Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων

Με όλα τα γνωστά μέτρα πρόληψης και προστασίας

Με διαφορετικά ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης, οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της Άρτας, όπως και όλης της χώρας, επέστρεψαν χθες Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις τάξεις τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα όλα τα γνωστά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό.
Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα σχολεία πρέπει να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
Ειδικά μέτρα ισχύουν στα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Να σημειωθεί πως αυτή τη φορά λαμβάνονται και επιπλέον μέτρα πρόληψης που αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Χωρίς προβλήματα στην Άρτα

Η ΗΧΩ επικοινώνησε με την κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, σχετικά με τις διαδικασίες στα σχολεία της Άρτας. Όπως είπε η κ. Βασιλείου τα πράγματα κύλησαν ομαλά, αφού ο Δήμος Αρταίων έπραξε τα δέοντα, ενώ και οι άνθρωποι της Πρωτοβάθμιας ήταν σε ετοιμότητα. Σημαντικό ήταν το γεγονός πως κάθε σχολείο αποφάσισε για το δικό του ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός, τηρώντας παράλληλα και όλα τα μέτρα.

Ενέργειες στο Δήμο
Να σημειωθεί πως ειδικά στον Δήμο Αρταίων, όπου και τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία με πολλά παιδιά, έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού και προετοιμασίας για να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα και με τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και το προσωπικό των εκπαιδευτικών δομών.
Μάλιστα το θέμα της ασφάλειας και προστασίας των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη μετάδοση και διασπορά της νόσου COVID-19,ενόψει της επαναλειτουργίας των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, συζητήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Χριστόφορος Σιαφάκας ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων (Κ.Κ.Μ.Π.Α.Π.) Σωτήρης Χρηστούλης, καθώς και Εκπρόσωποι Διευθύνσεων και Φορέων της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, όπου και ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις για να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία.

Προληπτικά δωρεάν τεστ
Να σημειωθεί πως με την συνεργασία του ΕΟΔΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, ο Δήμος Αρταίων, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό με δωρεάν τεστ, ενώ ο Δήμος προμήθευσε όλες τις σχολικές μονάδες και το προσωπικό καθαριότητας με μάσκες, γάντια και όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.
Παράλληλα, τα σχολεία ενισχύθηκαν επιπλέον με προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχουν καθαρίστριες με την έναρξη του ωραρίου, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και μετά τη λήξη αυτών.
Σε ότι αφορά τα τεστ, όπως ενημέρωσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου, η οποία διευκρίνισε πως τα τεστ είναι θέμα «ατομικής ευθύνης και εθελοντικής συμμετοχής», προσήλθαν 265 εκπαιδευτικοί, που είναι περίπου το 50% του προσωπικού, όμως υπηρετούν και 120 αναπληρωτές που κατάγονται από άλλα μέρη και που πρέπει να έχουν κάνει τεστ στο τόπο διαμονής τους, οπότε πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών στην Άρτα έκανε τεστ για κορωνοϊό.

ΗΧΩteam