«Επίθεση» απατεώνων στην Άρτα με το κόλπο του ατυχήματος

Μην τους Πιστεύετε!!!

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εφιστά την προσοχή

Την Άρτα επέλεξαν οι απατεώνες των ατυχημάτων, για να εξαπατήσουν κόσμο. Από χθες το πρωί, Αρτινοί δέχονταν τηλεφωνήματα πως συγγενικό τους πρόσωπο χρειάζεται χρήματα επειδή ενεπλάκη σε ατύχημα. Τουλάχιστον 5 ήταν οι περιπτώσεις οι οποίες υπέπεσαν στην αντίληψη της εφημερίδας μας που πολίτες δέχθηκαν τηλεφωνική όχληση.
Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, που ενημέρωσε για το θέμα αυτό και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου.

Η «κομπίνα» με τα δήθεν τροχαία ατυχήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές απάτης έχοντας εξελιχθεί σε μάστιγα, παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες που διεξάγει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των πολιτών.
Όπως είναι γνωστό, οι επιτήδειοι καλούν σε ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους και υπέργηρους, στους οποίους συστήνονται ως αστυνομικοί ή γιατροί, και προφασιζόμενοι ότι συγγενικά τους πρόσωπα, συνήθως τα παιδιά τους, έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και χρήζουν χειρουργικής επέμβασης ή ότι έχουν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο με ανήλικο θύμα, αξιώνουν χρηματικά ποσά είτε για το χειρουργείο είτε για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες.
Στη μία εκ των περιπτώσεων στην Άρτα αναφέρθηκε στη γυναίκα που σήκωσε το τηλέφωνο ότι είναι η νύφη της και πως έχει χτυπήσει άσχημα και έχει ανάγκη από χρήματα. Ευτυχώς η γυναίκα αντέδρασε άμεσα και ρώτησε περισσότερα στοιχεία, οπότε η γυναίκα που τηλεφωνούσε κλαψουρίζοντας, έκλεισε αμέσως το τηλέφωνο.
Οι δράστες σε τέτοιες περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν εκείνη την ώρα στα θύματά τους, καθιστώντας τους ευάλωτους στην επίτευξη του στόχου τους.

Εξιχνιάστηκε απάτη στην Πρέβεζα
Στο κλίμα αυτό είναι και η απάτη που εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και που έγινε την 08/04/2022 στην Πρέβεζα.
Όπως ενημερώνουν με το αστυνομικό δελτίο, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος προσέγγισε ηλικιωμένη προσποιούμενος φίλο του γιου της και αφού την έπεισε ότι ο γιος της είναι δικαιούχος αναδρομικών ύψους -12.000- ευρώ, για την εκταμίευση των οποίων απαιτείται να καταβάλει το ποσό των -1.500- ευρώ, εκείνη του παρέδωσε το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ και διάφορα κοσμήματα. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.
Με αφορμή τα γενικότερα περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα η Αστυνομία συνιστά μεταξύ άλλων και τα εξής:
–Όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
– Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών
– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται

– Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε
– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
– Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει
– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας
– Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.