Εξελέγησαν Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβούλιου

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος η Τζένη Κοίλια – Ταπραντζή

Στη προχθεσινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγησαν νέος Αντιπρόεδρος και νέος Γραμματέας. Συγκεκριμένα στη θέση της κ. Πολυξένης Κοίλια – Ταπραντζή που υπέβαλλε την παραίτησή της από το αξίωμα της Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Σπυρίδων Πάικας. Στη θέση του κ. Δημήτρη Χαμπίμπη, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη με τον οποία είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος, νέος Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Ιωάννης Ντάλλας.

Η παραίτηση της κ. Ταπραντζή
«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου, τόσο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, που για δύο συνεχείς θητείες και με συνολική αποδοχή με εκλέξατε αντιπρόεδρό σας, μα περισσότερο για την συνεργασία σας, όπως επιβάλει η λαϊκή εντολή και η συνείδηση όλων μας» σημείωσε στην παραίτησή της η αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, περιφερειακή σύμβουλος, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια και πλέον υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων.

Στην επιστολή παραίτησής της η κ. Ταπραντζή, αναφέρει τα εξής:
«αγαπητοί συνάδελφοι,Ο καθένας από μάς, στο σταυροδρόμι των δύσκολων αποφάσεων στην στάση του στα κοινά, εκτιμάει με τους δικούς του ανθρώπους, με τον εαυτό του και την οικογένειά του, μαζί με συνδημότες και συντρόφους στον αγώνα, και τελικά αποφασίζει σε ποιό μετερίζι θα στρατευτεί, υπηρετώντας την συνείδησή του και τον τόπο.
Σ’ αυτή την στιγμή, μετά από 20 περίπου χρόνια σαν εκλεγμένη στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, και μπροστά στον κίνδυνο να μείνουμε πιο πίσω και από το χθες, στον δικό μας τόπο, στον δήμο της Άρτας, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί, ηγούμαι της Δημοτικής παράταξης “Δημοτική Αναγέννηση” και ανακοίνωσα υποψηφιότητα για την θέση του Δημάρχου στο Δήμο Αρταίων. Στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου, την Άρτα, στον διευρυμένο Δήμο μας, καταθέτω πια την αυτοδιοικητική μου παρουσία.

Ο κάθε ένας από εμάς, που ορίζουμε τον εαυτό μας στην κρίση των συμπολιτών μας, πρώτα απ ‘όλα πρέπει να σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα και την αυτοτέλεια του χώρου που συναποφασίζουμε να υπηρετήσουμε. Έτσι, είναι κορυφαία υποχρέωση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας αλλά και σεβασμού στους συναδέλφους μας, να επιλέγουμε συλλογικά χώρο ενασχόλησης και εκλεγμένης διοίκησης στα κοινά. Πιστή σ’ αυτή την αντίληψη, παραιτούμαι από την θέση του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου και του περιφερειακού συμβούλου, έτσι ώστε αναπόσπαστα να αφιερωθώ σ’ αυτό που με τους συμπολίτες μου του Δήμου μας συστρατευθήκαμε αλλά και έλλειμμα να μην έχει ο κόσμος που μας εμπιστεύθηκε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές καθώς και οι σοβαρές υποχρεώσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου, τόσο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, που για δύο συνεχείς θητείες και με συνολική αποδοχή με εκλέξατε αντιπρόεδρό σας, μα περισσότερο για την συνεργασία σας, όπως επιβάλει η λαϊκή εντολή και η συνείδηση όλων μας.

Θα έχω πάντα, και σαν εμπειρία αλλά και σαν συναίσθημα αυτά τα 5 χρόνια μέσα στην καρδιά μου. Καλή αντάμωση και συνεργασία από καινούργια αυτοδιοικητικά μετερίζια αγώνα!»

Άλλες αποφάσεις
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για δύο νέα μεγάλα οδικά έργα, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος παράκαμψης Φιλιππιάδας για τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό (Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου) για την οποία υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και για την κατασκευή του οδικού τμήματος από Γέφυρα Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα.

Επίσης εγκρίθηκε και η σύναψη των παρακάτω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και :
-του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
-του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση των έργων «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε Ματσουκίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την εξυπηρέτηση των κτηνοτροφικών μονάδων», προϋπολογισμού 46.631 ευρώ, και «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης Τ.Κ Αμπελοχωρίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων και πλέγμα επένδυσης πρανών», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ
-του Δήμου Ζηρού για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και αντλητικών συγκροτημάτων για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Αγίου Γεωργίου θέση ¨Ράχη¨ και Δ.Ε Δρυόφυτου του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ

Θετική γνωμοδότηση για τον αγωγό φυσικού αερίου
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 11η, α/α 1): «Χερσαίο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ( Κήποι Έβρου- Φλωροβούνι Θεσπρωτίας), Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «IGI POSEIDON». Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου που ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου του και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα εκπρόσωποι των μελετητών.

Επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, θετικά επί των Μ.Π.Ε. του έργου «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην Π.Α.Υ. Α1 (Σαγιάδα, Καλαμάς, Βάλτος Ραγίου), Π. Ε. Θεσπρωτίας, Π. Ηπείρου», με Φορέα Διαχείρισης την «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτό τίτλο «ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε.» και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).