Επίσκεψη Μπάρκα, Ακρίτα στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Την ανατροπή της υποβάθμισης και της απαξίωσης των Αγροτικών Φυλακών είχε σαν στόχο η επίσκεψη των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστας Μπάρκας και Έλενα Ακρίτα. Οι βουλευτές συναντήθηκαν με το προσωπικό και τους κρατούμενους, θέλοντας να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και την λειτουργία των φυλακών και παράλληλα να εκφράσουν τη στήριξή τους στην προσπάθεια αναβάθμισης της οργάνωσης, των προγραμμάτων και της διαδικασίας επανένταξης.

«Πρέπει να εστιάσουμε στα οφέλη σε επίπεδο σωφρονισμού και επανένταξης που έχουν παρουσιάσει οι αγροτικές φυλακές και να σταματήσουμε το μαρασμό που παρατηρείται καθώς με το επιχείρημα της αποσυμφόρησης των υπόλοιπων φυλακών πολλά τμήματά τους έχουν μετατραπεί σε κλειστές φυλακές, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι αγροτικές εκτάσεις που ξεπουλιούνται», τόνισε ο κ. Μπάρκας.

«Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη φύση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η επιμονή και η αυτοπειθαρχία που πρέπει να αποκτήσει και η ευεργετική ψυχοκοινωνική επίδραση που ασκεί η εποικοδομητική εργασία στους κρατούμενους, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κοινωνική τους επανένταξη», συνέχισε.

«Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα καλής διαχείρισης αγροτικών φυλακών, που αποδεικνύουν ότι εάν επενδύσουμε σε αυτές με εκσυγχρονισμό της παραγωγής και γεωτεχνικές υπηρεσίες θα βοηθήσουμε οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Κυρίως όμως θα μπορέσουμε να έχουμε μία πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στη σωφρονιστική πολιτική. Μία πολιτική που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αντικαταστήσει τον εγκλεισμό και την τιμωρητική νοοτροπία με μία διαδικασία που θα φέρνει σε επαφή τους κρατούμενους με δεξιότητες που θα τους γεμίσουν ικανοποίηση και θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη ζωή τους μετά την αποφυλάκιση τους», κατέληξε.

Επιπλέον, οι βουλευτές επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές όσον αφορά την έλλειψη κοινωνιολόγων και ψυχολόγων που καθιστά δύσκολη την παροχή επαρκούς ψυχοκοινωνικής στήριξης στους κρατούμενους.

Τέλος, τόνισαν την ανάγκη για περισσότερους κρατούμενους που θα συμμετέχουν ενεργά στις αγροτικές εργασίες, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και να ενισχυθεί η διαδικασία επανένταξης τους στην κοινωνία.