.) ούτε να μην λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν την ανάγκη μας για την ίδια την φυσική επιβίωσή μας και τον βιοπορισμό μας.
Αναμένουμε και θα επανέλθουμε…».

ΓΣΕΕ: η αιμοδοσία einai δείγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς
Ισχυρό όπλο στη μάχη ενάντια στην επιδημία του COVID-19
Η επιδημία του ιού COVID-19, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην χώρα μας, προκαλεί μείωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η μείωση αυτή προκαλεί μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Η ΓΣΕΕ απευθύνει έκκληση σε όλους τους υγιείς εργαζόμενους και τις οργανώσεις- μέλη της, να προσέλθουν στην κοντινότερη αιμοδοσία και να παρακινήσουν κι άλλους συναδέλφους να προσφέρουν αίμα, που συνιστά το πολυτιμότερο αγαθό αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αυτό το διάστημα πολλοί Δήμοι και Σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνουν αιμοδοσίες σε εξωτερικούς χώρους. Οι αιμοδοσίες αυτές ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α. (http://ekea.gr/where-donate).
Η προσφορά στον συνάνθρωπο έχει επιπλέον και εθνική σημασία. Για να μη φτάσουμε μαζί με θύματα του κορονοϊού να θρηνούμε και θύματα ανθρώπων όλων των ηλικιών από την έλλειψη αίματος, ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας και στις δύσκολες αυτές στιγμές.