Επίσκεψη Θανάση Μανταλόβα στο ΠΓΝΙ:

«Η κυβέρνηση αποδομεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ»

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Θανάσης Μανταλόβας. Συναντήθηκε με τη διοίκηση, την οποία και ευχαριστεί για την ενημέρωση που του παρείχε, ως προς το πολύπλευρο ιατρικό έργο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειο – Δυτικής Ελλάδας. Κατά την επίσκεψη του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, νοσηλευτές και γιατρούς, χάρη στην αυτοθυσία των οποίων παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
«Δυστυχώς τα παθήματα της πανδημίας δεν έγιναν μαθήματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα Δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων. Είναι έντονα υποστελεχωμένα με σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, προκαλώντας επιδείνωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών. Η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών του ΕΣΥ αντικαταστάθηκε με επιλεκτικές αυξήσεις επιδομάτων.
Μάλιστα η πρόσφατη εγκύκλιος για το ανθυγιεινό επίδομα δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια στους Υγειονομικούς, αφού εξαιρεί κλάδους και διαφοροποιεί το ποσό του επιδόματος, με ανύπαρκτα κριτήρια», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.

«Και στα 16 χρόνια λειτουργίας της 6ης ΥΠΕ, ήταν σαφής η υποβάθμιση και η απαξίωση των δομών Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, έναντι των αντίστοιχων δομών της Πελοποννήσου. Θα πρέπει λοιπόν να ανασυσταθεί άμεσα η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου, με αντίστοιχη περιοχή αρμοδιοτήτων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή την Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη & Γρεβενά) και Βόρεια Ιόνια (Κέρκυρα, Παξούς & Λευκάδα) και με έδρα τα Ιωάννινα. Θα πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας & ΤΟΜΥ) με 24ωρη λειτουργία, για την αποσυμφόρηση της Τριτοβάθμιας Υγείας (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο & Γ.Ν. “Χατζηκώστα”). Επίσης απαραίτητη είναι η πλήρης αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών στην οδό Καλπακίου, όπου σήμερα λειτουργεί το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας.