Επίσκεψη Τζούφη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επισκέφθηκε η Μερόπη Τζούφη μαζί με τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαντά και τα μέλη της ΟΜ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παχατουρίδη, Δημήτρη Τζιάλλα και Λάμπρο Παπανδρέου.
Στη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Νικόλαο Κατσακιώρη, η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε ότι η εξέλιξη της πανδημίας και οι κυβερνητικοί χειρισμοί πιέζουν αφόρητα το δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως σημείωσε, «μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, διασωληνώνοντας ασθενείς ακόμα και στους διαδρόμους. Η ενίσχυση των ΜΕΘ είναι επιτακτική, δεδομένου ότι και στο ΠΓΝΙ υπάρχουν μόνο δύο κενές κλίνες».

Παράλληλα, τόνισε πως το υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ιατρικού προσωπικού, αποδυνάμωσε τα Κέντρα Υγείας μετακινώντας το προσωπικό τους στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, ήδη 7 ιατροί μετακινήθηκαν από Κέντρα Υγείας στο ΠΓΝΙ, καθιστώντας δυσκολότερη την παρακολούθηση των ασθενών που ζουν στα χωριά, ειδικά των ηλικιωμένων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθούν όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού μέχρι το πέρας της πανδημίας, όπως και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω μείωση των χειρουργείων. Όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Παχατουρίδης, η αναβολή τακτικών και προγραμματισμένων επεμβάσεων προκαλεί ανησυχία τόσο στο υγειονομικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι ασθενείς είτε στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα είτε αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.